Forum Machete,Modelism,Hobby: De pe net - Iunie 2008 - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Acest topic e inchis

De pe net - Iunie 2008

#21 Useril este offline   MiG 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 827
  • Inregistrat: 19-January 05

Postat 05 June 2008 - 10:37 AM

Vezi postareaZ-mare, la 5 Jun 2008, 10:37, a spus:

Ma alatur lui marhaba si spun ca este o realizare remarcabila din toate punctele de vedere!
Picasso...

asta nu e forum de arte plastice desi avem ceva tangente, dar sper ca e o gluma comparatia lui Picasso cu isprava baietilor alora. Asemanarea dintre Picasso si diorama in cauza este la fel cu asemanarea intre "Les Demoiselles d'Avignon" tot de Picasso si o revista XXX. Eu sper ca nu exista confuzii intre una si cealalta. In Cazul lui Picasso exista un mesaj care transcede dincolo de imaginea corpurilor mutilate/goale. In cazul dioramei nu exista nimic de genul asta. E doar soc vizual si atat. Si ala de mana a doua pentru ca e slab executata din punct de vedere tehnic. Ba chiar foarte slab executata, exista numai pe forumul asta vreo 5-6 care ar da clasa oricand autorilor dioramei cu pricina.

Aceasta postare a fost editata de MiG: 05 June 2008 - 10:43 AM

#22 Useril este offline   Bazu 

• 'al mai pletos
  • Postari: 604
  • Inregistrat: 09-March 07

Postat 06 June 2008 - 11:36 AM

Citeaza

exista un mesaj care transcede dincolo de imaginea corpurilor mutilate/goale. In cazul dioramei nu exista nimic de genul asta. E doar soc vizual si atat.

De unde se stie asta? N-are sens sa filozofam, dar i-am auzit pe destui (nu toti "bolnavi la cap") care au zis exact pe dos.

Citeaza

Si ala de mana a doua pentru ca e slab executata din punct de vedere tehnic. Ba chiar foarte slab executata, exista numai pe forumul asta vreo 5-6 care ar da clasa oricand autorilor dioramei cu pricina.

Pai 5-6 sunt crema cremii si reprezinta 1-2% din comunitate. Eu momentan nu pot sa fac asa ceva si imi recunosc inferioritatea inainte sa zic ca e un gunoi de diorama. Daca erau 50-60 de pe forum... puteam sa zicem intr-adevar ca e atat de slab executata. Da, are niste defecte si luand in considerare amploarea dioramei, eu zic ca pot fi trecute cu vederea. Terenul putea fi facut mult mai bine, dar sincer eu nu cred ca asta prima in aspectul general. Am vazut machete si diorame facute INFINIT mai prost si laudate. Cine sta sa faca la alea 200-300 de figurine ochi, nasturi, sprancene?
Comparatia intre Picasso si diorama aia este precum comparatia intre Beethoven si o formatie rock (care fie vorba intre noi, multe solo-uri din heavy metal imprumuta intervale si alte balarii din muzica clasica), iar comparatia din urma scarbeste din start pe multi doar pentru ca e "blasfemie". Strict modelistic mi se pare o diorama interesanta (chit ca voi fi considerat dement de multi). Cand vezi creaturi (ca oameni nu sunt) cu 4 picioare sau cu 2 torsuri voi va ganditi la realitate? Diorama nu e atat de prost realizata, cred in schimb ca mai mult mesajul va influenteaza incat sunteti asa de categorici.
Pe acelasi principiu regizorii de filme horror (nu alea ieftine cu cimitire, cele cu mesaj) sunt niste tampiti, iar cei care se uita la asa ceva sunt niste oameni bolnavi fara orizonturi, nu?
Iar e o chestie de gust care se discuta inutil. La fel de dezgustatoare mi s-a parea o diorama cu manelisti cu tablouri la gat la coltu strazii si cum masinile jmechere vopsite kitschos.

Aveti aici si un filmulet cu diorama Hell partea 2: http://www.channel4.com/news/articles/arts...om+hell/2264767
Am aflat si ca scara e 1/35 si tot acolo in filmulet vorbesc si realizatorii. Mi se pare o munca fantastica si foarte detaliata pentru amplaorea ei (modelistic).

