Z-mare, la 21 Jul 2008, 14:41, a spus:
Daca sublocotenentul Carol Anastasescu a intrat cu IAR-ul in burata unui B-24, nu inseamna ca romanii erau kamikaze, nu? Una e sa faci asta in disperare de cauza (ranit, avion avariat, nicio sansa de scapare) si alta e sa o ridici la rang de tactica!
Astfel de evanimente au avut cam toate partile implicate in conflict!
Desi nu voiam si nu vreau sa ma lansez intr-o disputa pe acest forum,mai ales cu tine,ma vad nevoit totusi, sa fac unele precizari,deoarece (probabil) nu am fost bine inteles :
Cand am facut referire la Hanna,am aratat ca ea a fost unul din "sfatuitorii din taina" ai lui Hitler,in privinta folosirii lui Fieseler Fi-103R Reichenberg,ca arma de lovire "kamikaze" (vezi asadar ca am pus ghilimele).
S-a format in acest sens chiar si o unitate apartinand de 5.II/KG200 ,cu baza la Reichenberg,numita Leonidasstaffel,dupa regele Leonida,respectiv celebra lupta de la Termopile .
Au avut in dotare 175 Fi-103R ,din care cateva R II(duble),cu aprox.60 piloti provenind din randurile Luftwaffe (voluntari) si 30 voluntari din randurile comandourilor lui Otto Skorzeny.
Unele surse spun ca ar fi fost date ca si operationale, in octombrie 1944,insa imediat dupa venirea la conducere a lui Werner Baumbach,acesta a sistat programul,alegand ca solutie mai viabila mai cunoscutele Mistel,refuzand chiar si alocarea de combustibil pentru antrenamente cu Fi-103 R II.
Vezi asadar,ca nu am gresit prea mult ,cand am scris despre antecedentele legate de Hanna si legaturile ei cu solutia mai sus pomenita.
Binenteles ca ceea ce a facut Anastasescu a fost un act eroic,probabil izvorat din disperare sau din considerente doar de el stiute,insa nu cred ca se poate compara solutia (izolata)aleasa de Anastasescu cu ideea debitata de Germania la momentul respectiv si in acele conditii.
Sper sa nu fi suparat pe nimeni, cu aceasta deviere de la subiectul topicului si binenteles pe tine, Z !
Respect la toata lumea !
Aceasta postare a fost editata de AdiP: 21 July 2008 - 02:55 PM