Forum Machete,Modelism,Hobby: Ministrung selfmade - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 14 Pagini +
  • « Prima
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Ministrung selfmade

#106 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04

Postat 26 January 2011 - 01:10 AM

Multumesc de lamuriri, acum am inteles care e treaba exact.
La partea cu inoxul, ma refeream la bare filetate pentru surubul de avans.

#107 Useril este offline   cristi77 

• Nou venit
  • Grup: Members
  • Postari: 3
  • Inregistrat: 10-January 10

Postat 02 February 2011 - 09:20 PM

Foarte frumoasa lucrarea :-) .Deja am inceput sa strang materiale pt. executia unui asemenea strung,cu care as vrea sa prelucrez metale moi. Multumesc ca ne impartasiti din ideiile dvs. Asteptam si continuarea :unknw:

#108 Useril este offline   traian 

• Membru senior
  • Postari: 1218
  • Inregistrat: 01-May 08
  • Interests:Nave-navigatie clasica

Postat 02 February 2011 - 10:14 PM

Ma bucur ca ceea ce arat prezinta interes. Sa se inmoaie putin frigul din ultimul timp si o sa imi permit sa mai pigulesc pe balcon, Oricum prea mult nu ar mai fi. Si e doar una din multele variante posibile, trebuie doar dat drumul la inventivitate pe o idee de baza. Voi mai atasa ceva poze cu diferite fantezii in domeniu.
Recomand pentru interesati o cautare pe google la UNIMAT. Sunt multe lucruri interesante atat in cele prezente cat si in istoric.

#109 Useril este offline   profesorul 

• Membru deplin
  • Postari: 51
  • Inregistrat: 06-February 09
  • Interests:Navomodelismul,electrotehnica,literatura

Postat 05 February 2011 - 10:56 PM

Buna Seara.Urmaresc de ceva vreme topicul pt ca intentionez sa-mi construiesc un strung in regim "DIY" pe care il voi folosi doar pt Modelism (piese F mici si scurte din materiale moi sau ceva otel obisnuit).Locuiesc intr-un ap de bloc si nu am spatiu pt lucru mai mare de 80 cm.Am achizitionat un universal de 100mm,o parte a saniei port cutit (cea care face miscarea de inaintare a cutitului spre material) si un motor de la o veche masina de spalat (care NU mai are nici o eticheta si doar 3 fire care ies din carcasa!)
As avea cateva intrebari:
- credeti ca se poate completa restul utilajului pt a ajunge la ceva multumitor? (ma refer la o precezie de 1mm)
-NU am acces la nici un utilaj pe care sa pot face vre-un fel de prelucrari si nici finante ca sa pot apela la cineva specializat (sunt somer),
-axul pe care va fii montat universalul este obligatoriu sa aiba rulmenti conici cu role,pt a prelua din forte?.
-avand in vedere greutatea destul de mare a universalului aceasta e un avantaj el tranformandu-se in volanta?,
-cum se realizeaza oprirea si nu ma refer la intreruperea curentului ci la oprirea mai rapid si mai eficient din miscarea de rotatie?,
-prin targul de la Obor am gasit o pompa de apa care are un motor numai bun 500W/1300rpm la 220V cu dimensiuni modeste si greutate la fel= este mai potrivit pt un asemenea scop?,
-transmisia pe curele induce mai putine vibratii? (Nu se pune problema de a-l face cu roti dintate)
-barele de culisare s-ar putea inlocui cu cornier(cele doua bucati lungi pe care culiseaza sania de-a lungul axului longitudinal?
Deocamdata ma opresc aici cu intrebarile si astept cu nerabdare raspunsurile Dv.
MULTUMESC ANTICIPAT,
MARIUS.

#110 Useril este offline   flo 

• Membru senior
  • Postari: 2476
  • Inregistrat: 04-July 09

Postat 05 February 2011 - 11:30 PM

Unele din chestiile vandute aici s-ar putea sa fie de folos la proiecte de acest gen
http://www.hi-end.ro/

Aceasta postare a fost editata de flo: 05 February 2011 - 11:31 PM

#111 Useril este offline   traian 

• Membru senior

Postat 06 February 2011 - 04:34 PM

Vezi postareaprofesorul, la 5 Feb 2011, 22:56, a spus:

As avea cateva intrebari:.......
....
.................Deocamdata ma opresc aici cu intrebarile

Salut Marius
Initiativa e laudabila mai ales dat fiind situatia ,,mediului'' pe care o relatezi. Am si eu un asemenea universal si e deja montat pe o masina la care lucrez si care va urma celei pe care deja o prezint.E foarte bun si satisfacator pentru orice atelier de modelism. Sania despre care spui poate fi utila in masura in care se adapteaza la celelalte componente. Fiind in faza de proiect te poate scuti de o parte de efort. Motoarele de masina de spalat aveau in general puterea in jurul a 400w iar cele care au trei fire erau prevazute cu un condensator de compensare a fazei, bobinajul fiind facut pentru alimentare trifazata. Atat puterea cat si turatia sunt suficiente pentru realizarea unei masini dar fiind mai vechi as avea retineri in a folosi asa ceva. E cu mult mai bun motorul de pompa despre care spui, puterea de 500w si cele 1300 rot/min sunt suficiente pentru a rezulta o scula buna, deci il recomand.
Sa o luam la rand cu intrebarile:
- Utilajul se poate complecta, doar ca e cam mult de complectat si unele piese implica un meserias care sa le faca. E vorba in primul rand de arborele universalului cu lagarele aferente si de fuliile de antrenare. Daca universalul e cu prindere prin infiletare e mai simplu, arborele putand fi facut dintr-un capat de teava la care se fileteaza unul din capete. Daca e cu prindere pe flansa e ceva mai complicat. Indiferent de sistem pentru asta e neaparat necesar un meserias. Se poate obtine o precizie mult mai mare de 1 mm. Pentru precizie de 1 mm nu e nevoie de strung, se poate lucra la pila. Precizia e data in special de lipsa jocurilor la componentele care poarta cutitul si de centrarile celor care prind materialul.
-Deja am atins subiectul, e neaparat nevoie de prelucrarea unor elemente de un meserias. Se mai gasesc meseriasi cu suflet care nu jupoaie omul in special cei care sunt cu adevarat meseriasi si realizeaza ca nu e un produs din care sa scoti bani ci unul in care mai ai de investit.
-Ideal e sa fie montaj mixt dar dat fiind necesitatile descrise nu e neaparat necesar, presiunile axiale nu sunt exagerate ca sa necesite rulmenti de presiune. E suficient ca rulmentii sa fie bine fixati atat in carcase cat si pe arbore pentru a nu avea jocuri axiale si nici radiale.
-Da, orice corp in rotatie care are diametrul mai mare decat axul ce il antreneaza se comporta mai mult sau mai putin functie de diametru si greutate periferica ca un volant, e o chestie fizica cu demonstratii sofisticate, dar efectul e bun. Duce la o oarecare uniformizare a rotatiei la trecerea de la lucrul in gol la sarcina insa pentru piese mici e neesential.
-Oprirea mecanica e mai complicat de realizat si necesita iarasi aportul unui meserias iar cand spun meserias nu ma refer strict la persoana ci si la sculele de care dispune. Dar si numai cu decuplarea tensiunii oprirea se face relativ repede datorita transmisiei. Pentru lucrul la lemn e nevoie de turatii mai mari deci raportul de transmisie e bun de pastrat 1/1, caz in care rotatia se va opri ceva mai intarziat (treaba cu ,,volantul''). Pentru metal, prelucrari obisnuite, o turatie de 800 rot/min a universalului e suficienta iar franarea va fi mai pronuntata datorita diferentei de raport si a frecarilor. Pentru metale se folosesc turatii mari in cazul in care se doreste prelucrarea unei suprafete ,,oglinda'', slefuiri, la piese normale, 800 rot. e suficient.
-Despre motor deja am discutat, e mai bun.
-Nu tipul de transmisie e cauza principala a vibratiilor. Indiferent de tip daca sunt piese in rotatie decentrate sau cu uzuri la axe, lagare si special la turatii mari, apar vibratii. Transmisiile cu pinioane sunt mai zgomotoase. In cazul strungurilor mici fara performante ridicate se folosesc transmisiile cu curea, nu e neaparat necesar transmisie cu pinioane.
-Se poate folosi cornier si nu numai, totul tine de inventivitate si de ce poate folosi realizatorul pentru a ajunge la scopul propus. Am promis fotografii ale unor modele care au fost realizate de unele firme de profil si au forme din cele mai ciudate. Le pun cat mai repede.
Spor.

#112 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum

Postat 06 February 2011 - 05:57 PM

Scuze ca intervin din nou, dar ceva zau ca nu se leaga.

Profesorul, vorbim deja de universale de 100mm puse pe stunguri facute din cornier, cu motoare de 500W si peste, care sa taie metal... Ori sunt eu total pe langa, ori se incearca sa se faca din rahat bici si sa si pocneasca... Imi pare rau daca suna pesimist, dar cam asta-i realitatea.

Ideea topicului, cu strungurile pentru lemn, este cred cea mai buna solutie. Si cam singura care merge facuta pe genunchi, fara access la scule speciale. Orice altceva deja necesita si utilaje, si cineva care sa le foloseasca cat de cat bine.

Un motor de 500W are toate sansele sa depaseasca fara nici o problema rigiditatea unei structuri de cornier. La fel, taieri la diametre asa de mari incat sa necesite un universal de 100. Deja daca vorbim de 100mm la universal si 500W, vorbim in general de un strung serios si maricel. Care necesita o structura serioasa, si precizie mare in componente. Altfel, sunt doar lucruri care pun probleme constructive serioase fara sa aduca vreun avantaj real. Degeaba ai motor si universal mare, daca structura nu e potrivita pentru ele.

Nu ar fi mai bine sa se stabileasca intai care sunt nevoile de prelucrare, si in functie de asta alese piesele?

Hai sa dau niste exemple reale, poate te ajuta sa te inspiri din ele...

Am un strung pentru metale cu universal de 80, 120W putere motor, antrenare pe curea, rulmenti conici, structura masiva din fier, toate suprafetele de alunecare sunt cozi de randunica. Dimensiuni maxime de prelucrare 250mm intre varfuri, 80mm diametru. Cam dimensiunile potrivite pentru modelism (mai putin catarge, dar nu am nevoie, si daca as avea as face un strung pentru lemn ca cele prezentate de Traian).
Cu toate cele de mai sus, tot exista vibratii. Asta comparativ cu o structura bucsa/bara, si de ce sunt neincrezator ca e o idee buna... N-am omorat motorul, dar si asa structura NU e suficient de rigida pentru prelucrari mai complicate, materiale mai dure. Ar fi nevoie de un motor mai mare? Nici vorba, poate, poate, un maxim 200W. Mai mult nu tine restul.

Am un al doilea strung (desi cine a auzit de el i-a zis jucarie), cu universal de 50mm (sau pensete 0-7mm cu precizie de 0.005), motor de jucarie chinezeasca (probabil pe la 10-15W), antrenare curea, rulmenti ordinari, structura integral aluminiu/cozi de randunica. Prelucrare maxim 100mm lungime, 40mm diametru. La fel, dimensiuni decente pentru modelism, NU e strung pentru lemn ci pentru plastic/metal. Poti face tunuri fara stres, de ex.
Am taiat cu el oteluri la o precizie de 0.05mm, aluminiu, alama, fara probleme. Am prelucrat pana la diametre de 0.2mm alama... Si intra in buzunar (20cm lungime).

Repet, nu zic ca nu se poate face ceva pe genunchi care sa semene a strung. Doar ca e un efort care s-ar putea sa se dovedeasca inutil. Mai bine se tinteste spre ceva mai mic si potrivit nevoilor reale, satisfactia ar fi mai mare, si rezultatele ce vor putea fi obtinute mult mai bune.

Am in plan o axa rotativa pentru freza. Si care e practic identica cu ce trebuie pentru un strung, si cam ce vrei tu. Evident, se poate face din teava si cornier, si sa iasa o strutocamila buna de facut doar piese de lemn. Daca insa trebuie sa prelucreze metal, si sa fie facuta bine, nu poti sa o faci pe genunchi fara scule. Rulmentii conici sunt MUSAI, pentru rigiditate si posbilitatea de a regla jocurile. Cei normali, chit ca nu ai forte axiale prea mari, au jocuri. Axul cam trebuie sa fie dintr-un otel dur, si prefer sa-l iau de-a gata (se gasesc prin afara). Prelucrarile musai pe freza, ca nu iti permiti sa ai descentrari sau nepotriviri de diametru pentru montarea rulmentilor. Samd... Cam toate prelucrarile de acolo necesita precizii mari.

Pe scurt, pentru ceva serios trebuie acces la scule serioase. Cel putin asta e parerea mea...

#113 Useril este offline   traian 

• Membru senior

Postat 06 February 2011 - 07:21 PM

Vezi postareacartula, la 6 Feb 2011, 17:57, a spus:

Scuze ca intervin din nou, dar ceva zau ca nu se leaga. ...
.........
Pe scurt, pentru ceva serios trebuie acces la scule serioase. Cel putin asta e parerea mea...

De ce ma necajesti tu pe mine, ca nu ti-am gresit cu nimic. M-am chinuit o multime cu povestioara.
Profesorul spune ca nu doreste o scula performanta si doar pentru piese mici . Apoi asta are la dispozitie. In general sculele facute in regim propriu sunt,,pe genunchi'', esential e sa functioneze si sa iti faci treaba cu ele.promit maine sa ma stradui sa fac niste poze la ,,viitorul meu'' cu universal de 100 (asta inseamna 10 cm) la care batiul e din cornier. Cu prima ocazie o sa mai fac niste poze la o jucarie a unei cunostinte lucrata tot pe cornier si cu motor de 1,5 kW, te asigur ca merge perfect si nu se rupe nimic. Tremura doar cand ii ataseaza o panza de ciercular si debiteaza dulapi - tipul e tamplar. Stiu ca sunt unele chestii care sacaie insa repet, e un topic tocmai pentru cei ce vor sa isi faca biciul din ceea ce au. In unele cazuri se poate. In cazul de fata e mai dificil doar din cauza accesului la un atelier in care sa se poata lucra unele piese dar asta se poate depasi daca se insista.
Am mai zis, rusii au facut arme automate la strunguri improvizate si actionate la pedala, si au fost suficient de performante ca sa fie apreciate si de americani.
Spor!

#114 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum

Postat 06 February 2011 - 08:18 PM

Poate nu s-a inteles clar ce zic.

- pentru strunguri facute sa prelucreze lemnul, nu am nici un dubiu ca solutiile alese merg perfect. Chiar nu e nevoie de mai mult
- pentru chestii fara absolut nici o pretentie de precizie, iarasi, nici o problema. Pentru "precizie de 1mm" nici n-ai macar nevoie de strung
- pentru prelucrat metal la pila, sau in acelasi stil cu cel folosit pentru lemn, sunt perfect de acord ca merge.
- pentru orice altceva, permite-mi sa raman cel putin reticent.

Eu vorbesc despre ce se doreste de la un strung. Si de faptul ca daca se doreste un strung cat de cat decent pentru metale, AI NEVOIE de o precizie foarte buna in prelucrari. Si asta nu o obtii pe genunchi. Ci prelucrand piesele pe o masina bunicica macar. Ceea ce vad ca ai si facut, de altfel.
Totul se rezuma la ce vrei sa lucrezi cu masinaria. Asta am si zis in mesajul precedent, ca e bine sa se plece de la ce piese doresti sa prelucrezi, si in functie de asta sa alegi solutiile constructive. Daca pleci invers, doar complici degeaba lucrurile.

Astept pozele, desi nu sunt tocmai relevante pana nu e gata. De abea atunci putem vorbi de precizia ce poate fi obtinuta. Cat despre prietenul tamplar cu strungul, vezi ce ziceam mai sus. Pentru lemn, n-am nici un dubiu ca un strung din cornier merge perfect.

PS: Aia cu strungurile improvizate facand arme sa rupi gura targului cu ele, e o simpla poveste. Draguta, dar tot poveste ramane. E drept ca poti face un AKM doar cu o pila, la fel ca in bancul cu MiG-ul. Dar totusi...