Aceasta postare a fost editata de Bazu: 06 June 2008 - 11:51 AM

#23 Useril este offline   radub 

• Membru senior
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 06 June 2008 - 12:38 PM

Aia este mai degraba o lucrare de arta. Ca orice lucrare de arta, scopul lucrarii este sa starneasca emotii. Googaliti "Tate Modern" si "Art Installations" si veti vedea o gramada de "lucrari de arta" care starnesc emotii foarte puternice. Fiecare simte altceva, si asta depinde de o multime de lucruri precum credinta, etnie, educatie, cultura, experianta de viata, experiente personale recente, nivel de inteligenta, pretentii, fitze, etc. Arareori exista doua persoane care percep o lucrare de arta in acelasi fel. Unii ii pot influenta pe altii cu explicatii, care ajuta la intelegerea/neintelegerea mesajului lucrarii, dar pana la urma, la nivel subliminal, fiecare precepe arta in felul sau. Nu poti spune ca unul e corect iar altul nu. Si aici nu e atat de mult folositul "de gustibus..." pentru ca gustul e doar a fateta a personalitatii umane.
Uite in exemplu: Arata lucrarea aia unui got si unui mormon si studiaza-le reactia. Amandoi au dreptate.
Recomand Francis Bacon, daca vreti sa vedeti cum se pune tortura sufeltului si scrantirea mintii pe panza :p
Am un cumnat care a terminat facultatea de arta moderna din Glasgow. La expozitia cu lucrarile de diploma era un ecran de televizor (un televizor din ala vechi fara carcasa cu toate "matele" peste tot) care arata in continuu cum o picatura de sange de dizolva in urina. Lucrarea lui era o sculptura facuta din ciuperca de ulm (o am in sufragerie). Iti place sau nu, e arta. Pe unul il face sa rada, pe altul il face sa planga. Amandoi au dreptate.
Radu

#24 Useril este offline   marhaba 

• Membru senior
  • Grup: Banned
  • Postari: 1329
  • Inregistrat: 30-November 04

Postat 06 June 2008 - 12:39 PM

Vezi postareaMiG, la 5 Jun 2008, 11:37, a spus:

... e slab executata din punct de vedere tehnic. Ba chiar foarte slab executata...

Poate ca vrei sa detaliezi putin. Sau poate ca nu. Daca nu vrei sa detaliezi atunci afirmatiile tale sunt un simplu moloz aruncat aiurea pe forumul asta. Nefiind printre cei 5-6 din avizatul tau clasament , eu consider ca cei care au facut diorama respectiva au dovedit o imaginatie debordanta (bolnava sau nu) . Cind vad cum au realizat constructiile (poduri, pontoane, cladiri, geamuri sparte, etc. etc.), cum au modelat terenul, vegetatia, apa, de figurine nu mai vorbesc (ce inseamna sa modifici si sa vopsesti atitea figurine), imi dau seama ca mai am foarte mult pina voi ajunge pe locul 7 in clasamentul tau.

#25 Useril este offline   bogy 

• Membru senior
  • Postari: 1372
  • Inregistrat: 26-May 05

Postat 06 June 2008 - 01:20 PM

Am intrat pe site, am privit diorama, am citit comentariile voastre si am ramas pe ganduri: sa comentez si eu ceva sau nu?

Cu riscul de a fi luat la misto o sa comentez totusi.

Ce am vazut acolo, e clar ca e arta. Ca ne oripileaza? Pai cred (si sunt sigur de asta) ca asta era si scopul acelei diorame. Trecand totusi peste mesajul pe care-l lanseaza (si sincer nu cred ca se pune problema de psihiatrii sau psihologi) mie mi-e greu sa nu remarc realizarea la detaliu - cladiri, teren, masini, figurine, etc.
Comparatia cu Picasso e mai mult decat corecta (incercati sa priviti si sa analizati lucrarea Quernica - parca asa se scrie???).

