Cele cateva zile programate, din varii motive (exclus criza) s-au extins la cateva mai multe dar a venit si momentul finalizarii. Am complectat papusa mobila cu un varf rotativ realizat dupa una din ideile prezentate la inceputurile topicului
Piesa e lucrata pe strung si e compusa din corp care are 2 cote, una pentru rulmenti iar cealalta de diametru mai mic e gaurita si filetata M10 pentru a se putea monta pe axul filetat al papusii mobile, 2 rulmenti identici (nu am folosit rulmenti de presiune dat fiind ca forta exercitata la lucrul in lemn e majoritar radiala si nu solicita rulmentii) si conul care e lucrat ca sa se poata extrage usor din montaj pentru o eventuala inlocuire cu o alta piesa de alta forma. La con, varful e realizat demontabil prin desurubare tot in ideea unei eventuale inlocuiri. Pentru a termina cu papusa mobila trebuie sa adaug ca e posibila folosirea in 3 variante
1. cea cu varful rotativ anexat
2. axul filetat e gaurit la capatul de lucru pe o adancime de aprox.2,2 cm cu D=3mm si crestat pe lungimea gaurii. Am facut un cap de strangere ca cel de la pense si se poate prinde astfel un burghiu sau un varf fix
3. se poate atasa o mandrina mica, din cele de la masinile de gaurit manuale mici pe care le cunosc foarte bine electronistii ce au lucrat cablaje imprimate sau orice alta mandrina care are sistem de prindere prin infiletare M10.
Urmeaza suportul de lucru pentru cutit (dalta). Nu cred ca e o necunoscuta dar fac mentiunea ca pentru strunjitul lemnului e necesar un minim de dalti de diferite profile pentru lemn. Mai des utilizate sunt cele cu tais oblic, cele cu tais semirotund si cele cu tais lat.
Piesa e realizata in asa fel incat sa poata culisa atat in lungul batiului cat si in adancime pentru diferite diametre ale piesei de realizat. Fixarea intr-o anumita pozitie se face cu un singur surub pentru ambele solicitari.
Suportul pentru cutit e facut din teava la care e atasat un picior ce intra intr-o bucsa sudata pe placa de baza. Pentru fixare intr-o anumita pozitie a suportului fata de piesa in lucru, bucsa e prevazuta cu un surub de fixare ce strange piciorul suportului.
Urmeaza pertea cea mai sensibila, nu a constructiei in sine ci pentru ca incepe sa apara culoarea, iar despre asta ziceam la ultima postare ca e o problema mai sensibila. Nu dezbat subiectul doar spun ca am ales a 4a optiune si am vopsit asa cum am crezut eu ca o sa arate mai bine si o sa ofere comoditate la lucru, tinand cont si de cele detinute in depozit.
O prezentare de ansamblu a componentelor
Se vede o piesa neagra mai lunga. E un prelungitor pentru suportul de cutit necesar in cazul lucrarii unei piese mai lungi (ex. un catarg) pentru a nu deplasa pe suprafete mici suportul. E realizat din acelasi material ca si suportul initial si are la un capat un surub de fixare in suport care la randul lui e filetat la capatul dinspre batiu pentru acesta, iar la celalalt capat un picior de sprijin pe batiu la inaltimea celui de la suportul initial.
Ca noutate ar mai fi caseta de comanda care contine un comutator cu 3 pozitii, Inainte > 0 < Inapoi pentru sensul de rotatie a motorului. Eu am folosit o cheie telefonica dar se poate folosi la fel de bine un comutator de semnalizare de masina.
Fixarea am facut-o pe un suport fixat de carcasa iar capacul de protectie dintr-o cutie de plastic decupata dupa necesitate
Remarc o usoara nervozitate si intarziere de raspuns in spatiul utilizat si fiind patit o sa trec la o alta pagina