cartula, la 25 Jan 2011, 19:22, a spus:
Foarte interesanta calea aleasa, dar am niste nelamuriri. Si poate niste sugestii ce se pot dovedi utile.
Iti multumesc pentru interesul acordat muncii mele si pentru sugestii. Am apreciat si mi-am insusit totdeauna opinii legate de activitatile care ma pasioneaza (si nu numai).
Masinuta e conceputa in special pentru lemn si eventual mici piesute din metale moi. Nici nu pot avea mari pretentii dat fiind simplitatea modelului. Ideea am preluat-o de pe un site iar originalul era mult mai mic si se baza pe o masina electrica de gaurit atasata pe un blat din lemn care avea montat pe el caile de rulare si carele dupa modelul pe care il fac si eu.
Nu e o scula de mare precizie dar pentru piese fara mare dificultate e suficient de buna, poate chiar mai buna decat unele similare de pe piata.
Nu am nici un joc, toate barele sunt industriale iar bucsele culisante le-am lucrat pe strung si tot pe strung sunt lustruite oglinda pe interior asa ca aluneca perfect si fara joc. In cazul in care pe parcurs vor aparea jocuri grosimea peretilor de la bucse imi permite sa practic cateva gauri, sa le filetez si sa adaug niste suruburi pentru corectarea jocului, dar sigur o sa se ocupe de asta urmasii, la mine o sa tina. Filetele si bucsele de tractiune sunt lungi si nu e riscul sa apara jocuri prea repede iar pe portiunile in care axele filetate trec prin lagare le-am bucsat cu alama desi lungimea gaurii nu ar fi facut asta strict necesar.
Am strungul pentru lemn de la rusi, aratat in primele postari. Avand nevoie de piese mai lungi am modificat cele doua tije originale care sustin ,,conul de centrare'' inlocuind cu doua bare din fier-beton mai lungi. La lucrul cu dalta nu trepideaza. La strungul asta turatia motorului e mult mai mare, barele pe care culiseaza cutitul sunt ceva mai groase iar avansul atat longitudinal cat si transversal e mult mai lent, fin si uniform decat ,,la mana'' asa ca sigur nu va trepida.
Cum nu prea cred ca cel putin in viata asta o sa lucrez pe strung mai mult de 30 de catarge si 1000 de tunuri eu zic ca o sa reziste.
Dupa cum am spus la inceputul acestui topic nu am in intentie prezentarea de scule superperformante pentru care e nevoie de dotari deosebite. Incerc sa arat ce se poate face cu un minim necesar si cu rezultate cat de cat multumitoare intr-un atelier de modelist doritor sa aiba asa ceva cu cheltuieli minime.
Am in lucru un strung pentru metal care respecta stassurile, cu universal de 100 mm, ala e adevaraciune sau mai bine zis o sa fie si sper sa il termin pana in vara ca e inceput cam de mult. Acum sa il termin pe asta si dupa, o sa il arat si pe ala.
In privinta inoxului nu prea stiu ce sa zic. E drept ca arata bine dar cel care se poate lucra e mai moale decat otelul normal de scule iar cel tratat e greu de lucrat. Sunt adeptul metodelor clasice cu pompita cu ulei care pana acum nu m-a dezamagit.
Iti multumesc si o sa tin cont de opiniile tale in viitoarele proiecte.
Spor!