Aceasta postare a fost editata de bogy: 06 June 2008 - 01:21 PM

#26 Useril este offline   MiG 

• Membru senior

Postat 06 June 2008 - 01:30 PM

detaliez:

e "buna" pt un forum de amatori cum suntem noi, poate provoaca admiratie prin nr. mare de detalii dar nu se ridica la nivelul machetistilor profesionisti, sa nu uitam unde a fost expus. Faptul ca a omul (de fapt echipa) au pus in opera sute de omuleti cu matzele pictate stangaci nu o ridica peste nivelul lui Alguhan care face o singura figurina dar bine. Faptul ca uo persoana face jumatate de milion de impunsaturi la un goblen nu il ridica automat la niv de arta. cat despre ce a spus bazu cu "cine sta sa faca sute de ochi si sprancene" nu are importanta cine. Exista picturi si sculpturi realizate in 20-30 de ani, Domul din Milano e facut cam in 400 de ani. Dupa cum exista si capodopere facute la 15 min. Ce mi se pare insa e executia "la norma". Multe din prim cadre sunt grotesti cu gura pictata cu rosu, etc.
Cu instalatiile contemporane si happenigurile (subiect amintit de radub) e o discutie lunga. Ceea ce fac machetistii e prin excelenta arta figurativa (adica reprezinta eventual imita realitatea) deci raportarea la arta non-figurativa (TV-uri cu matzele scoase) nu cred ca face o legatura directa.
Tema lucrarii mi se pare foarte grea si daca nu e sustinuta de o realizare tehnica de exceptie care in kitsch. Nu mai spun de aluziile usurele si batatorite (raii sunt nazisti (comod si cu referinta politica imediata ca daca ar fi facut azteci probabil le sareau in cap indienii precum au facut cu filmul lui Gibson), de ce nu huni sau asirieni samd). Mai mult reprezentarea este o exagerare dpdv istoric. Initial am crezut pana sa am poze de calitate mai buna ca reprezinta vreun fapt istoric. Tema in sine a lucrarii nu este deloc originala. De pe vremea asirienilor tot vedem basoreliefuri si picturi cu matze scoase si razboinici calcati in picioare, cu reprezentari in fel si chip. Tocmai de aceea am spus ca este tema grea si trebuie sustinuta si de altceva. Eu unul nu vad nici culori, nici dinamica, nici proportii, nici compozitie care sa o sustina.

Aceasta postare a fost editata de MiG: 06 June 2008 - 01:38 PM

#27 Useril este offline   MiG 

• Membru senior

Postat 06 June 2008 - 01:37 PM

... postare pusa din greseala in timpul editarii...aceste randuri pot fi sterse, multumesc

Aceasta postare a fost editata de MiG: 06 June 2008 - 01:40 PM

#28 Useril este offline   Bill 

• Membru senior
  • Postari: 1879
  • Inregistrat: 06-December 04

Postat 06 June 2008 - 01:41 PM

Vezi postareaMiG, la 6 Jun 2008, 13:30, a spus:

Ceea ce fac machetistii e prin excelenta arta figurativa (adica reprezinta eventual imita realitatea) deci raportarea la arta non-figurativa (TV-uri cu matzele scoase) nu cred ca face o legatura directa.

Salut,
Mig, sa nu uitam de machetismul fantasy sau wargames.
Din lucrarea aceea remarc si eu realizarile tehnice.
Spor,
Bill

#29 Useril este offline   MiG 

• Membru senior

Postat 06 June 2008 - 01:45 PM

Vezi postareaBill, la 6 Jun 2008, 14:41, a spus:

Salut,
Mig, sa nu uitam de machetismul fantasy sau wargames.
Din lucrarea aceea remarc si eu realizarile tehnice.
Spor,
Bill

http://en.wikipedia..../Figurative_art
http://en.wikipedia....ki/Abstract_art

- Nici pe Dumnezeu, nici pe Adam nu i-a vazut nimeni ca sa poata sa ii picteze. Dar reprezentara lor e clar derivata din fiinte reale. Ca si personajele din wargames. Deci machetele fantasy sau SF sau wargames tin de arta figurativa.

- Televizorul de care spunea radub, la fel ca si patratelele colorate trezesc emotii fara a ne raporta la ceva cunoscut. Deci arta abstracta.

