Forum Machete,Modelism,Hobby: Modificare dimensiuni maxime atasamente - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Modificare dimensiuni maxime atasamente

#1 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04

Postat 18 November 2008 - 01:14 AM

Datorita faptului ca unii dintre utilizatori nu fac un minim efort de a redimensiona pozele la niste dimensiuni rezonabile inainte de a le posta, am redus dimensiunea maxima totala a atasamentelor asociate unei postari la 384KB (pana acum era de 1024KB)

Va rog sa intelegeti ca nu pot sa stau sa fac politie si sa verific fiecare atasament in parte, efectul postarii INUTILE de fisiere mari este ingreunarea traficului si cresterea timpului si spatiului necesar pentru copiile de siguranta ale site-ului.
Chiar daca vi se pare ca nu conteaza si nu se intampla nimic punand o poza la dimensiuni nesimtite, atunci cand se pun cap la cap N-spe postari incepe sa se simta foarte serios.

Imi pare rau ca pentru unii utilizatori corecti asta va ingreuna oarecum lucrurile, fiind necesare mai multe postari succesive, insa nu pot sa aplic o asemenea limitare decat la nivelul tuturor utilizatorilor.

#2 Useril este offline   OlafTheViking 

• Olaf cel degraba de sange varsatoriu
  • Grup: Banned
  • Postari: 2460
  • Inregistrat: 02-December 04
  • Interests:figurine, diorame

Postat 19 November 2008 - 09:38 AM

Stiu ca in principiu nu are legatura directa cu dimensiunile dar totusi care ar fi dimensiunile agreate? Pana acum le puneam 800x600, acum am trecut la 1024. Ar fi o idee sa incercam sa le punem toti la aceleasi dimensiuni (si astfel sa-l silim pe ZMare sa-si upgradeze calculatorul ;-) ).

#3 Useril este offline   AdyAero 

• Die-cast 1:72
  • Grup: Members
  • Postari: 1360
  • Inregistrat: 07-August 06
  • Interests:Auto 1:72 plastic & diecast

Postat 19 November 2008 - 01:10 PM

Am pus aici un link pentru soft-uri gratuite si usor de folosit pentru tot modelistul, poate se vor mai indrepta lucrurile.

#4 Useril este offline   traian 

• Membru senior
  • Postari: 1218
  • Inregistrat: 01-May 08
  • Interests:Nave-navigatie clasica

Postat 29 November 2008 - 04:07 PM

Ma asociez ideii lui Olaf si cred ca ar fi bine de stabilit o dimensiune maxima valabila si respectata de toti. Eu nu sunt as in calculatoare, ce stiu am invatat de unul singur direct pe obiect functie de necesitati (inca nu stiu daca poate sa bata si cuie) si stiu ca m-am chinuit destul de mult pana cand am gasit o dimensiune care sa imi fie acceptata la postare.

#5 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum

Postat 29 November 2008 - 06:53 PM

Este vorba de doua dimensiuni cand vorbim de o imagine:

- dimensiunea in pixeli (rezolutia) : aici nu exista o restrictie, in principal datorita faptului ca softul de forum nu are posibilitatea de a restrictiona rezolutia unei imagini postate. Oricum, imaginile atasate care depasesc 320x240 in rezolutie sunt postate sub forma unei imagini reduse in topic, versiunea originala fiind disponibila dand click pe versiunea redusa.

O rezolutie maxima rezonabila pentru o postare pe forum e probabil de 1280x1024. Asta tinand cont ca asta e cam rezolutia 'standard' pentru ce monitoare sunt comune la momentul asta pe piata. In mod normal, 1024x768 e super in regula.

- dimensiunea in KB : aici exista restrictia despre care este vorba in acest topic, dimensiunea maxima a atasamentelor permise pentru o postare este de 384KB. Experienta ultimului an in care limita a fost la 1MB mi-a aratat ca ori trebuie facuta politie si verificat dimensiunile de mana, ori trebuie redusa limita, pentru ca altfel lumea nu realizeaza/nu se oboseste sa reduca imaginile la dimensiuni rezonabile.