#115 Useril este offline   cristi77 

• Nou venit
  • Postari: 3
  • Inregistrat: 10-January 10

Postat 06 February 2011 - 09:12 PM

Ultimele comentarii chiar nu isi aveau rostul. Din pacate ne transformam in tara lu' "Gica-contra" .Recunosc ca nu sunt un modelist ,dar am am indragit acest forum datorita topicului deschis de Traian.Ne-a aratat cum putem construi un strung cu materiale care de multe ori ne sunt de prisos.In legatura cu precizia uneltelor facute pe "genunchi" depinde la cel il folosesti, daca repari motoare de Boeing s-ar putea sa nu te ajute ,dar daca vrei sa mesteresti ceva pe langa casa sau pentru modelism eu zic ca te pot ajuta.La fel ca si in cazul masiniilor ,cel mai mult conteaza persoana dintre volan si pedale.Pana acum Traian ne-a aratat lucrari executate destul de ingrijit,cu explicatii la obiect asa ca eu propun sa-l ascultam pe om si fiecare sa isi ia cel intereseaza mai mult din informatiile oferite.Si toate astea fara sa necajim autorul.Sunt putini oameni care ofera informatii gratuit.Traiane dai inainte. Spor!

#116 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum

Postat 06 February 2011 - 10:15 PM

Cristi77, cred (sau sper) ca totusi nu trebuie sa ajungem la nivelul "daca nu e de acord cu mine, atunci sigur are ceva cu mine". E un forum, si a iti exprima niste opinii nu cred ca trebuie sa se rezume la a aplauda, sau mai bine taci.
Daca din tot ce am scris ai inteles ca sunt 'gica contra', imi pare rau. Nu pentru ce am scris, ci pentru ca asta-i tot ce ai putut sa intelegi din respectivele mesaje.

Faptul ca am niste rezerve serioase referitor la solutiile alese, si la ideea ca poti face ceva mai mult decat un strung pentru lemn fara a avea acces la niste scule bune, e opinia mea. Si pana acum vad ca si Traian lucreaza o suma de piese pe un strung (care probabil nu e bricolat :unknw: ), asa ca nu cred ca-s chiar deplasat crezand asta. In plus, atunci cand mi-am exprimat opinia ref. la ce a facut Traian, am venit si cu niste sugestii care poate nu au fost utile pentru el, insa poate or fi fost utile pentru altii. Daca il necajeste faptul ca se poate si altfel, neplacut.

Oricum, ultimele mesaje nu se refereau la munca lui Traian in principal, ci la ce vrea sa faca Profesorul. Care ar putea sa ia din ce am zis faptul ca e important sa stabilesti la ce vrei sa ajungi intai, nu sa iei niste piese si sa vezi dupa aia cum te descurci. Cu atat mai important atunci cand bugetul e limitat serios.

Diferenta dintre mine si tine o face cred faptul ca eu nu vorbesc in totala necunostinta de cauza, opiniile mele ref. la subiectul asta se trag din problemele de care m-am lovit tot reparand, imbunatatind si lucrand cu masinariile de prin ograda. Nu le stiu pe toate, si din orice e ceva nou de invatat. Nu stau pe margine aplaudand si tragand de urechi pe altii cand au opinii diferite. De abea asta-i caracteristica 'tarii lui gica-contra'.

Pe scurt, daca Traian imi cere sa nu mai intervin in acest topic, nici o problema. Dar asta e decizia lui, nu a ta sau a altcuiva.

#117 Useril este offline   KIT 

• Membru senior
  • Postari: 534
  • Inregistrat: 22-October 08

Postat 06 February 2011 - 11:13 PM

cartula, nu te supara degeaba. iarta-l si pe el ca e nou. dupa cum vezi are abia 3 postari si sunt sigur ca nu te cunoaste. cat despre traian, cred ca apreciaza cu siguranta opinia ta.

#118 Useril este offline   profesorul 

• Membru deplin

Postat 07 February 2011 - 12:05 AM

MULTUMESC pt RASPUNSURI.
Din pacate in seara asta am deschis F tarziu calculatorul dar am apucat sa citesc raspunsurile voastre si ma voi stradui sa dau un raspuns mai complet maine.
Pana atunci Noapte Buna
MARIUS alias "profesorul"