#30 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior
  • Postari: 7548
  • Inregistrat: 06-March 08

Postat 06 June 2008 - 02:11 PM

Exista clar arta abstracta si in diorama impricinata.Acuma notiunea asta de arta este relativa:unde incepe si unde se termina arta?fiecare vede si pricepe ce si cat poate.Daca ai avea posibilitatea de a face o auditie de muzica,unui public de acu'100 de ani si le-ai pune,sa zicem,Jean Michell Jarre,nu stiu ce-ar pricepe aia.Poate ar zice ca esti nebun,poate ar zice c-a venit Satana.Astazi cine ar indrazni sa spuna ca J.M.Jarre este kitch,aiureala,nebunie etc.?
Bine,erau cei din 1900 mai inculti,prosti s.a decat suntem noi azi?Dar ei nu stiau mare lucru despre Cosmos,despre zbor,despre fizica nucleara despre multe alte chestii.Deci cum puteau sa-si figureze ce anume se canta?
Tot asa in cazul nostru:un mesaj antirazboi(da,se aseamana cu Guernica dar numai din acest p.d.v.zic eu) mesaj transmis prin intermediul unei diorame.Ca au lucrat pe ea-corect,de acord;ca are multe personaje,terenul,detaliile,etc.de acord.Dar spunea cineva(ma iertati)ca indivizii aia nu au ochi,buze pictate si toate atributele unui chip uman.Pai nici nu trebuie sa aiba,pentru ca nu asta s-a urmarit-n-are relevanta chipul.Vreau sa intreb ceva:dintre cei prezenti aici pe forum,exista cineva care a folosit o arma de foc asupra altui semen(ma refer la conditii legale,nu morale)?Este cineva care a folosit o arma cu luneta?...si tragind in"celelalt"in "inamic"i-a privit chipul?Si mai credeti ca era nevoie sa fie pictate chipurile acelor "nefericiti" din diorama?
Eu am privit diorama asta o singura data.Atat si nu ma mai intereseaza sa revin,sa o mai vad odata.Voi?

#31 Useril este offline   FlyBoy 

• Membru senior
  • Postari: 1937
  • Inregistrat: 24-February 06

Postat 06 June 2008 - 02:20 PM

Hai sa va scot din discutia asta ca iar ajungeti sa va "incontrati" ca in cazul cu aliatii:

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Soc...in-Romania.html

Cica e proaspata :p

#32 Useril este offline   MiG 

• Membru senior

Postat 06 June 2008 - 02:29 PM

http://www.flightglobal.com/articles/2008/...-oversight.html
http://www.youtube.c...h?v=_ZCp5h1gK2Q

#33 Useril este offline   eugen 

• Membru senior
  • Postari: 1530
  • Inregistrat: 02-November 04
  • Interests:Aviatie post WWII

Postat 06 June 2008 - 02:31 PM

:p E proaspata, da-i de anu' trecut...

#34 Useril este offline   Danu 

• Membru senior
  • Postari: 328
  • Inregistrat: 02-August 05

Postat 06 June 2008 - 04:13 PM

Vezi postareabogy, la 6 Jun 2008, 13:20, a spus:

Am intrat pe site, am privit diorama, am citit comentariile voastre si am ramas pe ganduri: sa comentez si eu ceva sau nu?

Cu riscul de a fi luat la misto o sa comentez totusi.

Ce am vazut acolo, e clar ca e arta. Ca ne oripileaza? Pai cred (si sunt sigur de asta) ca asta era si scopul acelei diorame. Trecand totusi peste mesajul pe care-l lanseaza (si sincer nu cred ca se pune problema de psihiatrii sau psihologi) mie mi-e greu sa nu remarc realizarea la detaliu - cladiri, teren, masini, figurine, etc.
Comparatia cu Picasso e mai mult decat corecta (incercati sa priviti si sa analizati lucrarea Quernica - parca asa se scrie???).

