bogy, la 6 Jun 2008, 13:20, a spus:
Am intrat pe site, am privit diorama, am citit comentariile voastre si am ramas pe ganduri: sa comentez si eu ceva sau nu?
Cu riscul de a fi luat la misto o sa comentez totusi.
Ce am vazut acolo, e clar ca e arta. Ca ne oripileaza? Pai cred (si sunt sigur de asta) ca asta era si scopul acelei diorame. Trecand totusi peste mesajul pe care-l lanseaza (si sincer nu cred ca se pune problema de psihiatrii sau psihologi) mie mi-e greu sa nu remarc realizarea la detaliu - cladiri, teren, masini, figurine, etc.
Comparatia cu Picasso e mai mult decat corecta (incercati sa priviti si sa analizati lucrarea Quernica - parca asa se scrie???).
Diorama impresioneaza, dar nu nu cred ca o face intr-un mod util. Poate daca ar fi inspirat teama, daca ne-ar fi facut sa ne gandim cat de ingrozitor este Iadul, si ca de maine ar trebui sa ne indreptam viata si sa facem fapte bune ca sa nu ajungem acolo, atunci, da, impresionantul volum de munca dedicat dioramei s-ar fi justificat. Dar cati dintre noi s-au gandit la asta cand au vazut-o si i-au citit titlul?
Din punctul meu de vedere, in cel mai bun caz diorama poate fi o viziune a autorilor asupra iadului. Nimic mai mult. Asemenea interpretari am intalnit fiecare dintre noi in arta, muzica, cinematografie, literatura, jocuri video: unele gandite superficial, amuzant chiar, altele mai profund si mai inspaimantator. Cu totii avem propriile temeri si cosmaruri, propria viziune asupra iadului, si daca ar fi vrut sa ne inspaimante, diorama nu ar fi aratat atata. Este mult mai eficient sa lasi mintea umana sa isi imagineze ce este dincolo de usa, sub cearsaf, in coltul intunecat, etc. Cine a citit Stephen King sau H.P. Lovcraft stie ca o singura pagina face cat toata diorama aceea cand vine vorba de oroare.
Acum cateva saptamani, discutand realizarile unui membru al forumului, ajunsesem la concluzia ca o diorama trebuie sa transmita un mesaj pe care sa-l intelegi destul de usor, fara eforturi. Ca modelist stiu ca este palpitant sa analizezi o diorama in detaliu, dar mie imi este greu la aceasta, cu atatea cadavre, membre, schelete peste tot... Deci trebuie atunci sa ne oprim la executia artistica? Sa fim impresionati doar de numarul mare de figurine care apare? Mai departe poate in cel mai bun caz se observa haosul...
Dupa ce am vazut si reportajul despre Hell mk2 nu pot sa nu observ niste lucruri stranii: tot nazismul este tema de baza, iar in diorama apare si ...Stephen Hawking (??). In mk1 apare un McDonalds... de aici ce sa inteleg?
Nu neg ca s-a depus efort pentru ea, insa isi are oare rostul? Nu va ganditi ca nu au fost apreciati pentru asta - aparent diorama s-a vandut cu 500 000 de lire sterline. Da, seamana cu Guernica, are un mesaj antirazboi si care subliniaza suferinta provocata de acesta, dar asemenea mesaje, poate chiar mai profunde, le transmite diorama aceea cu Panther-ul distrus in biserica, si care este mult mai eleganta.
Arta transmite sentimente, insa tind sa ma indoiesc de statutul de artist al celui care nu vrea decat sa socheze si sa oripileze.
PS: mi-aduc aminte ca cineva a amintit filmul 'Hannibal Rising' undeva pe forum, cu un baiat care cauta se se razbune pe voluntarii SS estonieni care l-au tinut ostatic si care i-au ucis surioara. La prima vedere pare un film cu un subiect simplist si lipsit de profunzime, dar abia la sfarsit se dezvaluie oroarea prin care a trecut eroul (si care explica comportamentul lui din filmul urmator-precedent)