Pagina 1 din 1
OH-58D 1/72
Postat 21 June 2008 - 09:13 PM
Asta este OH-58D Combat Scout (eu il stiu sub denumirea de Kiowa Warrior) 1/72 de la Italeri. Am luat si un set de rasina de la Pavla, via Moduni (danke Danusmaximus!).
Sunt curios cam ce va iesi!
Macheta Italeri se prezinta destul de bine, in 3 culee (1 transparent si 2 kaki), dar, din pacate, ne ofera o singura varianta de inmatriculare. La fel si in cazul variantei de inarmare: 1 lansator de PRND-uri si 2 de Stinger.
Setul de rasina de la Pavla se prezinta bine, cu bavurile de rigoare (pe care nu le-am intalnit la Aires sau NeOmega). Are o gramada de detalii, din care cam jumatate NU vor fi vizibile datorita faptului ca se afla in partea din spate a cabinei, care sta inchisa in mod normal.
Sunt curios cam ce va iesi!
Macheta Italeri se prezinta destul de bine, in 3 culee (1 transparent si 2 kaki), dar, din pacate, ne ofera o singura varianta de inmatriculare. La fel si in cazul variantei de inarmare: 1 lansator de PRND-uri si 2 de Stinger.
Setul de rasina de la Pavla se prezinta bine, cu bavurile de rigoare (pe care nu le-am intalnit la Aires sau NeOmega). Are o gramada de detalii, din care cam jumatate NU vor fi vizibile datorita faptului ca se afla in partea din spate a cabinei, care sta inchisa in mod normal.
Postat 21 June 2008 - 09:21 PM
Am inceput lucrul la cockpit. L-am vopsit intr-un gri foarte inchis. Am avut de ales intre M.M. Dark Gull Gray (asa cum recomanda Italeri) si Humbrol Extra Dark Sea Grey (Pavla). Am optat pentru ceva similar cu a doua varianta, bazandu-ma pe faptul ca am avut de-a face cu elicoptere americane in ultimii 7 ani ( UH-60, AH-64, C/MH-53).
Postat 22 June 2008 - 06:48 PM
O prima surpriza neplacuta: diametrul rotorului portant ar trebui sa fie 148mm, dar nu are decat 141
. Nu-mi pot da inca seama daca intreaga macheta este la scara1/76 sau doar rotorul e cu probleme.
In alta ordine de idei, am vopsit interiorul celor doua parti ale fuselajului cu negru mat, inclusiv geamurile din spate. La elicopterul real geamurile au fost inlocuite cu tabla, deoarece pe locurile din spate a fost instalata aparatura.
Incercand sa vad cum se potriveste setul Pavla in fuselaj, am descoperit ca locasurile de lipire pentru rampele de lansare prezinta mici ,,umflaturi'' pe interior. A trebuit sa folosesc freza...

In alta ordine de idei, am vopsit interiorul celor doua parti ale fuselajului cu negru mat, inclusiv geamurile din spate. La elicopterul real geamurile au fost inlocuite cu tabla, deoarece pe locurile din spate a fost instalata aparatura.
Incercand sa vad cum se potriveste setul Pavla in fuselaj, am descoperit ca locasurile de lipire pentru rampele de lansare prezinta mici ,,umflaturi'' pe interior. A trebuit sa folosesc freza...
Postat 22 June 2008 - 06:57 PM
Mansele sunt cele ale machetei, cele din setul de rasina erau mult prea fragile si nu aveau forma corecta. Palonierele sunt facute din ramasite gasite in cutia cu surplusuri, cele din setul Pavla fiint mult prea firave pentru a putea fi folosite de unul cu experienta mea. Manetele de pas au fost, de asemenea, luate din cutia cu surplusuri, deoarece cele de rasina nu erau in set...cand am deschis eu cutia.
Postat 24 June 2008 - 06:25 AM
E la scara 1/72, e scris si in titlul topicului
Incep sa cred ca am cam luat degeaba setul Pavla: chiar daca am sa-i pun usile deschise, tot n-are sa se vada mare lucru. Si, oricum, e destul de corect si interiorul original al machetei; un pic de lucrat scaunele si gata.

Incep sa cred ca am cam luat degeaba setul Pavla: chiar daca am sa-i pun usile deschise, tot n-are sa se vada mare lucru. Si, oricum, e destul de corect si interiorul original al machetei; un pic de lucrat scaunele si gata.
Postat 24 June 2008 - 07:59 AM
Frumos lucrat,imi place,de fapt asta urmaresc mai mult decat elicopterul in sine.Despre kitul Italeri stiu,l-am asamblat si eu candva-inainte de a renunta la zburatoare-este destul de bun.Piesele de interior se vor vedea,o vreme,aici pe forum,deci merita facute,asa de amorul artei
si pentru cultura generala/modelistica a privitorilor.

Postat 09 July 2008 - 12:55 PM
E aproape terminat. In urma sapaturilor pe Net si comparand kitul cu datele elicopterului real am constatat urmatoarele:
- modelul e subdimensionat (ii lipsesc 7 mm din diametrul rotorului portant si 4 mm din lungimea fuselajului);
- instructiunile sunt gresite in ceea ce priveste montarea rotorului portant. L-am intors cu susul in jos pentru a respecta sensul real de rotatie (de la dreapta la stanga)
- culoarea indicata de Italeri (olive drab) nu e cea reala. Normal este ,,helo drab'', o culoare ciudata, zic eu, pentru ca in conditii diferite de iluminare poate parea verde inchis sau negru;
- modelul nu are incluse piesele reprezentand farul de sub Pitot, bateriile de senzori (a) de pe lateralele fuselajului, antena GPS © si jammer-ul IR (d).
- lampa de pozitie (b) din capatul grinzii de coada este alba si nu rosie, cum apare in instructiuni.
- kitul este sarac in decaluri, neavand decat o singura varianta de inmatriculare.
Concluzii:
- per ansamblu modelul este destul de detaliat; NU se justifica
folosirea unui set de detaliere, compartimentul cu electronice din spatele pilotilor devenind invizibil dupa montaj, iar pisele de cockpit furnizate de producator fiind destul de corecte (si-apoi, un pic de munca nu strica nimanui...).
- piesele care nu apar in kit pot fi realizate foarte usor.
- am folosit destul de putin chit, modelul se potriveste destul de bine.
PS: Nu reusesc sa fac poze bune si sigur nu e din cauza aparatului
- modelul e subdimensionat (ii lipsesc 7 mm din diametrul rotorului portant si 4 mm din lungimea fuselajului);
- instructiunile sunt gresite in ceea ce priveste montarea rotorului portant. L-am intors cu susul in jos pentru a respecta sensul real de rotatie (de la dreapta la stanga)
- culoarea indicata de Italeri (olive drab) nu e cea reala. Normal este ,,helo drab'', o culoare ciudata, zic eu, pentru ca in conditii diferite de iluminare poate parea verde inchis sau negru;
- modelul nu are incluse piesele reprezentand farul de sub Pitot, bateriile de senzori (a) de pe lateralele fuselajului, antena GPS © si jammer-ul IR (d).
- lampa de pozitie (b) din capatul grinzii de coada este alba si nu rosie, cum apare in instructiuni.
- kitul este sarac in decaluri, neavand decat o singura varianta de inmatriculare.
Concluzii:
- per ansamblu modelul este destul de detaliat; NU se justifica

- piesele care nu apar in kit pot fi realizate foarte usor.
- am folosit destul de putin chit, modelul se potriveste destul de bine.
PS: Nu reusesc sa fac poze bune si sigur nu e din cauza aparatului

Arata acest topic
Pagina 1 din 1