Sper ca asta sa raspunda intrebarilor si sugestiilor.

#6 Useril este offline   AdiP 

• Membru senior
  • Postari: 2390
  • Inregistrat: 29-February 08
  • Interests:Anything that fly, crawl or float in WW 2

Postat 29 November 2008 - 08:04 PM

Salut Gabi
Desi ma simtisem cu "musca pe caciula" dupa ce citisem prima postare a acestui topic- decis fiind sa nu ma bag, consider ca ar fi necesare cateva lamuriri, cel putin din partea mea (chiar daca am citit ultima ta propozitie), deci :

Vis-a-vis de imaginile puse de mine, consider ca o marime de genul celei 800x600 este doar in avantajul prezentarii cantitatii -nu calitatii-.
Desi eu am un monitor din mezozoic, cu o rezolutie de max.1024X768, nu ma deranjeaza sa dau clik pe imagine in zona pe care vreau sa o vad. Prefer asta, decat sa incerc sa dibuiesc cam ceea ce trebuia sa vad in respectiva imagine.

Insa, daca se are in vedere faptul ca de cele mai multe ori, printr-o imagine la o calitate slaba (rezolutie si implicit marime in kb) se pierde mult din posibilitatea analizarii, masura impusa consider ca va conduce la prelungirea peste masura a multor topice, multi utilizatori mergand inca pe ideea folosirii la maximum a respectivului spatiu alocat pentru o postare, raportat la marimea imaginii incarcate.

Acuma, chiar daca am trecut (sper) cat de cat de faza cu respectivele cuie de care pomenea Traian, mi-e destul de aiurea ca si utilizator, sa dau crop la fiecare imagine, dupa care sa o si aduc la cat mai putini kb, in vederea atasarii a cat mai multe poze la o singura postare, considerand ca lumea se cam plictiseste daca are mult de citit si putine poze de privit-si sunt convins ca intelegi ce vreau sa spun !

Desi consider masura luata una, hai sa zicem, punitiva, (nu neaparat doar pentru mine) voi incerca pe viitor sa ma incadrez atat la marime (in pixeli si kb) cat si la limitarea postarilor, pentru a nu prelungii peste masura topicele.
Apreciind ca a fi membru aici, nu e un drept ci un privilegiu, eu unul sper ca toata lumea sa inteleaga masura luata ca una benefica pentru bunul mers al acestui forum si sa se conformeze.

Scuze pentru disertatia lunga.
Adi

#7 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum

Postat 29 November 2008 - 09:12 PM

Adi, masura nu se vrea 'punitiva', insa pur si simplu se exagereaza cu postari de poze mari care nu sunt justificate (poze scoase direct din camera si postate fara o minima prelucrare), si repet, nu am cum sa fac altfel limitarile.

Sunt constient ca in aia 384KB intra maxim 3 poze prelucrate in jurul a 1024x768, dar dupa cum am spus, NU exista posibilitatea sa limitez pentru fiecare poza in parte, si sa mentin o limita mai mare pentru postare. Daca ar exista, as face-o, pentru ca ar fi solutia optima. Inca mai caut sa vad daca pot implementa solutia asta cumva.

Oricum, Adi, postarile tale asa cum au fost si inainte, si cum sunt si acum, se inscriu in limite, cel mult uneori va trebui sa ai 2 postari in loc de una, dar asta este situatia.

Chestiunea cu rezolutie versus detalii e foarte discutabila pentru ca problema e mai complexa, degeaba ai o rezolutie mare ca sa aratii detalii, daca adancimea de claritate a pozei e doar 10% din intreg cadrul. La fel, o poza de 800KB facuta prost la rezolotie mare, e mult mai slaba in detalii ca o poza de 150KB la o rezolutie decenta facuta bine. Rezolutia trebuie sa mearga mana in mana cu calitatea fotografiei, si asta se intampla din pacate destul de rar.

Deja site-ul a trecut de 8GB de date, din care doar upload-urile pe forum sunt undeva spre 80%. La care se mai adauga vreo 4GB pe la galeria site-ului, insa acolo pot sa manevrez limitele la nivel de poza si nu este o problema.

Uitati un exemplu, luna aceasta:
2174 atasamente, total 200MB
56 atasamente >500KB, spatiu ocupat 44MB

Dupa cum se vede, 2.5% din totalul atasamentelor ocupa... 25% din spatiu

Sau ceva mai relevant:
114 atasamente peste >384KB (limita impusa de curand), ocupa 70MB
5.24% ocupa 35%

Asta e problema, un numar extrem de mic de poze din total, ocupa enorm de mult comparativ cu restul. De aici si nevoia de a limita cumva amploarea problemei.

#8 Useril este offline   marhaba 

• Membru senior
  • Postari: 1329
  • Inregistrat: 30-November 04

Postat 29 November 2008 - 09:26 PM

Sunt o multime de softuri de redus imagini atit d.p.d.v. al rezolutiei cit si al "kilelor". Inclusiv online. De ex. foto de mai jos a avut 5,39 MB la o rezolutie de 4272 x 2848 Redimensionarea online a durat 10 sec iar poza rezultata este de 80 kb la 760 x 506, rezolutie mai mult decit suficienta aici. Pt. "photoshopisti" File/Save for web or device . E simplu si util pt. toata lumea.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: phpWnhDYDPM.jpg

#9 Useril este offline   AdiP 

• Membru senior
  • Postari: 2390
  • Inregistrat: 29-February 08
  • Interests:Anything that fly, crawl or float in WW 2

Postat 29 November 2008 - 09:50 PM

Corect Marhaba, insa hai sa vedem la concret :
Sa zicem ca pe mine ma intereseaza sa vad detaliul rotii motrice (de exemplu), ce fac ?
Cu multa bunavointa reusesc sa vad ceva, desi probabil munca depusa pentru acea zona ar merita o prezentare mai detaliata, nu ? Si atunci iti trimit PM sa postezi una si cu acea zona ?

Sau, alta varianta, mai la indemana mea a fost, sa salvez poza, sa o maresc , curat (sharp), dupa care sa scot detaliul care m-a interesat pe mine, totul luand in jur de 1 minut. Si totusi, ia uite ce a iesit :
Imagine atasata: monthly_11_2008/post-1427-1227987704.jpg

Precizare :
Imaginea este marita 200% fata de cea originala. Merita pentru mine oare timpul afectat ? Probalila ca da, insa unul din motivele care m-ar face sa renunt la pasii respectivi ar fi lenea. Si asta e aplicabila nu numai in cazul meu, te asigur.
Adi

P.S. Mai bine ar trebui deschis un topic mai amanuntit (de catre cei care au experienta) cu indicarile pasilor necesari postarii unor imagini la o marime/corectare rezonabila. Cu siguranta ar prinde bine la toata lumea.

Aceasta postare a fost editata de AdiP: 29 November 2008 - 09:55 PM

#10 Useril este offline   marhaba 

• Membru senior
  • Postari: 1329
  • Inregistrat: 30-November 04

Postat 30 November 2008 - 10:07 AM

Acuma iti dai seama Adi ca putem discuta mult si bine pe tema asta. Poti sa-mi spui sa fac o fotografie cu detaliul, sau pot sa am un aparat care nu scoate nici atit, sau puteam sa fac poza mai de aproape, sau puteam s-o fac de 200 de kb nu de 80 etc., etc. Am vazut forumuri unde trebuie sa iti pui pozele pe un alt site de gazduire iar pe forum pui doar linkul, sa vezi atunci ce nasol e. Ai si tu dreptate dar e clar ca trebuie ajuns la un compromis plecat de la faptul ca spatiul trebuie gospodarit cu atentie , asta fiind doar in folosul nostru al tuturor.
Vrind nevrind TREBUIE o prelucrare ulterioara a pozelor, pentru ca in majoritatea cazurilor ba nu te-ajuta aparatul, ba nu te-ajuta conditiile de fotografiere, ba nu stii sa faci poze . Degeaba pun o fotografie uriasa (am un monitor de 24" si au fost cazuri cind am dat scroll ca sa vad poza), la care ii mai si trebuie sa se incarce 5 minute si in final fotografia este neclara, miscata, supraexpusa etc.
Cum nu suntem toti fotografi profesionisti, avem norocul ca sunt pe toate gardurile softuri de prelucrare gratuite (sau nu) si e pacat dupa ce ai lucrat atita la o macheta sa-i faci o poza de cacao si s-o lasi asa. Ce pot eu sa recomand sunt urmatoarele chestii de uz general, care lumea cred ca le stie deja:
- folositi aparatul la capacitate maxima ca de aia ati dat banii pe el. Adica faceti pozele la maximul de rezolutie pe care il permite aparatul
- este preferabil sa faceti fotografia NU de foarte aproape pentru a va asigura ca subiectul este in zona de focalizare. Distanţa de fotografiere este īn relaţie direct proporţională cu profunzimea de cāmp. Degeaba fac o poza unui tanc si vad clar doar gura tevii in rest totul se pierde in ceata, indiferent cit de mare sau mica e fotografia. De aceea e preferabil sa se faca fotografiile de la distanta iar apoi sa se decupeze (crop) subiectul. Daca rezolutia este suficient de mare atunci cropul va ramine la dimensiuni acceptabile.
- fotografiile macro sau cele facute de foarte aproape NU avantajeaza in situatia noastra , pentru ca vor scoate in evidenta si cel mai mic defect al machetei (un fir de praf prins in vopsea, o bavura minuscula, etc) pe care ochiul nu il percepe. De aceea se spune ca machetele arata mai bine in realitate decit in poze.
- este preferabil sa faceti poze la lumina naturala si nu la lumina veiozei sau a blitului. Astfel riscati mai putin ca fotografiile sa fie sub sau supraexpuse.
- este capital de important sa nu miscati aparatul in timpul fotografierii pentru ca daca poza este "miscata" nu mai aveti ce-i face. Folositi un trepied sau orice alt suport pentru ca aparatul sa stea nemiscat si folositi optiunea de temporizare a aparatului (apesi declansatorul si face poza dupa citeva secunde)
- cum spuneam exista o gramada de softuri cu care ulterior puteti corecta din defectele fotografiei. Majoritatea au optiunea "Autolevels" care mai atenueaza erorile de expunere, contrast, etc (nu intotdeauna)
- dupa ce v-ati salvat pozele la dimensiune maxima, mai salvati un rind de poze redimensionate pentru publicarea pe net.
Eu zic ca pasiunea, efortul si timpul consumat pentru macheta care ati construit-o merita un ultim efort de a face niste fotografii reusite.
Nu in ultimul rind (ci in primul de fapt) cititi aici.

#11 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum

Postat 01 December 2008 - 05:41 AM

Adi, exemplul care l-ai dat nu e deloc stralucit ales. Arata doar ce am zis mai devreme, daca o fotografie e neclara, va fi neclara si daca are 10000x10000, si daca faci crop.
Altfel spus, daca nu poti scoate un crop calumea dintr-o poza, SIGUR nu se va vedea bine cand o pui intreaga. Tot la prelucrari ajungi, o redimensionare, un USM, un Smart Sharpen, etc... Si atunci, daca tot o prelucrezi...

In fine, revenind la oile noastre. Cum azi e liber ( B-) ), am stat pana la ora asta suspecta ca sa rescriu mica bucatica din softul forumului care se ocupa de incarcarea atasamentelor, pentru a obtine ce spuneam mai devreme. Asadar, anuntul initial se modifica dupa cum urmeaza:

Dimensiunea MAXIMA a unui singur fisier atasat va fi de 384KB. Dimensiunea maxima TOTALA a tuturor atasamentelor pentru o postare a fost crescuta la 2MB

Asa cred ca toata lumea e multumita, se rezolva si problema atasarii de fisiere mari, si in acelasi timp vor putea fi atasate muulte poze (adica maxim 10 ca si pana acuma) daca se respecta o dimensiune OK.

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

3 useri citesc topicul
0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi