Puma Sd.Kfz.234-2 Hasegawa 1/72
#8
Postat 15 October 2008 - 06:57 PM
- m-am gandit la un filtru, am vazut pe site-ul celor de la missing-lynx ca raportul trebuie sa fie 5% vopsea si 95%diluant(ei spuneau "turpentine spirit"=terebentina, din dictionar), este bine? nu ataca vopseaua?(am folosit la macheta vopsea acrilica si email) La noi am vazut de vanzare "esenta de terebentina", este acelasi lucru?
- dupa ce folosesc pigmenti pentru prafuirea machetei dau cu lac mat (pt sigilarea machetei) sau inainte de prafuire?
#9
Postat 15 October 2008 - 07:29 PM
Terebentina e una, estenta e esenta,nu ? Adica mai concentrata.In cantitate mare, ataca atat vopseaua cat si plasticul.
Ideal ar fi sa sigilezi cu lac acrilic inaintea folosirii uleiurilor diluate in terebentina.Citeste aici :
http://www.cartula.r...?showtopic=1046
Legat de pigmenti, creta pastel,etc, nu e indicata sigilarea cu lac (indiferent ca e mat,semimat sau lucios), deoarece pigmentii se vor estompa aproape 100%. Lacuiesti cu mat inaintea prafuirii, nu dupa.
Iar folosirea uleiurilor se preteaza mai bine pe un fond lucios (lac).
Spor la treaba .
Adi
#10
Postat 15 October 2008 - 07:51 PM
1) stingatoarele de incediu nu au fost niciodata de culoare rosie
2) da sigilarea pigmentilor cu lac ii estompeaza in mare masura dar ....modelul trebuie sigilat cumva sau data viitoare cind pui mina pe el dupa ce ai mincat sarmale,gogonele,zacusca sau ce mai are romanu prin casa o sa lasi niste urme pe el de zile mari. Trecind peste pseudo gluma, chiar daca pui mina curata pe el risti sa strici finisajul...deci da dupa pigmenti se sigileaza. Acum prafurile obtinute din razuirea cretei de pastel se estompeaza mai mult dar NU 100% decit unele dedicate de exemplu de la Mig Productions. De aceea este indicat sa exagerezi un pic cu pigmentul inainte de lacul final sau sa repeti pasii: pigment-lac.
Sper ca am fost de folos
Aceasta postare a fost editata de orogos: 15 October 2008 - 08:10 PM
#11
Postat 15 October 2008 - 08:23 PM
Aceasta postare a fost editata de Falco44: 15 October 2008 - 08:24 PM
#12
Postat 15 October 2008 - 08:28 PM
orogos, la 15 Oct 2008, 20:51, a spus:
....
2) da sigilarea pigmentilor cu lac ii estompeaza in mare masura dar ....modelul trebuie sigilat cumva ... daca pui mina curata pe el risti sa strici finisajul...deci da dupa pigmenti se sigileaza. Acum prafurile obtinute din razuirea cretei de pastel se estompeaza mai mult dar NU 100% decit unele dedicate de exemplu de la Mig Productions. De accea este indicat sa exagerezi un pic cu pigmentul inainte de lacul final sau sa repeti pasii: pigment-lac.
Sper ca am fost de folos
Cea mai simpla metoda de "sigilare" a cretelor pastel (daca tot ne referim la ele) ar fi aplicarea cu o pensula curata,eventual plata sau cu capilaritate mare, a unei cantitati moderate de terpinol,etc. In felul asta aderenta cretei e mai mare (dupa uscare) si crede-ma ca nu se prea sterge.Poate daca insisti,insa oricum o macheta terminata nu e obiect de studiu analitic prin palpare-prietenii stiu de ce iar tu ca proprietar mandru cam stii de unde sa o prinzi,nu ?
Merge foarte bine aplicarea succesiva: pastel-lac-pastel-lac, insa consider ca o aplicare excesiva a pastelurilor inaintea aplicarii unui lac"sigilant" nu prea lasa loc de intors. Cum zicea Wurger parca(daca bine retin) :"Cand crezi ca e destul- deja e prea mult" !
Pigmetii MIG sunt altceva decat pastelurile, respectiv au alta putere de acoperire (doar sunt pigmenti,nu ?)
Ca si acestia se sigileaza, e alta poveste,interesanta si ea si chiar de dezbatut mai in amanunt.
Totusi, din experienta mea, continui sa afirm ca pastelurile se estompeaza la aplicarea terebentinei , aproape 100%.
Insa, daca tu zici ca nu,presupun ca asa o fi, eu unul sper sa ajung sa stapanesc si aceasta metoda (rabdarea)
Adi
#15
Postat 15 November 2008 - 07:30 AM
N-arata rau "felina" ta dar mai are un pic pina arata ca cea de pe missing links. Poate daca mai exersezi diverse procedee de weathering. Iti recomand pigmenti in loc de pasteluri (Mig Production sunt f. buni de ex.). Uleiuri (diluate sau nu) poti folosi si pe suprafete mate , dar atentie ca vei modifica si culoarea (se va comporta ca un filtru). Ca sa diluezi uleiurile iti recomand benzina pt. brichete. Diferenta de pret intre o vopsea (ulei) buna si una slaba e destul de mare , dar merita banii. Poti incerca urmatoarea combinatie: vopsit, zgirieturi, etc cu vopsea acrilica, weathering cu uleiuri, lac mat si apoi prafuit cu pigmenti.
Gura tevii nu trebuie sa fie neaparat din cale-afara de afumata (neagra). Doar tunurile foarte vechi prezentau acest efect.
Spor la treaba.
Aceasta postare a fost editata de marhaba: 15 November 2008 - 07:31 AM
#16
Postat 06 December 2008 - 02:28 PM
#17
Postat 06 December 2008 - 07:53 PM
A iesit bine! Dupa cum incepuse credeam ca se sfarseste rau, dar, rezultatul este multumitor cu bubele kit-ului de rigoare. ( ODIOASELE CANISTRE ) Baza se potriveste bine insa trebuie sa urci cu pigmentul pe model ca sa-l aduci in scena si ca sa nu para fals.
Vezi cu antenele, ca-s cam doua!
Spor! Cata