Diorama impresioneaza, dar nu nu cred ca o face intr-un mod util. Poate daca ar fi inspirat teama, daca ne-ar fi facut sa ne gandim cat de ingrozitor este Iadul, si ca de maine ar trebui sa ne indreptam viata si sa facem fapte bune ca sa nu ajungem acolo, atunci, da, impresionantul volum de munca dedicat dioramei s-ar fi justificat. Dar cati dintre noi s-au gandit la asta cand au vazut-o si i-au citit titlul?
Din punctul meu de vedere, in cel mai bun caz diorama poate fi o viziune a autorilor asupra iadului. Nimic mai mult. Asemenea interpretari am intalnit fiecare dintre noi in arta, muzica, cinematografie, literatura, jocuri video: unele gandite superficial, amuzant chiar, altele mai profund si mai inspaimantator. Cu totii avem propriile temeri si cosmaruri, propria viziune asupra iadului, si daca ar fi vrut sa ne inspaimante, diorama nu ar fi aratat atata. Este mult mai eficient sa lasi mintea umana sa isi imagineze ce este dincolo de usa, sub cearsaf, in coltul intunecat, etc. Cine a citit Stephen King sau H.P. Lovcraft stie ca o singura pagina face cat toata diorama aceea cand vine vorba de oroare.
Acum cateva saptamani, discutand realizarile unui membru al forumului, ajunsesem la concluzia ca o diorama trebuie sa transmita un mesaj pe care sa-l intelegi destul de usor, fara eforturi. Ca modelist stiu ca este palpitant sa analizezi o diorama in detaliu, dar mie imi este greu la aceasta, cu atatea cadavre, membre, schelete peste tot... Deci trebuie atunci sa ne oprim la executia artistica? Sa fim impresionati doar de numarul mare de figurine care apare? Mai departe poate in cel mai bun caz se observa haosul...
Dupa ce am vazut si reportajul despre Hell mk2 nu pot sa nu observ niste lucruri stranii: tot nazismul este tema de baza, iar in diorama apare si ...Stephen Hawking (??). In mk1 apare un McDonalds... de aici ce sa inteleg?
Nu neg ca s-a depus efort pentru ea, insa isi are oare rostul? Nu va ganditi ca nu au fost apreciati pentru asta - aparent diorama s-a vandut cu 500 000 de lire sterline. Da, seamana cu Guernica, are un mesaj antirazboi si care subliniaza suferinta provocata de acesta, dar asemenea mesaje, poate chiar mai profunde, le transmite diorama aceea cu Panther-ul distrus in biserica, si care este mult mai eleganta.
Arta transmite sentimente, insa tind sa ma indoiesc de statutul de artist al celui care nu vrea decat sa socheze si sa oripileze.

PS: mi-aduc aminte ca cineva a amintit filmul 'Hannibal Rising' undeva pe forum, cu un baiat care cauta se se razbune pe voluntarii SS estonieni care l-au tinut ostatic si care i-au ucis surioara. La prima vedere pare un film cu un subiect simplist si lipsit de profunzime, dar abia la sfarsit se dezvaluie oroarea prin care a trecut eroul (si care explica comportamentul lui din filmul urmator-precedent)

#35 Useril este offline   Degrelle 

• Membru senior
  • Postari: 616
  • Inregistrat: 09-April 07

Postat 06 June 2008 - 04:47 PM

Recunosc ca sunt un diletant in materie de arta (d.p.d.v. al criticii), dar as vrea sa cred ca, dincolo de ideea conform careia suntem fiecare unici, inclusiv prin felul in care "simtim" o opera de gen, exista macar anumite "linii drectoare", un set de principii prin intermediul carora sa poti stii daca ce ai in fata se poate numi o opera de arta sau un kitsch. Ma gandesc ca e usor sa arunc o bidinea pe o panza si la orice critica sa replic ca e vorba de arta abstracta si de mesaje subliminale pe care nu oricine le poate intelege...

#36 Useril este offline   radub 

• Membru senior

Postat 06 June 2008 - 05:14 PM

Vezi postareaDegrelle, la 6 Jun 2008, 15:47, a spus:

Recunosc ca sunt un diletant in materie de arta (d.p.d.v. al criticii), dar as vrea sa cred ca, dincolo de ideea conform careia suntem fiecare unici, inclusiv prin felul in care "simtim" o opera de gen, exista macar anumite "linii drectoare", un set de principii prin intermediul carora sa poti stii daca ce ai in fata se poate numi o opera de arta sau un kitsch. Ma gandesc ca e usor sa arunc o bidinea pe o panza si la orice critica sa replic ca e vorba de arta abstracta si de mesaje subliminale pe care nu oricine le poate intelege...

