Forum Machete,Modelism,Hobby: ajutor - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

ajutor niste sfaturi

#1 Useril este offline   gabriel 

• Membru deplin
  • Grup: Members
  • Postari: 52
  • Inregistrat: 03-May 08

Postat 05 May 2008 - 10:43 AM

Cum e mai bine,sa vopsesc piesele inainte sa le montez sau dupa ce le montez?
Ca sa construiesc niste cladiri si poduri,care e mai bun:gipsul sau ipsosul?
Pentru suport diorama,daca vreau sa fac niste gauri de bombe,e mai buna scartietoarea aia groasa sau polistiren expandat........de obicei din ce este bazA
Aracetul cu care sa lucrez la diorama,e bun si ala de la librarie?

Daca imi da-ti niste raspunsuri as fi fericit.Va multumesc mult

#2 Useril este offline   alexie 

• Membru senior
  • Grup: Validating
  • Postari: 1701
  • Inregistrat: 04-December 04

Postat 05 May 2008 - 10:57 AM

Eu sunt din fractiunea moderat/toleranta a comunitatii dar eram hotarat sa-mi folosesc pestele :pardon: cand am vazut cate topicuri cu trabant au aparut...m-am imbunat cand am vazut diorama. Dar:
Pentru a primi ajutor nu este indicat sa scrii mai gros, mai color sau in 5 topicuri, si nici nu pune 5 intrebari intr-o propozitie....eu sunt un veteran al forumului si acum sunt pus in dificultate :bang: (adica chiar exista diferente intre ipsos si ghips?, si nu ma refer la durerea pe care am avut-o cand eram cu mana-n "ipsos").
Diseara incerc sa-ti raspund (am sa fiu corectat si tu inveti cate ceva dar scrie normal, "pliz"

#3 Useril este offline   gabriel 

• Membru deplin
  • Postari: 52
  • Inregistrat: 03-May 08

Postat 05 May 2008 - 11:18 AM

Vezi postareaalexie, la 5 May 2008, 10:57, a spus:

Eu sunt din fractiunea moderat/toleranta a comunitatii dar eram hotarat sa-mi folosesc pestele :pardon: cand am vazut cate topicuri cu trabant au aparut...m-am imbunat cand am vazut diorama. Dar:
Pentru a primi ajutor nu este indicat sa scrii mai gros, mai color sau in 5 topicuri, si nici nu pune 5 intrebari intr-o propozitie....eu sunt un veteran al forumului si acum sunt pus in dificultate :bang: (adica chiar exista diferente intre ipsos si ghips?, si nu ma refer la durerea pe care am avut-o cand eram cu mana-n "ipsos").
Diseara incerc sa-ti raspund (am sa fiu corectat si tu inveti cate ceva dar scrie normal, "pliz"

Da nu diferenta mare intre ipsos si gips dar este gipsul ala de spital putin diferit........dar oricum nu conteaza ca merge si ala normal,mersi mult.

#4 Useril este offline   eugen 

• Membru senior
  • Postari: 1530
  • Inregistrat: 02-November 04
  • Interests:Aviatie post WWII

Postat 05 May 2008 - 11:48 AM

De la caz la caz, piesele se vopsesc si inainte si dupa montare. E atat de mult de povestit incat ma indoiesc ca se va apuca cineva sa explice, punct cu punct, care piese se vopsesc inainte si care dupa.
Uita-te prin topicurile in care sunt prezentate machete in timpul constructiei. O sa te prinzi ce si cum. Vezi, de examplu, topicul asta:
http://www.cartula.r...wtopic=3600&hl=
sau asta:
http://www.cartula.r...?showtopic=3166

Nu ma prind care e diferenta intre "scartietoarea aia groasa" si "polistiren expandat", iar aracetul e aracet (daca e aracet), indiferent de unde-l cumperi.

