Este vorba de M4 HST (High Speed Tractor) a’ lu’ Unchiu’ Sam (recte SUA).
O sa incerc sa fac mai intai o istorie a aparitiei acestui tractor, apoi o prezentare a sa si in final o prezentare si cateva impresii asupra kit-ului Hobby Boss M4 HIGH SPEED TRACTOR (155mm/8-in./240mm) cod 82408.
Voi incepe apoi constructia kit-ului (care va dura din cauza de timp liber) si prezentarea pasilor, metodelor si problemelor aparute. Constructia va fi doar cu ce avem la cutiuta sau OTB (out of the box) cum ar zice apropitaru’ (Unchiu’ de!), si eventual mici imbunatatiri sau modificari dar fara kit-uri suplimentare.
Ramane de vazut daca partea de constructie va fi prezentata in acest topic sau voi face unul separat.
Ca bibliografie, am folosit:
High Speed Tractor M2, M4, M5, M6, M8
Ampersand Publishing - Autori David Doyle si Pat Stansell
US WWII M4, M5 and M6 High Speed Tractors
Tankograd Technical Manual Series - No 6002
Bradley - A History of the American Fighting and Support Vehicles
Autor R.P. Hunnicutt
INCEPUTURI
Din cauza faptului ca majoritatea camioanelor folosite la tractarea pieselor grele de artilerie aveau mari dificultati in deplasarea in teren (in special greu), armata SUA a inceput in 1941 o campanie de dezvoltare a unei game de vehicule care sa faca fata atat in ceea ce priveste manevrabilitatea in teren cat si viteza de deplasare.
Pe langa propriile cercetari (efectuate la Rock Island Arsenal) armata a inceput si o evaluare a posibilitatii de adaptare a unor tractoare civile.
Astfel, in februarie 1941 a fost adoptata si standardizata varianta militara M2 a unui tractor civil denumita “7t high speed tractor M2” (Tractorul rapid de 7 tone – M2)
Acest tractor a fost introdus in fabricatie la Clevland Tractor Company dupa specificatiile date de Ordnance Department of the U.S. Army. Tractorul era pus in miscare de un motor Hercules WXLC3 cu 6 cilindri pe benzina la o viteza maxima de 36 km/h pe drum drept. A fost folosit in mod special de catre fortele aeriene la tractarea avioanelor grele.
Pe parcursul anului 1941 a fost testat la Aberdeen Proving Ground langa Aberdeen, Maryland, tractorul T9.
Construit (sursele indica folosirea ca baza a sasiului M3 Stuart Light Tank deci implicit cu contributia unor elemente de la M2/M2A1 Medium Tank) de catre Allis-Chalmers Manufacturing Company in Milwaukee - Wisconsin, cu un motor diesel General Motors 6-71 si o “transmisie automata” (de fapt un convertizor de cuplu) cu trei trepte de viteza, acest tractor experimental (T = test)* putea tracta sarcini de aproximativ 16t cu o viteza de 53km/h (33mile/h).
Ca o paranteza:
pe parcursul aceluiasi an, 1941, se puneau bazele productiei unei alte “taratoare” cu acelasi indicativ M4, doar ca de data asta era vorba de celebrul M4 Medium Tank (aprilie ’41 - cinci variante prezentate din care s-a ales cea mai simpla; mai ’41 – prezentarea machetei 1:1 din lemn; septembrie ‘41 – prototipul sub denumirea T6* Medium Tank a fost livrat pentru teste la acelasi Aberdeen Proving Ground; octombrie ’41 – standardizarea si preluarea in productie ca M4 Medium Tank)
* Dupa cum vedeti, la acea vreme (ba chiar si in prezent) se cam amestecau lucrurile in ceea ce priveste codificarea armamentului (bineinteles ca dupa aceasta codificare trebuia mentionat neaparat si numele armei sau echipamentului respectiv pentru a se sti la ce anume se face referire, altfel…………).
Nomenclatorul armatei americane cuprindea asa:
T = varianta de testare (in prezent se foloseste “X” inainte de “M” deci vom avea XM…..)
M = varianta introdusa in productie (standardizata)
[numerele ce succed acestor litere nu sunt neaparat identice celor doua variante; ca exemple: T6 (medium tank) devine in productie M4 Medium Tank; T9 (medium tractor) se standardizeaza ca M4 High Speed Tractor]
A (urmatoare indicativului de baza explicat mai sus) = varianta cu imbunatatiri interioare si/sau exterioare ale echipamentului (de ex. M4A1)
E (urmatoare indicativului de baza explicat mai sus) = varianta experimentala; modificare majora a echipamentului (de ex. M4A3E2 Assault Tank); la adoptarea in productie a variantei experimentale se majora cifra succesoare lui ”A”; de ex. tractorul M8E2 a devenit M8A1 ca varianta in fabricatie
[numerele ce succed acestor indicative reprezinta evolutia in timp a ACELEI configuratii a echipamentului respectiv conform Ordnance Department]
B (urmatoare indicativului de baza explicat mai sus) = indica o modificare (substantiala) ulterioara (folosit mai rar)
Si tot in cadrul parantezei (nu ca si ordine cronologica):
in aceasta varza, este de mentionat aportul britanicilor care le-au sugerat yankeilor folosirea numelor unor “eroi ai neamului” in denumirea armamentului. Bineinteles ca “Unchiul Sam” a adoptat imediat sugestia dandu-si seama de hipertrofia “pipotei” atunci cand pe “ambalaj” o sa scrie Lee, Grant, Thomson, Sherman, Stuart, Pershing, Stryker, Bradley, etc.
Inchid paranteza
Aceasta postare a fost editata de alaur: 29 May 2008 - 03:10 PM