Nu esti primul (si nici ultimul) care gandeste astfel. De aia "intelegerea artei" este un lucru personal. Pollock a facut exat ce spui tu (dar nu cu bidineaua) si e privit ca un geniu. Google "Damien Hirst".
"Kitsch" nu este nimic altceva decat o eticheta. Sunt colectori/consumatori avizi de kitsch care cheltuiesc bani grei pe lucruri care par ridicole altora. Pentru acestia, kitsch este un cuvant frumos. :p
Radu

Aceasta postare a fost editata de radub: 06 June 2008 - 05:26 PM

#37 Useril este offline   MiG 

• Membru senior

Postat 06 June 2008 - 05:47 PM

Pollock a facut exat ce spui tu (dar nu cu bidineaua) si e privit ca un geniu. Google "Damien Hirst".

Pentru ca a fost primul. Au mai fost cativa dupa el. Si pe urma? Pt cei care cred ca e mai important sa se vorbeasca despre ei, indiferent daca de bine sau de rau, da, Hirst poate fi un model. Nu-i problema ca si capodoperele lui Piero Manzoni se vand. Ala macar a realizat treaba ad-literam.

#38 Useril este offline   radub 

• Membru senior

Postat 06 June 2008 - 06:08 PM

Vezi postareaMiG, la 6 Jun 2008, 16:47, a spus:

Pt cei care cred ca e mai important sa se vorbeasca despre ei, indiferent daca de bine sau de rau, da, Hirst poate fi un model.

Bingo!
Iar faptul ca se vorbeste despre ei inseamna ca a "atins" pe cineva. Iar acea "atingere" este ce vrea sa faca artistul. Cele mai bune lucrari de arta sunt cele care starnesc ceva in tine, indiferent ce e acel ceva. "Atingerea" nu trebuie sa fie mereu placuta. Arta nu este un vehicul de livare a "sentimentelor placute" ci doar un mijloc de eliberare a sentimentelor.
Apropo, asta facem si noi chiar aici. Discutam despre lucrare, despre ce inseamna, despre tehnica, despre starea mintala/emotionala a autorilor, despre valoare. Din punctul asta de vedere, este o lucrare de succes. Din miile de diorame care sunt pe internet, de ce discutam despre asta in mod special? Ne-a "atins"! De aia!
Radu

#39 Userul este online   dany 

• Membru senior
  • Postari: 4850
  • Inregistrat: 24-November 06

Postat 06 June 2008 - 07:00 PM

Pe mine ma duce cu gandul (cu sufletul ... nu prea ) mai degraba spre PIETER BREUEGEL sau HIERONYMUS BOSCH ,insa timorati sub spectrul culturii epidermice prin care se zbat sa atraga atentia ,lasa pe planul secund rafinarea starilor interioare ,transpuse prin act artistic.

#40 Useril este offline   MiG 

• Membru senior

Postat 06 June 2008 - 07:34 PM

"Bingo!
Iar faptul ca se vorbeste despre ei inseamna ca a "atins" pe cineva. Iar acea "atingere" este ce vrea sa faca artistul. Cele mai bune lucrari de arta sunt cele care starnesc ceva in tine, indiferent ce e acel ceva. "Atingerea" nu trebuie sa fie mereu placuta. Arta nu este un vehicul de livare a "sentimentelor placute" ci doar un mijloc de eliberare a sentimentelor.
Apropo, asta facem si noi chiar aici. Discutam despre lucrare, despre ce inseamna, despre tehnica, despre starea mintala/emotionala a autorilor, despre valoare. Din punctul asta de vedere, este o lucrare de succes. Din miile de diorame care sunt pe internet, de ce discutam despre asta in mod special? Ne-a "atins"! De aia!
Radu"

Treaba e mai nuantata, si pornografia e socanta si de mare succes, cu toate astea se delimiteaza de arta. Pt mine cel putin publicitatea nu e o dovada a valorii. Da, suntem in perioada "gloriei de 15 minute", dar de cat timp dureaza asta? De 50 de ani maximum? Ce va insemna asta la scara istoriei? Desigur pe un subiect precum asta fiecare e liber sa creada ce doreste. Personal cred ca momentul asta va fi depasit. Ma distreaza denumirea after-postmodernism. Ce va fi dupa asta? Post-after-post?

Arata acest topic

• 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Acest topic e inchis

33 useri citesc topicul
0 membri, 33 vizitatori, 0 utilizatori anonimi