Salut
Desi initial am sperat ca voi monta relativ usor aceasta macheta si va fi doar “inca una”, dupa primele elemente asamblate, am decis (asa cum s-a vazut pana acum) sa incerc macar ,o montare “out of the box” incercand sa va prezint ce se poate realiza cu rabdare, chef si binenteles - placerea montajului.
Prea putinele referinte (poze) raportate la vehicolul real si avand doar o singura lucrare mai completa ,cu detalii, fotografii si ceva desene tehnice (in rusa ),de multe ori mi-a fost greu sa analizez/interpretez ceea ce trebuia sa reprezint pe macheta.
E vorba despre « Armada- First Russian Tanks -Tanks 001 (numarul 1 ?), pe net negasind mare lucru, sau doar informatii destul de ambigue si eronate-mai ales legat de imagini !
Mi-ar place totusi, sa cred ca ceea ce am realizat pana acum se constituie intr-o reprezentare a machetei in oarecare masura mai completa. Ca se va vedea sau nu, e alta problema care, sincer, acum nu prea mai conteaza, avand in vedere nivelul de detaliere la care s-a ajuns prin elementele reprezentate pe aceasta.
Probabil ar fi trebuit sa prezint si imaginile reale dupa care am efectuat elementele depuse pe macheta, insa ma gandesc ca nu ar fi fost chiar atat de util pentru cineva ,mai ales avand in vedere ca si acest topic s-a prelungit cam peste masura .
Ziceam pe la pagina 1 a topicului ca aceasta masinarie (-urata -cum bine au spus multi dintre voi) a avut ca armament artileristic, tunul Hotchkiss/Puteaux cal. 37 mm.
Arma in sine a fost un fiasco,in 1929-30 aceasta fiind inlocuita cu tunul de fabricatie sovietica PS-1 ,acelasi calibru. Modificarea a fost facuta sub directa indrumare a inginerului Peter Syachintov,la uzina Motovilikha, Leningrad.
Armei i s-au adus o serie de modificari printre care :
- inlocuirea vizorului optic din afara placii de protectie a armei, campul de tragere (vizual) marindu-se la 14 grade-20 min., iar deschiderea focala avand un diametru de 2.6 mm
-mecanismului de preluare a reculului i s-a schimbat sistemul de compensare a acestuia prin folosirea unei frane hidraulice ajutata de un arc intubat pe ax
-darea focului s-a modificat prin folosirea unui tragaci mai elaborat si protectia (placa frontala) tunului a fost turnata intr-o alta forma,care sa nu permita penetrarea acesteia datorita loviturilor armelor usoare .
-s-a montat o contragreutate pentru facilitarea manevrarii pe inaltime a piesei de catre servant, inclusiv prin modificarea patului de umar al armei.
Sa avut in vedere montarea noului model de tun B-3, insa intrarea in productie a acestuia abia dupa 1932,a facut ca primele tancuri care au primit aceasta piesa ,sa fie doar BT-2, ulterior si T-18.
Toate tancurile T-18 care au primit acest nou tun (B-3) au avut modificata si turela, respectiv ceea ce azi, recunoastem a fi turela de BT -1 si 2, prelungirea acesteia spre spate fiind necesara datorita nevoii de compensare a greutatii respectivului tun si echilibrarii turelei. Putine modele de MS-1/T-18 au fost echipate cu acest tun, majoritatea exemplarelor care apar in fotografii cu acel model de turela fiind dotate cu mai noul « rus » cu teava lunga, cal.45 mm ,model 1932-19K.
Ceea ce am reprezentat pe macheta se constituie in modelul tunului Puteaux, mai primitiv,dar cu o forma mai atragatoare (pentru mine cel putin).
Prepararea elementelor constitutive si montarea acestora mi-a luat 2 zile, inclin sa cred insa, ca a meritat. Elementele armei sunt in numar de 58, unele repere fiind din plastic altele din ceva tabla asa cum se va vedea in imagini. O mai buna vizualizare a piesei se va putea face fie prin ridicarea capacului cutiei blindate (cel cu balamalele
![:-D](http://www.cartula.ro/forum/public/style_emoticons/default/biggrin.gif)
) fie prin detasarea turelei din locas.
Piesa inca nu este fixata definitiv pe peretele turelei, aceasta urmand a se face abia dupa vopsirea ei.
Primele elemente care au format tunul respectiv, teava, mecanismul de recul, placa de blindaj,culata (in faza incipienta) si mecanismul de ochire :
Cam asta e pozitionarea in turela:
![Imagine atasata: tunul_060.jpg](http://www.cartula.ro/forum/uploads/monthly_08_2008/post-1427-1220178658_thumb.jpg)
O sa va arat mai multe imagini in cursul zilei de azi.
Multumesc