#119 Useril este offline   traian 

• Membru senior

Postat 07 February 2011 - 01:31 AM

Poate cel suparat ar trebui sa fiu eu dar prefer sa trec peste incident si sa il consider accident. Oricum momentan am pozitia cea mai naspa, aia dintre ciocan si nicovala ca tot suntem pe profil. Nu pot sa nu multumesc lui Cristi pentru incredere dar nu ma pot supara nici pe Cartula dat fiind relatiile de pana acum. Cred totusi ca nu ai citit atent tot ce am povestit eu lui Marius. Marius a pus cateva intrebari la care am raspuns punctual si doar le cele intrebate de el fara dezvoltari pe subiect. Omul are cateva piese si vrea sa faca ceva cu ele. Eu zic ca e mai bine de vazut ce se poate face la limita a ceea ce el poate sa faca decat sa ii spunem sa arunce fierataniile. Din orice se poate face ceva in niste limite iar limitele marcate de Marius sunt rezonabile. Am spus amandoi - macar cu asta am picat de acord - ca e necesar pentru unele piese un meserias cu masina lui.
........... cam asta ar fi situatia, ,,Si maine va fi o zi''.

Am promis niste poze, sunt cateva din ciudateniile in materie si sunt de la un muzeu tehnic din Viena. Deci se poate si in alte formule decat cele standard.

Imagine atasata: Adept2.jpg

Imagine atasata: Cincinnati2.jpg

Imagine atasata: CraftsmanAA109a.jpg

Imagine atasata: Fleurier1.jpg

Imagine atasata: Goodall700Pol.jpg

Imagine atasata: img3_1_.jpg

Se poate vedea ca batiul e si cale de rulare si e un cornier pe care gliseaza carul. La modelul asta, universalul se insurubeaza pe arbore.

Imagine atasata: img9_1_.jpg

Imagine atasata: WadeCAV1.jpg

Imagine atasata: Rivett504.jpg

Solutii sunt multiple insa aproape toate necesita si unele prelucrari pe o masina performanta.

Dar asa ca ,,chestie'', primul strung cu ce a fost realizat?
Pana aici mai treaca-mearga dar e o problema pe care nu o pot lasa fara comentariu. Treaba cu strungurile improvizate e cat se poate de reala. E tratat subiectul in Modelist Konstructor si in Tehnika Maladioji - acolo am gasit eu si poate mai putin credibil. Insa despre asta mi-a povestit si tata care a facut scoala de meserii cu putin inainte de a ajunge frontul la rusi, la Chisinau, si aveau o chestie de aia functionala in atelier. Orice pacate o fi avut tata dar nu a mintit si nu a exagerat niciodata iar in privinta meseriei era la vremea aia cel mai bun pe profil in judet.
Spor!

#120 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum

Postat 07 February 2011 - 01:42 AM

Marius, am impresia ca esti din Bucuresti. In cazul asta, cand te hotarasti ce vrei, daca ai nevoie de ceva prelucrari pe strung/freza si nu te grabesti, as putea sa te ajut.

#121 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum

Postat 07 February 2011 - 04:16 AM

Traian, daca te-ai suparat, te-ai suparat degeaba. Nu vad in ce-am scris nimic 'suparator', e doar opinia mea. Dupa cum ziceam, si vad ca esti de acord cu mine, e nevoie de prelucrari, nu se poate face pe genunchi si sa iasa o treaba suficient de buna. Daca vorbim de un strung pentru metale. Repet, daca vorbim de unul pentru lemn, de acord. Nu am contrazis nimic din ce spuneai, cu exceptia partii cu cornierul. Vezi mai jos de ce.

Ref. la constructia ta, in continuare cred ca solutia cu bare nu e fericita pentru un strung care sa prelucreze metale. Sunt perfect de acord ca solutii sunt multe, dar nu orice solutie e si buna. Pentru un strung de lemn, din nou zic, aproape orice merge.

Stiu bine cum arata un strung, si inclusiv cum se faceau la inceputuri. Cred ca stim amandoi la fel de bine ca nu se faceau din cornier, si nu culisau pe bare. Valabil si pentru strugurile rusilor, despre care vorbeai. As fi curios cum aratau, dar sunt convins ca era totusi o structura rigida, si suprafetele erau totusi de precizie.
De altfel, daca te uiti in toate pozele postate (cam toate sunt strunguri de ceasornicarie, mici) vedem acelasi lucru.
Pozele sunt foarte utile, si sunt sper o sursa de inspiratie si pentru altii. Un strungulet din ala e o mica bijuterie, si sunt finisate la un standard foarte ridicat. Cam toate au suprafetele in coada de randunica. Si costa o caruta de bani, pe buna dreptate.

Din curiozitate, am calculat cam cat se va deplasa bara de 14mm dia. luand ca intrari urmatoarele valori
Lungime bara 500mm
Diametru 14mm
Forta 5kgf (aici e de discutat, mi se pare o valoare prea mica, dar ca idee). A doua valoare e pentru o forta dubla

La 100mm de capat, deplasarea o poti considera 0 / 0.01
La 150mm, ai deja 0.05mm / 0.08
La 200mm, ai 0.14mm / 0.28
La 250mm, ai 0.35mm / 0.69

Deci, cam de pe la 10cm in sus ai abateri mari, si cresc. Ai fi avut o rigiditate mult mai mare daca cel putin pe fata in loc de bara, ai fi sprijinit direct pe profilul de aluminiu.

Nu vreau sa-i tai elanul lui Marius, insa pentru un strung de metale ai nevoie de o structura foarte rigida. Mai ales daca mergi pe un universal mare, si un motor puternic. De asta i-am si dat exemplele pe care le cunosc. Daca ar fi ceva de retinut din ele, ar fi faptul ca nu e nevoie nici de universal mare, nici de 0.5kW la motor, pentru un strung de modelism. Asta nu numai pentru Marius. Cu cat ai dimensiuni si puteri mai mari, cresc problemele ce trebuie rezolvate.
Si dupa cum am spus amandoi, e cam absolut necesar sa fie facute prelucrari pe o alta masina. Cum am scris mai sus, daca e local, as putea sa-l ajut cu partea asta.

Ca sa completez seria de poze, asta-i 'jucaria' de care ziceam mai devreme.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: IMG_8488.jpg

#122 Useril este offline   profesorul 

• Membru deplin

Postat 07 February 2011 - 02:14 PM

SALUTARE si MULTUMESC din SUFLET Tuturor pt interesul acordat micului meu proiect.
DA sunt din Bucuresti din Berceni pe Alexandru Obregia.
@cartula-am retinut oferta si am sa "abuzez" cat de curand;
@traian-fotografiile sunt graitoare si-mi vine sa mor de ciuda ca nu putem sa facem macar in marile orase un "atelier comun ca sa-i spun asa" unde priceperea unora si sculele sa-i ajute pe ceilalti sa construiasca cate ceva astfel dezvoltand comunitatea de Modelisti si nu numai.
Revenind:
= Nu am spus ca o sa fac cadrul din cornier am intrebat daca se poate si daca NU,DE CE? si care sunt solutiile cele mai usor de gasit;
= Nu am pricep la calcule de nici un fel legate de problema asta de aceia am apelat la forum si la cunostintele voastre;
= haideti sa gasim solutii plecand de la ceva concret si ascultand sfaturile tuturor cu argumente care sa aduca rezolvari;
= din cate am vazut la un universal de 100mm diametru deschiderea efectiva a bacurilor este de max 75-80mm(nu mai am acasa piesa sa o pot masura!);
= gaura prin care ai putea baga o bara de material (ca sa nu tai la mana inaite) este de FIX 25mm (asta o am masurata);
= am si un rand de bacuri care se pot monta "intoarse" dar chiar si asa nu am de gand sa prelucrez diametre asa de mari si in nici un caz altceva in afara de bronz,alama,textolit,duramit,poliamida,fier ordinar etc;
= singura mea dorinta este daca as putea ajunge la o precizie apropiata de "cota de rulmet" dar chiar daca NU tot sunt multumit;
= lungimea dintre universal si varful papusii mobile sa nu fie mai mare de 300-400mm;
Concluzionand:
a) din ce se pot face,cu investitie REZONABILA,(nu am spus minima!) si fara a avea acces la scule performante pt a prelucra materialul brut,un cadru suport pt caruciorul port cutit? si "papusa mobila",tinand cont ca sa se poata monta ulterior un MPP care sa faca doar avansul longitudinal!,
b) axul am sa-l dotez cu doi rulmenti conici (nu poate fi chiar o avere),iar pt flansa ce face legatura intre ax si universal am deja desenul la cote dar este pe hartie(nu ma descurc cu programele de desen pe calculator),
c) ar fi de preferat sa am la capatul de actionare al axului o fulie cu 2 trepte si evident si la motor?,adica sunt materiale care necesita diferente de viteza atat de mari?....NU intru in span de ordinul milimetrilor ci fac treceri succesive de cate 0,5mm sau 1mm daca merge!,
si ultima intrebare deocamdata:cum credeti ca dupa executarea tuturor elementelor se poate realiza ALINIEREA axului de prelucrare a universalului cu VARFUL CONULUI de la papusa mobila?

Imagine atasata: IMG_0002_25__.jpg dupa ce am aceasta piesa caut un ax care sa corespunda nevoilor.
Cu Respect MARIUS alias "profesorul".

#123 Useril este offline   profesorul 

• Membru deplin

Postat 07 February 2011 - 04:47 PM

Ce ziceti de asta:Adaptare strung AUTOMATIZAT

tipul de aici NU si-a mai facut griji pt precizie (exceptati caruciorul complet pt cutit)HOME MADE ministrung

Iar aici observati ce piese masive stau tot pe doua bare iar masinaria sta pe un profil H industrial(ca cel din care fac halele):
tot MINISTRUNG

Aceasta postare a fost editata de profesorul: 07 February 2011 - 04:51 PM

#124 Useril este offline   profesorul 

• Membru deplin

Postat 07 February 2011 - 05:13 PM

Tipul asta chiar are vionta:Incercare de MINISTRUNG iar eu zic ca totul este sa vrei sa faci ceva si cu timpul te perfectionezi!

#125 Useril este offline   traian 

• Membru senior

Postat 07 February 2011 - 06:39 PM

Vezi postareacartula, la 7 Feb 2011, 04:16, a spus:

Traian, daca te-ai suparat, te-ai suparat degeaba.

Am spus deja ca nu m-am suparat si pana cand pun si ultima poza a actualului strung nici nu ma supar. Dupa aia mai vad.
Partea proasta e ca eu nu fac calcule prea multe (de altfel matematica ma enerveaza de la bacalaureat cand in loc de minim 9 am primit 5 sub pretextul ca as fi copiat desi proful a stat proptit de banca mea, am scris continuu si am predat primul teza). Sunt mai sigur pe calculele pe care ,,ochiul" mi le ofera.
Referitor la celelalte aspecte, ce sa zic, pe mine atat m-a dus mintea si in continuare pana cand o sa ma opresc tot cat ma duce mintea o sa fac. Nu inseamna ca ma pun de-a doua daca cineva poate si face mai mult si mai bine decat mine. DAR MA ENERVEAZA atunci cand ce fac functioneaza asa cum mi-am propus si vine cineva sa ma convinga ca nu functioneaza. A se retine ca nu am indemnat pe nimeni sa faca ce am facut ci doar am aratat ca se poate face.
Am invatat pana acum ca nu exista adevar absolut ci doar adevaruri legate de un subiect functie de unghiul din care privesti asa ca m-am limitat in majoritatea cazurilor sa exprim adevarul meu dar fara a-l impune ca fiind absolut. Normal, tot eu consider ca fiecare sa faca acelasi lucru iar cei care cauta raspunsurile sa il aleaga pe cel considerat mai apropiat de ceea ce considera el a fi adevar. Faptul ca eu consider a avea dreptate sau ca tu consideri a avea dreptate e lipsit de importanta in fata celui de-al 3.lea si nu face altceva decat sa genereze conflicte.

Dupa ce am postat asera am mai gasit 2 poze despre care am amintit mai demult. E vorba despre un plan care m-a inspirat si despre o scula deja existenta. La al meu urmeaza, azi a fost cald si am iesit in natura sa imi dezmortesc reumatismele.

Imagine atasata: Tour_Stub_P1.jpg

Imagine atasata: img3.jpg_AAA.jpg

Cand am zis ca si maine va fi o zi ma gandeam ca am trecut deja peste un capitol si reluam de unde s-a intrerupt precedentul.
Hai sa il reluam de acolo unde ai zis ca il ajuti pe Marius.
Spor!
PS. Si eu ma descurc oarecum in materie de strungarie, pe cand eram prin clasa a 4a, tata imi punea un scaun in fata unui strung ca sa ajung la manete si ma lasa sa rup cutite. Cu timpul am invatat cum sa fac sa nu le mai rup. Acum stiu chiar si sa le ascut.

Fisiere atasate

• Fisier atasat  img3.bmp (238.38K)
    Numar de descarcari: 3175

Arata acest topic

• 14 Pagini +
  • « Prima
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Ultima »