F-16C block 50 CCIP Tamiya, 1/48
#1
Postat 25 August 2008 - 11:09 PM
Momentan nu am o varianta finala de inmatriculare, insa in mod cert va fi vorba de un aparat implicat in OEF/OIF... M-am decis la varianta asta datorita faptului ca timpul de machete o sa fie destul de limitat, si ca sa pot termina in timp util trebuia sa aleg un kit 'usor'... Cat de usor, ramane de vazut.
Am inceput ca de obicei, cu vopsirea cockpit-ului... urmata de vopsirea prizelor de aer si a compartimentului trenului principal. Un avantaj mare consta in faptul ca pentru cockpit consolele laterale sunt separate, putand fi adaugate ulterior.
#2
Postat 28 August 2008 - 11:17 PM
Dupa montarea admisiei motorului, am lipit cele doua semifuselaje plus restul micilor detalii, si am trecut direct la vopsire. Ca de obicei, "minunatele" vopsele Vallejo nu m-au dezamagit. Noroc ca s-a smuls doar o bucata mica pe intradosul aripii drepte, atunci cand am mascat pentru a vopsi lateralele din zona aripii. Am reparat relativ usor, fiind o suprafata dreapta.
Dupa uscarea vopselei, am aplicat un wash folosind solutiile de la ProModeller. Am incarcat suprafata cu solutie, iar dupa ce s-a uscat am indepartat excesul cu servetele umede... Imi place cum a iesit, simplu si usor.
Ca sa nu-mi piara entuziasmul am trecut la aplicarea decal-urilor. Desi par groase, in realitate se aseaza foarte frumos cu un pic de MicroSet/MicroSol.
#3
Postat 29 August 2008 - 02:00 AM
Am dat jos primul decal (stanga), cel din dreapta oricum s-a facut praf cand am incercat sa-l 'conving', asa ca am trecut la vopsirea zonei. Avantajul acrilicelor, in mai putin de 15 minute am terminat. Ce a iesit, se vede mai jos.
Cam asa arata acum avionul...
#7
Postat 29 August 2008 - 09:18 AM
Dupa fraza aceasta
"Dupa uscarea vopselei, am aplicat un wash folosind solutiile de la ProModeller. Am incarcat suprafata cu solutie, iar dupa ce s-a uscat am indepartat excesul cu servetele umede... Imi place cum a iesit, simplu si usor."
urmeaza 4 imagini cu cele 2 vederi ale machetei.
Ma intereseaza in special imaginea 2 respectiv 4: dupa aplicarea solutiei de washing din 2, si stergerea cu servetele umede rezulta ceea ce se vede in 4, sau se mai practica si alte operatii, griul imi pare un pic mai inchis la culoare in imaginea finala?
#8
Postat 29 August 2008 - 09:34 AM
Frumoasa executie si foarte utila. Intotdeauna am avut o slabiciune pentru acest avion, ma bucur sa-l vad in procesul de productie Daca ajunge si in dotarea noastra fac si eu unul desi sunt juruit pe elici....
Spor,
Bill
P.S. Lamuriri in legatura cu washul Promodeller WASH
Aceasta postare a fost editata de Bill: 29 August 2008 - 09:49 AM
#9
Postat 29 August 2008 - 11:39 AM
Oricum solutiile in sine nu-s mare smecherie, e doar pigment in solutie de apa cu sapun. Doar ca pigmentul e mult mai fin decat ce se poate obtine din razuitul pastelurilor.
Stageexp, rezultatul direct e in setul al doilea de poze, nu mai exista operatiuni intermediare. Eventualele diferente de nuanta se datoreaza fotografiilor, n-am stat sa calibrez la fel expunerea.
Multumesc.
#11
Postat 29 August 2008 - 12:56 PM
Bazu, la 29 Aug 2008, 13:43, a spus:
N-am folosit niciodata solutia tus+future pentru suprafetele avionului, doar pentru detalii. In plus, fiind vorba de vopsele acrilice, am fost fortat sa folosesc ceva usor de indepartat si care sa nu atace deloc straturile de vopsea. Si asa nu prea sta vopseaua bine, daca ar mai fi fost sa o si chinui cu cine stie ce solventi, nu cred ca as fi ajuns departe.
Ideea in care am pornit lucrul la F-16 a fost sa fac un kit fara stres, relaxat, ca am nevoie dupa F3H-ul care mi-a mancat zilele. Asa ca toate solutiile alese au fost cele simple si sigure.
#12
Postat 29 August 2008 - 02:56 PM
Aceasta postare a fost editata de AdyAero: 29 August 2008 - 03:14 PM
#13
Postat 29 August 2008 - 03:09 PM
AdyAero, la 29 Aug 2008, 15:56, a spus:
Nu are probleme la banda de mascare, nu are probleme nici la o spalare usoara. Poate fi indepartat insa cu apa si o pensula moale. Merge vopsit fara probleme, e doar un pigment fin, dupa cum am zis.
#16
Postat 17 September 2008 - 02:58 PM
Datorita faptului ca este corecta in forme (si anume, sectiunea de curba a cupolei are peste 180 grade, ca la avionul real), la turnare Tamiya a folosit o matrita mai complexa, care insa a rezultat intr-un 'cordon' suplimentar de plastic pe lungimea cupolei, care trebuie eliminat.
Pentru a elimina portile de turnare de la partile transparente, folosesc intotdeauna un fierastrau, taind cu clestele daca e cazul mai departe de piesa. De ce? Piesele din plastic transparent sunt casante, si la taierea cu clestele sau cutter-ul au tendinta sa crape la margine, lucru destul de greu de reparat. Asa, cu un fierastrau fin, nici nu se mai observa unde a fost atasata piesa de rama, e nevoie doar de o trecere fina cu o pila. Asa arata initial cupola:
pentru a elimina urma de turnare, folosesc abrazivi pe suport de cauciuc, de granulatii intre 1500 si 12000, aplicati cu apa.
Mai jos sunt rezultatele dupa folosirea fiecarei granulatii:
Cu cel de 1500 elimin total urma, cu grija insa sa nu ma intind prea mult in jur.
Cu cel de 3200 am matuit intreaga cupola, inclusiv ramele. Asta va ajuta la vopsire pentru a crea o suprafata potrivita unei aderente mai bune a vopselei.
Am trecut la cel de 6000, doar pe zonele care trebuiesc sa fie transparente. Se observa ca deja incepe sa isi revina transparenta.
8000, deja e din ce in ce mai transparenta....
iar la final, 12000. Intai doar abrazivul, iar apoi aplic pe abraziv un polish fin si reiau... Rezultatul se vede in poza.
#18
Postat 17 September 2008 - 06:44 PM
http://www.hiroboy.com/catalog/product_inf...products_id=441
Eu bag saptamana asta o comanda, daca vrei da de veste via PM ca sa nu incarcam subiectul.
#19
Postat 23 September 2008 - 12:12 AM
Am terminat de vopsit si luminile de pozitie din capetele aripilor, ca si lansatoarele pentru AIM-120
Si de asemenea, sunt pe final cu trenul de aterizare... Deja sta pe roti. Mai am de vopsit pe cupola zona care este gunship grey, de pus piesele in cockpit, etc...
#20
Postat 08 October 2008 - 10:59 PM
Rachetele A/A si containerul ECM
Si o poza de ansamblu a "cosmarului romanilor" , cu armamentul si rezervoarele (lipsesc din poza HARM-urile, care inca nu le-am finalizat)