inca nu am dat-o in balarii ca sintem tot la capitolul publicatii
din punctul meu de vedere trebuie sa ii dau dreptate perfecta lui maverick, noi romanii in general trebuie sa ne recunoastem valorile, sa cernem ceea ce a fost propaganda de adevar, pt a avea un sistem de referinta cat de cat corect si astfel de publicatii si-ar avea din plin rostul aici
- faptul ca aceeasi oameni au fost rand pe rand prezentati ca eroi sau tradatori dupa cum a batut vantul nu ne avantajeaza...daca noi insine sintem "confuji" in ceea ce priveste propria istorie de ce alti ar fi mai edificati si ne-ar respecta
- in sua se fac tricouri/filme/se editeaza carti cu chuck yeager james bong sau mai stiu eu ce as, oamenii au asociatii, grupuri de prezervare a aeronavelor istorice, in UK sau Franta la fel, la noi ar fi considerata o pierdere de vreme. In facultate, intamplator venind vorba de str. Al. Serbanescu (era o adresa pe langa Baneasa) un profesor(in varsta) s-a intrebat retoric "cine a mai fost si asta de a dat numele strazii?" intamplator stiam raspunsul care l-a lasat cu gura cascata pt vreo 2 secunde. Si m-am gandit: uite unul care a murit la propriu pt tara, si nu mai stie nici naiba de el. Acelasi om insa povestind din razboi stia de yak-uri si de messerschmitt. Uite ca dezinformarea si propaganda care au durat 50 de ani au reusit sa anihileze la multi (o sa spun acum o expresie pompoasa) constiinta nationala. noi am oscilat intre propaganda"sintem capabili de orice" si actuala stare de "nu sintem buni (aproape) de nimic" asadar o istorie prezentata cat mai corect posibil ar fi mare lucru.
- nu mai spun ca atat cat stiu eu (el cred ca am mai zis pe forumul asta, sper sa nu ma repet prea tare) aviatia romana e inca teren virgin dpdv al documentarii istorice. La cate minciuni si inexactitati s-au spus din rea vointa sau din lipsa de pregatire stiintifica (istoric vorbind) a celor care au scris aproape ca trebuie revizuit tot. am incercat acum vreo doi ani sa aflu mai multe despre proiectul supersonicului romanesc IAR-S sau IAR-95. Sint convins ca ar fi fost un rateu complet, mai rau ca IAR-93 dar tema in sine e interesanta, e un fel de luft'46 romanesc. Nu am mai gasit decat vreo 2-3 poze cu 2 configuratii diferite si o macheta la Muzeul Aviatiei. Mai stie cineva de seria de avioane din anii 60 de la Reghin? De avioanele agricole si utilitare ale lui Manicatide din anii 70-80? De elicopterul IAR-317 Airfox? Mai are cineva planurile lor? de inzestrarea aviatiei reactive in anii 60? de asa zisele MiG-uri 15/17 primite de la rusi,uzate, care participasera la alte conflicte, cat e adevar, cat e fabulatie? de pilotii fugiti din tara dupa razboi? de modul cum RoAF a reusit sa isi dea singura elicoptere jos la revolutie? sau cum a reusit tarom sa aiba dotare dubla airbus/boeing de la revolutie incoace? (ultimele 3 intrebari is cam in gluma, cred ca ar avea o viata scurta orice revista de aviatie s-ar apuca sa faca o ancheta pe tema asta)
hai ca abia EU am reusit sa o bag in balarii tura asta