Viata machete
#1
Postat 25 September 2008 - 09:35 PM
#5
Postat 25 September 2008 - 10:09 PM
claudiu, nu sunt asa convins ca le pot lasa la nepoti, mai degraba as avea incredere in obiectele de lemn conservate corespunzator.
Dar...de exp. la un kit de Tu-104 de prin 1985 aripile s-au incovoiat in sus cam 3-4 cm de fiecare parte, la o anvergura de aprox 30cm. Adezivul folosit la lipire s-a ridicat ca o creasta mai peste tot.
Mai recent, un kit de Boeing-727 de la airfix, lipit cu Bison pentru plastic acum vreo 4 ani...lipiturile crapa la simpla atingere, l-am luat de o aripa si m-am trezit cu o crapatura instant in lungul fuselajului. Probabil lipitura acumulase tensiuni f mari.
#7
Postat 25 September 2008 - 10:17 PM
Referitor strict la macheta ai calitatea plasticului, lipiciul folosit, chitul folosit, grundul folosit, vopseaua folosita, lacurile folosite. Si cred ca am mai scapat elemente importante.
Dupa aia ai factorii de mediu, pe perioade indelungate. Temperatura, umiditate, lumina, factori mecanici, etc...
E, cam cum crezi ca poti sa ai un raspuns pertinent la intrebarea initiala? Eu unul sunt convins (si cred ca ai si observat deja) ca o macheta se poate face praf in 5, alta in 10, alta in 15 si alta or sa o descopere martienii in stare intacta prin 12.000 e.n.
#8
Postat 25 September 2008 - 11:12 PM
Cred ca ordinea descompunerii e urmatoarea: decalurile, lipiciul, vopseaua. Plasticul nu mai conteaza, PS am inteles ca s'ar descompune de'abia dupa 500 de ani, asa ca stranepotii pot asambla din nou kiturile "de pe vremea lu' tataia", cu conditia sa mai aiba disponibila documentatia.
#9
Postat 25 September 2008 - 11:15 PM
cartula, la 25 Sep 2008, 23:17, a spus:
Referitor strict la macheta ai calitatea plasticului, lipiciul folosit, chitul folosit, grundul folosit, vopseaua folosita, lacurile folosite. Si cred ca am mai scapat elemente importante.
Dupa aia ai factorii de mediu, pe perioade indelungate. Temperatura, umiditate, lumina, factori mecanici, etc...
E, cam cum crezi ca poti sa ai un raspuns pertinent la intrebarea initiala? Eu unul sunt convins (si cred ca ai si observat deja) ca o macheta se poate face praf in 5, alta in 10, alta in 15 si alta or sa o descopere martienii in stare intacta prin 12.000 e.n.
Eh..o dam pe statistica atunci cred ca ar fi fost mai corecta o intrebare de genul care e timpul mediu la care ma pot astepta sa reziste 75% din machete E clar ca la B727 de la Airfix am facut o greseala lipind cu bison, ala era facut pt. lipit manere stricate de sertar...chestii care oricum te mai tin cateva luni..pt. mine e lectie invatata, probabil rusii au folosit un plastic prost la Tu-104. Cat despre ce a scris Claudiu..ma refeream la perioade peste 10 ani, mult peste 10 ani (de exp hartia de scris are o viata calculata la 200 de ani in conditii de arhiva), vopselele de pictura de calitate de exemplu sunt facute sa dureze cateva sute de ani spre deosebire de vopseaua pt. tamplarie care e facuta sa dureze 4-5ani, de unde si diferenta de pret. Mie unuia nu imi e clar daca plasticurile/vopselele/adezivii pe care ii volosim sunt mai inspre "consumer products" cu viata calculata la cativa ani - maxim 15-20 de ani (ca oricum se arunca cand cresc copiii) sau mai spre "arts&crafts" produse pt. artizani cu viata ce poate ajunge si la 100-200 de ani fara probleme, de aceea intrebasem. De fapt ca sa fiu sincer m-a intrebat si pe mine cineva de ce dau 7 ron pe 14ml de vopsea :) si am incercat sa ii explic superioritatea produselor noastre asupra celor "vulgare" iar acum voiam sa stiu daca i-am spus prapastii mari :)) dar asta e alta poveste.
Aceasta postare a fost editata de MiG: 25 September 2008 - 11:21 PM
#10
Postat 25 September 2008 - 11:32 PM
Discutia asta imi aduce aminte de controversa care am avut pe parcursul a multi ani cu Z-Mare pe tema "cat tine vopseaua Model Master". Lui i se usca in sticluta in 1 an, eu inca mai am o sticluta de cand m-am apucat de machete si e inca buna.
Am machete care au zece ani. N-au nici pe dracu', sunt bine-mersi. Deci, tot ce pot sa zic, e "mai mult de 10 ani". Cat? Vorbim peste alti 10, 20, 30, si asa mai departe.