#5 Useril este offline   Danu 

• Membru senior
  • Postari: 328
  • Inregistrat: 02-August 05

Postat 05 May 2008 - 11:51 AM

Nu este o regula generala pentru a vopsi; 'tactica' difera de la macheta la macheta. Cateva sfaturi ar fi:
1. vopseste interioarele vehiculelor inainte sa le inchizi (la cele cu interior total inchis poti sa le lasi nevopsite, daca vrei, la cele partial inchise, sau daca vrei sa lasi trapele deschise nu prea ai de ales)
2. vopseste cat de des posibil pe subansamble (spre exemplu la Ostwind, tunul de 37 este un subansamblu)
3. evita sa vopsesti piesele pe culee: fie nu se vor vopsi complet din cauza conectorilor, fie vei avea neplaceri, pentru ca nu se vor lipi bine din cauza vopselei
In legatura cu vopsirea senilelor am vazut mai multe technici, cea mai des intalnita fiind vopsirea separata a galetilor si senilelor, dar am vazut si trenuri de rulare asamblate complet si apoi vopsite. La fel cu uneltele genistice, poti sa le vopsesti inainte si sa le pui pe vehicul dupa ce l-ai vopsit camuflajul, fie poti sa le lipesti de la inceput, sa vopsesti camuflajul, apoi sa vii cu o pensula fina.
Incearca sa analizezi atent instructiunile de asamblare, si incet-incet iti vei da seama singur la ce moment sa vopsesti. Incearca sa te uiti la build log-urile de pe alte site-uri ca sa iti faci unele idei.
Pentru baza dioramei poti sa folosesti polistiren extrudat, care are o rezistenta mecanica mai mare decat cel expandat. Peste el poti sa utilizezi in locul ipsosului/gipsului (intre care exista probabil diferente...) lut modelistic.
PS: Ce este 'scartaietoarea aia groasa'?
PPS: Sustin intru totul 'aluziile' colegilor cu privire la ortografie, punctuatie si marimea fontului.

#6 Useril este offline   alexie 

• Membru senior
  • Grup: Validating
  • Postari: 1701
  • Inregistrat: 04-December 04

Postat 05 May 2008 - 12:09 PM

Este un mic procent de piese ce trebuiesc vopsite inainte de asamblare, de obicei sunt mentionate in prospect, in general piesele mai mici se vopsesc inainte dar la lipire trebuie indepartata vopseaua din zona de contact, in caz contrar poti sa ai surprize neplacute.
Pentru material de constructii eu sunt fan Komatex placa de "plastic"; in lipsa ei recomand placa de rigips (placa de ipsos folosita pentru pereti), se taie usor, hartia o inlatur prin frecare cu o radiera umeda, apoi se graveaza foarte usor (creion cu mina tare este suficient), se lipeste cu aracet. Eu fiind intimidat de ideea de a turna ipsos intr-o matrita.
Suport diorama acelasi rigips este no.1 (aseara se parea ca esti din Pitesti, azi afirmi ca-i Bucuresti), cu placa te duci la Bricostore si cu o suma modesta poti sa o inramaezi (ignori privirea uluita a mesterului). Daca vrei sa folosesti ca baza poliestiren, este musai ca acesta sa fie lipit pe un placaj altfel se curbeaza, crapa sau alte intamplari nedorite. Poliestirenul ala cu bobite cica-i expandat, poliestirenul ala compact este extrudat, ambele sunt bune pentru cratere (eu am folosit picaturi de prenandez, dar nu prea ai control asupra evenimentului, si solul pare mai mult erodat decat bombardat). finisarea expandatului face mizerie mai mare dar macar este vizibila, resturile de extrudat sunt mai mici dar pot fi aspirate (in plamani) cu efecte nocive, cred, pentru sanatate.
Ipsos, ghips? Eu am folosit ipsos de modelaj, glet, ipsos la kil fara discriminare. Foarte bun este chitul auto dar pute rau si este mai nociv, incearca-l cu alta ocazie.
Aracetul este bun, exista si transparent (vezi acelasi link); in aracet poti pune vopsea (acrilica, adica din aceea ce se dilueaza cu apa) sau pigmenti (prafuri folosite la varuit, vezi acelasi link) pentru ai modifica culoarea.
Sper ca am raspuns la intrebari, sper sa-ti ajute. Daca vii la intalnirea din Mai iti fac o donatie de figurine (prea proaste sa le folosesc EU :pardon: , prea bune sa fie aruncate, superbe ca si cobai).
P.S. Sper sa nu fii mistuit de pasiune in asa masura incat sa nu poti renaste din propria-ti cenusa...ca pe aici sunt multe urne cu entuziasti

Aceasta postare a fost editata de alexie: 05 May 2008 - 12:13 PM

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi