Al Doilea Razboi Mondial in fotografii(a/n sau color) o"baza de date"comuna.
Postat 21 December 2012 - 07:59 PM
Postat 21 December 2012 - 08:42 PM
Bristol Beaufort ... cred ca in Malta
Me 109 E (nu incape dubiu)
...primind ulei
Mistel Ju 88/Fw 190
O nedumerire: monstruozitatea asta ce este ?
Am o banuiala ca ar fi un Petliakov Pe 8
cred ca-i vorba despre acelasi tip de aparat
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 21 December 2012 - 08:48 PM
Postat 21 December 2012 - 10:57 PM
Parca e o adunatura de forme urate care nici macar nu se pasuiesc laolalta .Cu trenul scos pare mai groaznic . TB -3 sau Ant-6 sint cel putin interesante/ciudate si oarecum tributare epocii in care au fost create , dar Pe 8 ... parca ti-e scarba si sa-l dobori ...
Dar hai sa va pun un micut , aflat la polul opus ( in opinia mea) ,cu un camuflaj de exceptie ( as spune aproape psihedelic , dar probabil ca dupa aceea veti crede ca-m dat deja in " Spiritul Craciunului " ... ) .
Oare cine sa-l fi vopsit asa ... rusii sau nemtii ?
Ut-1 de captura . ...Pacat ca l-a "rezolvat " careva ...
Aceasta postare a fost editata de dany: 21 December 2012 - 11:25 PM
Postat 22 December 2012 - 08:13 PM
Si avioane, mai departe
Asta nu-mi dau seama ce-ar fi; este un PZL polonez?
rusi privind cu interes un Ar 234
TBF Avenger
1942 Midway-
Voluntar danez pe un Hurricane(din cate vad)
Nu cred ca-i cazul sa facem prezentarile
Ah,era sa uit
ce ziceti despre o diorama cu subiectul asta ?
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 22 December 2012 - 08:18 PM
Postat 22 December 2012 - 08:59 PM
Iar din cate stiu, camuflajul "dubios"al acelui Yakovlev Ut-1 apartine rusilor nu poporenilor "eliberatori".
Camuflaje relativ similare apar si pe I-urile 16 (Rata-Mosca), ce-au zburat prin Spania in cursul razboiului civil.
Aceasta postare a fost editata de AdiP: 22 December 2012 - 09:05 PM
Postat 23 December 2012 - 10:05 AM
AdiP, la 22 December 2012 - 08:59 PM, a spus:
ar2-02-2.jpg
Ei, da. Uite ca si rusii au "desenat" avioane frumoase. Asta arata foarte bine si-mi pare destul de modern dupa standardele vremii.
Postat 23 December 2012 - 05:18 PM
Citeaza
Camuflaje relativ similare apar si pe I-urile 16 (Rata-Mosca), ce-au zburat prin Spania in cursul razboiului civil.
De data asa , Adi , chiar nu stiu si mi-e usor ciuda fiindca nu-mi pot da seama cam ce culori ar fi putut sa fie utilizate .
Cunosc destul de bine culorile sau camuflajele rusilor ,atat cele standardizate cat si exceptiile de la regula sau cele conjuncturale , daca pot spune asa .Totodata cunosc si camuflajele mai iesite din comun ale nemtilor . Nu tin minte ,insa , sa fi vazut ceva asemanator care sa ma faca sa ma decid carei tabere ai apartine "licenta artisitca ".
Una dintre probleme ar fi faptul ca de foarte multe ori avioanele rusesti de dinainte de razboi , structuri mixte , erau vopsite in argintiu + gri deschis pe partea metalica . In mai toate fotografiile cu UT-1 , capturat ori ba ,lasand la o parte cele vopsite in camo verde +negru , acesta apare vopsit in acel argintiu ( + /- niste detalii rosii) .
Nu cunosc aparate UT-1 (sau UT-2) vopsite in gri deschis , desi acesta era utilizat , e adevarat mai des pe avioanele metalice , insa uneori si pe cele cu structuri mixte . Dupa inceputul razboiului , daca imi amintesc bine , au inceput sa le mascheze prin scheme de camo fie inspirate din perioada conflictului din khalkhin-gol , fie inspirate dintr-o schema noua in 2 tonuri ,aparuta chiar inainte de inceperea atacului german . Aici cunosc cateva variatiuni ,insa mereu apropiate de schema de baza. Nu vad vreo legatura aparenta intre schemele ( tipice) descrise mai sus si ceea ce apare in poza .
Daca spunem ca e totusi vopsit de rusi , atunci care ar fi culoarea de baza ? Sa fie griul deschis ? Atunci ce culoare ar fi petele mai deschise , peste care vin "spiralele"? Maroniul deschis apare prin '43 : daca foatgrafia a fost facuta inainte de aceasta data , nu prea sint sanse sa avem maroniu deschis.
Sa fie verdele AMT-4 ?
Acesta apare de obicei mai inchis in fotografii ( doar daca nu s-a utilizat vreun filtru) . Daca insa intradevar baza e verde ,atunci e posibil ca petele deschise sa fie gri deschis iar "spiralele" posibil negre , desi nuanta din foto le arata mai deschise.
De partea cealalta , cunosc vreo cateva exemple in care avioane de captura sovietice au fost vopsite de nemti intr-o culoare deschisa ( I-16 , I 15bis , Il2 parca , etc). Eu spun ca era posibil sa fie RLM-02 . Ei bine culoarea de baza de pe acel Ut -1 aduce destul de mult cu ceea ce se vede ( in fotografiile a/n) pe avioanele germane vopsite in RLM-02 , sau chiar cu gri-violetul RLM 75 . Atunci petele deschise ar putea sa fie RLM-65 sau 76 sau poate chiar galbene ca si braul de pe fuselaj , iar "spiralele" in RLM -71 sau 74 ...
Ar mai putea sa fi o " combinatie " ruso-germana ... as spune baza verde sau gri deschis sovietic de dinainte de captura ,cu pete deschise galbene ca si braul de pe fuselaj sau albastru deschis si "spirale" un RLM ( 74 sau 71)
Nu cred ca are de-a face cu camo-ul spaniol .E total alta " mancare "
I-16 republicane nu au avut pete , din cate tin minte ,poate cu o exceptie ,un Type 10 reconstruit si care trebuia sa fie parca un " deschizator " de serie , dintre cele pe care doreau sa le fabrice in licenta , dar care nu stiu exact daca a fost vopsit in 2 tonuri de republicani sau nationalistii care-l capturasera .
Cele nationaliste imitau schemele de vopsire italienesti . Parca aveau chiar si culori italienesti . Dupa mine nu exista ( aparent ) absolut nici o legatura intre I-16 spaniole si acest UT-1 .
Aceasta postare a fost editata de dany: 23 December 2012 - 06:02 PM
Postat 23 December 2012 - 11:15 PM
Longinus, la 23 December 2012 - 09:56 PM, a spus:
o aterizare fortata...direct in prizonierat
imstalengrades_254.16pzdqrqmin4kcoc4g80oocos.ejcuplo1l0oo0sk8c40s8osc4.th.jpeg
Dementiala poza . Pe cine incuraja asa Propaganda ?
Postat 24 December 2012 - 02:24 AM