Referitor la intrebarea "de ce dai 7 ron pe 14ml de vopsea", raspunsul e banal. Pentru ca vrei o nuanta exacta, in cantitate mica, si timpul si banii care i-ai pierde amestecandu-ti singurel vopseaua valoreaza pentru tine mai mult de cei 7 ron. Vopseaua de modelism e fix la fel cu aia de gard, daca nu chiar mai proasta, stai linisit. Astea de modelism sunt facute sa fie cat mai putin toxice, si asta inseamna ca in genere sunt mult mai putin rezistente decat cele comerciale. N-au protectii UV, n-au nimic special.
La cele de pictura, uleiuri sau similare, situatia sta un pic altfel.
Apropos, strict referitor la pastic. Am macheta turnata in 1967. E super ok, nu e nici o modificare la plastic. As tinde sa cred ca un plastic decent (cel obisnuit, nu cel de la machetele short-run sau plasticul suspect de la anumite firme est-europene/ex.sovietice) tine o viata.
#11
Postat 26 September 2008 - 08:05 AM
- daca lipesti cu cloroform, acetona sau D506, lipitura se va deteriora in timp. Daca lipesti cu lipiciurile "de firma", lipitura va tine mult mai mult timp (proprie experienta!!!!)
- aripile lungi este bine sa fie ranforsate pe interior. Scade mult probabilitatea de curbare! La 1/72 nu e cazul! (ma rog, la un B-17 sau B-24, da!)
- decalurile trebuie puse corect, pe suprafata lucioasa
- la vopsea cred ca o sa-l contrazic nitel pe Cartula. Vopseaua de modelism (normal, nu de la stiu eu ce firma obscura) are niste calitati aparte ce o face dedidaca modelismului. Revel, MM, Humbrol Tamiya, Agama, nu le mai dai jos de pe machetda decit cu lichid de frina. Dyo, Policolor, vopseaua duco, Sigmaton, sar de pe macheta mai mult sau mai putin usor (proprie experienta!!!!!). O mica paranteza. Cartula, discutia a fost pe vopsele de culori diferite. Am vopsea MM de 15 ani si e foarte buna, dar am si de 3 ani, si am aruncat-o de curind!!! Nu toate "culorile" au aceeasi compozitie, mixtrurile sunt destul de diferite. Ai MM 1524? Cit te-a tinut?? Ai 1775? Mai e buna? Sau 1785? Eu pe astea am fost nevoit sa le arunc, desi le-am folosit numai de citeva ori si le am "tratat" exact le fel pe toate!!! La fel Revell 314. O vopsea ce imita pinza foarte bine, dar dupa trei, patru folosiri a trebuit sa o arunc!
Cea mai veche macheta cred ca are in jur a 20 de ani. S-a cam jupuit vopseaua, s-au desprins decalirile, s-au dezlipit unle piese. A fost lipita cu cloroform, vopsite cu duco, iar decalurile au fost puse pe vopseaua mata. Am machete de acum 10 - 12 ani, vopsea de modelism, decal pus pe lucios, stat in praf si soare, caldura. Nu au nici pe dracu!
Acuma, la o vechime de 10 - 15 ani, nu putem trage niste concluzii pertinente asupra vietii machetelor, mai ales daca ele au fost "tratate" in mod diferit!
Cum zice romanul: timpul le rezolva pe toate!
#12
Postat 26 September 2008 - 08:28 AM
Cele mai vechi machete facute de mine au mai bine de 10 ani si s-au pastrat foarte bine in conditiile in care au fost pastrate in dulapuri inchise cu geam, relativ ferite de praf si alte elemente.
#13
Postat 26 September 2008 - 08:46 AM
o intrebare interesanta.
Eu unul nu mi-am pus niciodata intrebarea cat ar rezista o macheta, pentru ca cel putin in cazul meu le asamblez din placerea lucrului in sine, dupa aia, chiar daca ma bucur sa ma uit la ele in vitrina nu mai este acelasi lucru.
Cred ca o macheta asamblata cu materialele care exista la ora actuala, are sanse sa depaseasca longevitatea celui care a construit-o, si nu stiu altii, dar eu cel putin, am intotdeauna mai multe kituri decat timp de a le asambla .
Praful, cel putin in varianta uscata, nu are un efect destructiv deosebit, in cantitatile standard, radiatia UV in schimb este "naucitoare" pentru plastice si pentru vopsele, dar in conditii normale de stocare nu cred ca exista sanse sa se produca o astfel de expunere.
#14
Postat 26 September 2008 - 10:53 AM
Sper sa mai traiesc inca vreo 20 si sa rad in nasul statisticilor diversilor comercianti care ar vrea sa-mi fac o rezerva de dubluri pentru cazul cand imi vor crapa cele actuale.
#16
Postat 26 September 2008 - 01:56 PM
Ahmed, la 26 Sep 2008, 13:30, a spus:
Pe langa asta, ce vopsea se recomanda pentru o durabilitate mai mare?
Daca machetele statice le "plimbati" numai daca este cazul pentru expozitii noi cu materialul rulant ceva mai des.
Nu vorbesc de modelele de fabrica.
Am cateva exemplare ce au venerabila varsta de 30 de ani si desi am umblat cu ele fara manusi, se poarta mai nou si la franari, nu s-au sters inscriptiile si nici nu s-a luat vopseaua.