Acrilice sau bait pentru lemn ?
Postat 24 September 2008 - 12:56 PM
din ceea ce stiu eu:
am lucrat cu acrilice la modelele din plastic, iar cu bait la elemente din lemn de dimensiuni mari. Daca se dilueaza excesiv vopseaua acrilica nu stiu daca se obtin rezultate bune. Pentru constructiile obisnuite, baitul este foarte bun deoarece permite colorarea lemnului in nuanta dorita, si conservarea structurii fibrei prin transparenta. Este posibil sa se obtina rezultate cumva similare prin diluarea vopselurilor acrilice, dar nu stiu care este gama care se apropie de cea a esentelor lemnoase.
Nu am lucrat modele din lemn, stiu insa ca la elementele din lemn de dimensiuni mari se obtine o umflare a fibrei, ceea ce necesita slefuiri si lacuiri repetate.
Eu unul as recomanda baitul, ramane de vazut ce spun cei cu mai multa experienta.
Postat 24 September 2008 - 02:27 PM
Am folosit numai bait(aceasi nuanta)dar in numar de straturi diferit(cu exceptia lemnului de tei,pe care nu l-am baituit);si pe urma lac bineinteles.
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 24 September 2008 - 02:29 PM
Postat 25 September 2008 - 10:06 AM
Inca o intrebare, in numar mai mare de straturi se pot acoperi anumite imbinari, unde chiar daca am slefuit tot se mai vede linia de demarcatie intre bucati ?
Postat 25 September 2008 - 02:12 PM
-daca ai "lipsuri"mai mari decat niste simple rosturi,eu zic sa folosesti pentru astuparea lor kit pentru tamplarie sau pentru zidarie(kit fin pentru rigips-eu asta am folosit),care se slefuieste foarte usor si are in componenta aracet(confera si tarie in lipitura).Dupa slefuire poti sa folosesti bait,dar va fi mai dificil de astupat chitul(care este alb)fiind vorba despre diferente de nuanta comparativ cu lemnul "curat".Cu mai multe straturi se poate insa rezolva;te va ajuta,la final,si lacul dat pe lemn(eu am folosit lac pentru tamplarie interioara,fara nici o problema).
Succes.
Postat 25 September 2008 - 02:30 PM
Longinus, la 25 Sep 2008, 15:12, a spus:
Piesa pe care am realizat-o din mai multe bucatele de placaj este extremitatea etravei care are o forma mai ciudata, dar in realitate cred ca era realizata dintr-o singura bucata (si nu am fost destul de inspirat sa o realizez cum trebuie de la inceput, tot dintr-o bucata). Am umplut liniile de imbinare cu aracet si am slefuit astfel incat la atingere este perfect neteda, doar ca liniile sunt vizibile, aracetul fiind transparent. De asta doream sa stiu daca baitul poate acoperi liniile astea acoperite cu aracet si slefuite.
Postat 26 September 2008 - 08:03 PM
Dragos_P, la 25 Sep 2008, 11:06, a spus:
Cand am recomandat bait ma refeream la ala amarat si ieftin care se dilueaza cu apa nu la lacul colorat pentru lemn denumit de cativa anisori incoace tot bait.
Daca ma mai ajuta camera am sa pun maine si poza cu produsul ca sa intelegi le ce ma refer.
Bafta!
Postat 07 December 2011 - 07:46 PM
Am o mare rugaminte la cei care cunosc meserie.Am o masa deteriorata -patata- este din pal cu furnir si este considerata mata desi are un pic de luciu.
Vreau sa o smirgheluiesc foarte bine , sa o dau cu bait dar mai departe nu stiu cum pot obtine un pic de luciu .
Ati inteles ca nu am nici o legatura cu aceasta meserie dar vreau sa incerc sa o rezolv singura.
Sper ca cineva imi poate da un sfat.
Postat 09 January 2012 - 11:23 AM
Problema este că mi-am făcut o masuță de tăiere din lemn (am utilizat o scăndură cumpărată de la Obi produsă prin īmbinarea altor scānduri) și mă gāndeam că nu ar strica dacă la tăiere aș stropi materialul de tăiat (aluminiu) cu un apă sau ulei ceva.
Aș vrea o recomandare pentru un tratament inițial cu un ulei special de lemn sau un baiț pentru masa mea de tăiere, astfel īncāt mai tārziu īn utilizare să nu se umfle cānd va lua contact cu apa sau cu uleiurile pe care le voi folosi la tăiere.
Mulțumesc.