Kitul ce reprezinta"Humber mkI scout car"si pe care eu il voi asambla,este al celor de la Bronco Models,adica unul dintre cele doua kituri existente pe piata la momentul acesta,celalalt fiind scos de cehii de la SKP;este vorba de scara 1/35 si despre aceasta varianta.
Ei bine kitul Bronco(2007),turnat din stiren,se apropie ca acuratete si finetea detaliilor,de performanta kiturilor din rasini;ar fi chiar un mic avantaj si anume cel al lipsei cvasitotale a bavurilor.
Grija asiaticilor pentru detaliu,incepe de la modul in care vin ambalate culeele:fiecare in punga ei;si n-ar fi de neglijat nici cutia,executata din carton de buna calitate cu un boxart elocvent.
Inmatricularea prezentata pe capacul cutiei,ne arata un Humber trecind in viteza pe langa o coloana de Sherman,in timp ce un C.O. sta iesit prin chepengul superior.Aceasta imagine este surprinzator de asemanatoare cu poza de epoca,prima din seria pe care am postat-o la deschiderea acestui episod,care cred eu ca a si servit drept inspiratie.
De fapt si distinctivele micului blindat ne indica inmatricularea din "11-th Armoured,29-th Brigade,3 RTR"adica aceasi cu cea din foto.Decalurile au trei calitati:sunt fin tiparite,corecte si suficiente.
Optiunile oferite de catre cei de la Bronco in materie de inmatriculari,ceva obisnuit la ei,dealtfel,sunt in numar de 6,printre care,evident si cea din boxart.
Micul blindat este reprodus dintr-un numar de 197 piese din stiren oliv,numerotate(in fapt sunt peste 200),fixate pe 4 culee,un "lower hull"dintr-o bucata,o suprastructura,tot dintr-o bucata,5 pneuri (din care se folosesc doar 4 daca se doreste reprezentarea unei masini actionind in timpul WW2),urmeaza figurina comandantului,turnata tot dintr-o bucata-mie imi pare a fi rasina-si o coala de PE cu 35 de repere;si toate astea pentru un blindat cu ceva mai mare decat un Dingo."Brilliant"cum ar zice tipul cocotat pe carcasa masinii.
Totusi,ca minusuri(dupa parerea mea),planurile de asamblare sunt putin greoaie,etapele nu sunt numerotate,unele dintre piese"apar"pur si simplu in timp ce anumite faze de lucru par a se succeda,pe pagina,de jos in sus;parca s-ar simti nevoia unor indicatii suplimentare privind vopsirea pieselor de interior.
Acolo unde sunt,imi par ridicole:de pilda la pistolul mitraliera Thompson,fixat pe peretele lateral,indicatiile ar fi-patul armei"brown"si teava,cutia mecanismelor si incarcatorul "steel",in timp ce pentru statia radio sta scris doar "olive drab" si atat;fara indicatii de culoare la cadrane,scala si bateria-acumulator.
Nimic din toate astea,insa,nu impieteaza asupra calitatii modelului si oricine,cu o minima buna vointa si experienta,intr-un final o scoate la capat.Una peste alta kitul asta este"full of benefits"si eu il recomand 110% celor interesati de"ww2-aromured cars".
Pozele de rigoare: