OlafTheViking, la Jul 22 2005, 04:20 PM, a spus:
Pai daca e sa fim carcotasi reusim:
1. Tocurile geamurilor sunt mai groase decat stalpii de sustinere.
2. Stuf se foloseste la acoperis doar in delta (in zonele unde creste) si este mult mai gros stratul.
3. Trebuia o treapta la intrare.
Am planificat maine sau poimane un drum cu familia la Muzeul Satului asa ca ma mai uit si pe acolo.
Mie mi-a placut mult ideea de casa taraneasca romaneasca (ca Basarabia e in Romania) integrata in diorama.
O vizita la Muzeul Satului este utila mai ales pentru cei care fac machete de case si le folosesc pe urma in diorame. Nu neaparat copiate de acolo, cat de vazut
proportiile caselor respective.
Revin la diorama ca asta e tema: pamantul in Basarabia nu prea seamana cu cel de dincoace de Prut. In cea mai mare parte a lui este pamant negru si foarte fertil.
Casa. Aici este o oarece problema. Incep cu ce este bine facut. Patinarea este excelenta, lucru care "a luat ochii".
1 Asa este
2 Corect
3 Nu-i nevoie de treapta la inaltimea aia, dar nici de "prispa" cu ai ei stalpi de sustinere. La cat iese acoperisul in afara cladirii, acesta sta nesustinut.
Pentru o casa acoperita cu trestie inbinarile acelea de sustinere a trestiei se folosesc, dar nu sunt obligatorii. Acolo este corect. Culoarea trestiei putea sa fie alta tinand cont de patina peretilor, da' nu-i bai ca oamenii au schimbat de curand trestia de pe acoperis. Trestia, de regula se pune in straturi decalate pe inaltime, cam ca la tigla, fiind doua sau chiar mai multe straturi dispuse pe acoperis in functie de lungimea trestiei si suprafata pe care trebuie s-o acopere. Aici nu este cazul pentru ca este o casa ingusta. Daca fac un calcul luand ca reper usa (care de regula are 0,8m) casa are aproximativ 3,5m lungime cu 2m si ceva latime. Acest lucru se cam vede chiar in comparatie cu ZIS-ul din imagine.
Deci casa nu prea este casa. Si ca oricarei case de oameni ii lipseste soba. Aceasta exista chiar daca ere din pamant sau daca nu avea soba, avea o vatra in mijlocul casei si iesirea fumului direct prin acoperis, pe mijlocul acestuia.
Totusi este un bun inceput la capitolul case pentru ca ai reusit sa "pacalesti" ceva ochi. Un pic mai multa "aplecare" spre pastrarea proportiilor si ceva calcule (fa prima data un proiect al casei ca sa-ti dai seama ce va iesi in final) si totul va fi OK.
Bafta la maxim!