Postat 19 October 2008 - 12:17 AM
Urmatoarea familie:
* vopsele acrilice pe baza de apa. Se poate folosi cred orice tip/marca de vopsea.
Wash-urile/spalarile cu uleiuri trebuiesc facute PREFERABIL pe suprafata lucioasa. Nu conteaza ce tip este suprafata, email sau acrilic. Spalarile cu acrilice au aceeasi caracteristica de a 'pata' pe suprafete mate, dar din ce am observat, nu este la fel de mare ca si in cazul metodei cu uleiuri. In schimb 'pata' e mult mai inestetica in cazul folosirii unui wash acrilic pe suprafata mata.
# metoda: Se face un amestec de vopsea acrilica, cu apa si detergent de vase lichid. Eventual si nitel alcool izopropilic (daca nu afecteaza vopseaua) pentru a reduce tensiunea superficiala. Rolul detergentului de vase lichid este de a sitruge aderenta vopselei la suprafata. Cateva picaturi sunt suficiente, insa trebuie testat dupa caz, depinde de vopsea, cantitati, etc...
Amestecul se pensuleaza/se aplica prin capilaritate in liniile de panou, iar dupa uscare se foloseste servetelul impaturit/betisorul de urechi pentru a elimina excesul.
Avantaje:
- usor de obtinut, SIGUR pe orice suprafata. Efectul e frumos, dar foarte net.
- nu este afectat efectul de lacuirile ulterioare
Dezavantaje:
- o gresala comuna e folosirea a prea putin detergent fata de cantitati, astfel incat vopseaua adera la suprafata si nu mai poate fi eliminat excesul. Destul de greu de rezolvat daca se intampla, si extrem de inestetic.
Urmatoarea familie:
* spalari pe baza de pigmenti Aici sunt 2 categorii.
Prima este cea a pigmentilor obtinuti prin razuirea/pisarea sub forma de pudra fina a cretelor pastel. Praful astfel obtinut se amesteca cu apa si un agent care sa ajute la reducerea tensiunii superficiale (detergent lichid / alcool). Se aplica ca mai sus, in cazul acrilicelor.
Avantaje:
- usor de obtinut, SIGUR pe orice suprafata
- poate fi inlaturat printr-o simpla spalare, nu lasa urme.
Dezavantaje:
- efectul este estompat, intr-un grad mai mare sau mai mic, de lacuirile ulterioare.
A doua categorie e cea a pigmentilor obtinuti industrial, si comercializati ca atare. Acestia sunt mult mai fini, si in plus nu contin DECAT pigment, nu si alte ingrediente ca in cazul cretelor pastel. Solutia se obtine ca si in cazul cretelor pastel. Se aplica ca si pentru acrilice sau crete pastel.
Avantaje:
- usor de obtinut, SIGUR pe orice suprafata
- poate fi inlaturat printr-o simpla spalare (vezi insa si mai jos, la dezavantaje)
- efectul este destul de putin estompat de lacuirile ulterioare.
Dezavantaje:
- Unii pigmenti pentru modelism sunt amestecati cu un agent adeziv, pentru a le ajuta fixarea. Astfel de pigmenti nu vor fi prea usor inlaturati printr-o simpla spalare.
Ultima familie importanta:
* spalari pe baza de cerneluri/tus. Orice cerneala, orice tus sunt in regula. Gama de culori este vasta, se gasesc inclusiv tusuri albe, deci nu e o problema in a gasi/amesteca nuanta potrivita.
Cernelurile sunt dizolvate de catre apa dupa uscare, tusurile insa nu. De tinut minte. Recomandata aplicarea pe o suprafata lucioasa, petele pe suprafete mate sunt puternice/inestetice datorita puterii foate mari de acoperire.
Se amesteca apa (multa) cu cerneala(putina) sau tus (EXTREM de putin, e foarte puternic pigmentul), si putin detergent sau alcool pentru reducerea tensiunii superficiale. ATENTIE, daca se foloseste tus, si se pune prea mult in amestec, atunci exista riscul ca tusul sa adere permanent la suprafata. Dupa cum spuneam mai sus, tusul nu este afectat de apa dupa uscare, si va fi extrem de greu de indepartat. Deci, ori se foloseste putin tus, sau se compenseaza cu mult detergent lichid pentru a distruge aderenta tusului (desi nu merge peste o anumita proportie de tus).
Se aplica ca la metodele cu acrilice sau pigmenti, si se sterge excesul cu servetel impaturit umed sau betisor de urechi umed.
Avantaje:
- usor de obtinut, simplu de folosit
- efectul este stabil fata de lacuirile ulterioare, nefiind afectat
Dezavantaje:
- datorita pigmentilor puternici, efectul este extrem de pregnant. Atat cernelurile cat si tusul sunt translucide, NU trebuie folosit mult ci extrem de putin.
- tusul daca este gresit creata solutia poate adera permanent la macheta, si va fi extrem de greu de indepartat.
Cam asta ar fi un rezumat al metodelor cele mai folosite. Repet, mai sus m-am referit STRICT la evidentierea liniilor de panou la avioane. Pentru blindate, figurine, etc... metodele pot fi identice, asemanatoare sau destul de diferite fata de cele expuse mai sus.
O explicatie a "servetelului impaturit de 2 ori"... Daca se foloseste un servetel uzual, neimpaturit, acesta va intra in interiorul liniilor si va sterge spalarea din liniile nu foarte pronuntate. Prin impaturire (4 straturi in sus), i se confera rigiditate si nu va mai patrude in linii, va lasa in general in pace si liniile mai putin adanc gravate. Scuteste multa munca de refacere a spalarilor.