Postat 17 October 2008 - 12:04 AM
A long-long time ago (11 ani) la inceputul umilei mele cariere modelistice, cand nu stiam de scari, modele de tancuri, vopsele, internet, cand singura mea lectura 'de specialitate' era 'Legiunea blestematilor' am gasit la 'my local hobby shop' de atunci (o papetarie care mai avea cateva modele, de pe o strada laturalnica) un Tiger II...motorizat. L-am luat, si desi nu a avut la fel de multe piese ca M925-ul Italieri, m-am distrat cu ea: macheta avea acea alura a tigrului regal, cu teava lunga si turela masiva. Un an mai tarziu mi-am dat seama cat de lipsita de acuratete era, cand am pus pe langa ea un Panther G Tamiya: in primul rand scara -neprecizata- parea a fi un 1/40, uneltele erau turnate pe sasiu, insa cele mai mari compromisuri erau la trenul de rulare, format din sase galeti simpli cu roata motrice in spate care rula o banda din cauciuc cu niste striatii in interior... Pe langa panther tigrul regal parea mai degraba un panzer 3... De atunci nu am mai luat vreo macheta motorizata. Machetele radiocomandate, chiar si la scari mari (1/16) sacrifica mult din detaliu pentru functionalitate, in primul rand pentru ca nu are rost sa pui, spre exemplu, suporti din fotodecupaje pentru unelte pe care sa le pierzi in gradina sau pe covor
Ceea ce iti doresti tu - Tiger 1 radiocomandat la 1/72? - nu este imposibil de realizat, insa necesita un volum imens de munca de ceasornicar. In primul rand, asa cum discutam mai ieri cu un bun prieten, senilele sunt punctul slab al machetelor 1/ 72: abia se gasesc statice cat de cat acceptabile, daramite mobile, si mobile care sa reziste la ceva rulare. In al doilea rand, ar fi galetii, iar din punctul asta de vedere Tiger nu este un subiect prea fericit pentru o macheta mobila, avand in vedere numarul si dispunerea lor. Iar un motor electric este indeajuns doar daca vrei sa mearga inainte si inapoi, daca vrei mai mult, ti-ar trebui vreo 2, sau un sistem foarte ingenios (si minuscul) de transmisie diferentiala. Cat despre turela...
Lasand visurile deoparte, iata deci cateva probleme depistate la o analiza superficiala.
Machete lipsite de detaliu si acuratete cu cate un motor electric sau doua gasesti usor si la preturi destul de mici. Daca vrei si ceva detaliu, machetele radiocomandate devin foarte scumpe, ajungand pana la cateva mii de euro: Leopard 2A6 Tamiya 1/16 are la capitolul dotari optionale pana si stabilizator giroscopic pentru tun...
Sunt sigur ca majoritatea dintre cei care facem machete statice si-ar dori sa fie cat mai functionale si s-au bucurat la un moment dat ca rotile sau galetii se invart, suspensia este mobila, se mai deschide o trapa, se invarte elicea, etc. Insa iti spun din proprie experienta, dupa un numar x de machete terminate vei ajunge sa pertuiesti in primul rand acuratetea si detaliul si sa privesti cu dispret, spre exemplu, arcuri care fac ca tunul de la M1 Abrams Dragon sa reculeze 'just like the real thing'.
Asa cum a spus si Alaur, stai, trage un pic de aer in piept si gandeste-te bine ce iti doresti cu adevarat. Vrei mai degraba o macheta cat de cat detaliata, sau mai mult o jucarioara mobila? Sfatul meu pentru inceput este sa lucrezi cateva machete fara sa te preocupe prea mult acuratetea lor, eventual la mai multe scari ca sa descoperi cu care esti mai confortabil. De asemenea, nu lua machete foarte scumpe sau complicate. Just enjoy modelling!
PS: Senilele Academy nu sunt mobile. Daca vrei sa le faci mobile trebuie (teoretic...) sa dai o multime de gauri mici care mai trebuie sa fie si coliniare. AFV Club face un set 'workable' mai ieftin, daca nu te lasa inima (sau punga) sa dai pe un set Modelkasten sau Friulmodel cat pe o macheta (si am mentionat ca seturile sunt la 1/35?). Insa trebuie sa intelegi ca toate seturile astea sunt in primul rand pentru a imbunatati look-ul senilelor din vinil, care nu 'cad' foarte estetic pe galeti.