Mai cu vremea, mai cu vremurile, mai cu sarbatorile am cam neglijat hobyurile dar nu inseamna ca am renuntat si cate ceva tot am mai mesterit la cele incepute. Am reusit sa definitivez pinola la strung
mai am doar doua piese de lucrat pe strungul adevarat si trec la definitivarea micutului.
Printre altele, stimulat de discutiile de la nave si de o scula livrata de DeAgostini la un alt kit, pentru infiptul tintelor, am incercat si eu sa fabric una. Nu are chiar aspectul celei industriale dar eu o consider cu mult mai rezistenta.
Manerul e lucrat pe strung din un capat de coada de matura si e gaurit cu un burghiu de 3 mm pe adancime de aprox. 3 cm. Pentru tija care apasa pe tinte am folosit un electrod de sudura curatat de pasta si slefuit, de 3 mm diametru, infipt in gaura manerului. Pentru tubul de ghidaj am taiat un capat dintr-un element de antena telescopica putin mai scurt decat capatul de tija ce iese din maner. La obiectul meu, manerul are 7 cm lungime, tija iese din maner 5 cm iar tubul are 4,7 cm. Am folosit pentru tinerea tubului in pozitie ,,deschisa'' un arc de la un conractor (merge orice arc in care intra tubul si aluneca usor)
O imagine cu pozitia elementelor
2-3 spire de la un capat al arcului se strang cu un patent pentru a se fixa strans pe tub
celalalt capat se prinde pe un mic ,,guleras'' lasat la maner din prelucrare. Se ajusteaza pozitia arcului pe tub in asa fel incat tija sa fie in interior putin mai mult decat lungimea tintelor si e gata scula.
Se poate folosi si o surubelnita a carei tije sa fie de 3 mm diametru la care se inlatura partea lata si se finiseaza capatul la drept iar pentru tub un capat de teava cu gaura interioara de 3 mm diametru si care sa culiseze usor pe tija.
Si tot urmare a unor discutii mai vechi am injghebat o anexa utila si suficient de usor de facut de oricine are un capat de scandura, un fierastrau, cateva holzsuruburi si bineanteles nevoie de asa ceva.
Problema era folosirea unei minifreze pentru lucrari marunte pana la nivelul de a face un catarg. Pentru asta am incercat un batiu rudimentar care poate transforma freza in ministrung.
Am inceput cu batiul, din o stinghie de stejar de la un fotoliu vechi la care am prins doua talpi pe capete. La toate prinderile am folosit holzsuruburi si aracet intre piese.
Apoi am facut ceea ce urmeaza a fi varful de centrare
Din o bucata de tego de 10 mm si un calup de stejar am confectionat suportul pentru freza dupa forma acesteia si dupa vechiul principiu de respectare a celor trei axe