..."Englezii nu faceau economie in a ne da sfaturi despre cursul pe care ar fi indicat sa-l urmam si,in timp,tot ceea ce ne-au spus despre curenti,vanturi,vreme etc,s-au dovedit sfaturi de incredere.
Cu ultima dintre barcile noastre parasind tarmul,englezii ne-au adresat de trei ori urale din inima dorindu-ne calatorie sigura si exprimind"gratitudinea"lor pentru moderatia cu care ne-am indeplinit misiunea.Apoi,cu aparatele foto la indemana se inghesuiau pe tarm ca sa faca fotografii cu "Ayesha".
Intre timp iscoada de pe nava noastra,a raportat ca doua vase de lupta isi fac aparitia,din nou,la orizont.
Din varful catargului de pe "Ayesha" am putut sa vad,la inceput,numai un firicel de fum negru iesind pe cosurile lui "Sydney" dar in curind au devenit vizibile catargele si suprastructura.De pe "Emden" nu puteam sa vad decat fum si un singur catarg;restul navei era sub orizont.Ambele au executat un viraj larg,luind curs spre est,in timp ce continuau sa traga.
Dintr-o data"Sydney" s-a indreptat cu toata viteza spre "Emden"
-acum,mi-am spus eu,ca ultimul tun de pe "Emden"o fi fost amutit,"Sydney" se indreapta intr-acolo ca sa-i dea lovitura de gratie.
Tocmai atunci,insa,un nor mare de fum negru a izbucnit pe nava australiana,intre catargul prova si primul cos de fum,iar o coloana inalta de apa s-a ridicat in vazduh,ceea ce nu putea fi decat rezultatul unei explozii serioase.Am presupus ca a fost cauzata de vreo torpila bine tintita,trasa de pe "Emden".
Sydney,care continua sa navigheze cu douazeci de noduri,a facut o intoarcere rapida la babord schimbandu-si cursul,in intregime si indepartindu-se incet,spre vest."Emden"continua sa intoarca spre est,ambele nave trageau una in cealalta,dar distanta dintre ele devenea din ce in ce mai mare,pana cand intr-un final,fiecare a iesit din raza de bataie a tunurilor celeilalte.Lupta se sfarsise.
Cu apropierea intunericului,ambele nave au disparut,incet,dincolo de linia orizontului.A fost pentru ultima data cand le-am mai vazut.
Duelul ce incepuse in dimineata aceea,la 08,30,a durat pana seara,la orele 18,00.Iata de ce rapoartele ce au aparut in ziarele englezesti,mai apoi,si care calificau lupta ca una "de numai 60 de minute" pot fi numite,ca in multe alte cazuri falsuri facute de englezi".
poze: echipa germana pleaca de la mal,imbarcandu-se pe "Ayesha" cu care isi cauta scaparea-set de fotografii luate de englezii ramasi pe tarm,fotografii aflate in prezent in colectia Muzeului Marinei de Razboi australiene-
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 02 March 2009 - 08:56 PM