Calitate machete plastic
#1
Postat 22 April 2008 - 10:52 AM
Desi suna poate ciudat, poate cineva mai experimentat sa-mi indice o ordine a calitatii producatorilor de mai jos, in domeniul machetelor de avioane 1/72?
precizez ca am cateva modele de nave si avioane de la Italeri, care mi s-au parut ok, si am si ceva modele de nave de la revell care iarasi sunt ok, heller, care m-au dezamagit, si Master Craft care mi s-au parut foarte slabe (cel putin cele pe care le am eu).
Probabil ca se poate aplica si aici regula raportului pret/calitate?
Ma intereseaza daca pentru kiturile produse de:
Amodel, ICM, Zvedza
#2
Postat 22 April 2008 - 11:04 AM
Iata ordinea in care le-as pune eu:
1. ICM - tind sa fie frumos lucrate, cu detalii bune. De exemplu, mie imi place mai mult MiG3 de la ICM decat cel de la Trumpeter. E mai fin lucrat si arata mai bine.
2. Zvezda - frumusele si se dezvolta frumos cu fiecare noua lansare. Daca o tin asa, vor trece pe locul 1. De exemplu Ju88 de la ei e foarte frumos.
3. A-Model - asta poate fi orice de la bijuterie la jeg ordinar. Sunt foarte inconsistenti. Au nevoie multa munca, sunt multe bavuri, piese turnate incomplet, etc. Dar au si lucruri unice, in sopecial monstrii in fibra de sticla (in special bombardiere grele rusesti)
Radu
#6
Postat 23 April 2008 - 06:58 AM
Amandoua au suprafete destul de rugoase, trebe sa cam dai la smirghel, in fine, cu ceva munca (inclusiv la remedierea greselilor), pana la urma iese ceva. E drept ca si la cat dai pe ele...merita.
N-am vazut pana acuma Zvezda la 1:48 asa ca nu-mi pot exprima o parere.
#7
Postat 23 April 2008 - 07:42 AM
Nu trebuie uitat ca toate trei nu lucreza, cel puti asa stiu eu, cu matrite proprii, ci cun un fel de, hai sa le zicem clone! Cei care au luat diverse kit-uri stiu la ce ma refer. Deci clona buna, kit bun si ...viceversa!
#8
Postat 23 April 2008 - 08:02 AM
Nu e numai problema de "care e cel mai tare" ci si ce anume s-ar potrivi pentru situatia lui.
Daca e incepator parerea mea ar fi sa lucreze cu Zvezda, dar numai dintre modelele noi. Gasesti data matritei de obicei pe kit-review-uri pe internet. Se imbina usor, au zone de lipire suficiente, si sunt cele mai apropiate de kiturile de uz general produse in Vest. Au preturi convenabile pentru ceea ce ofera. Un minus ar fi decalurile, cam succinte si nu foarte bine imprimate (folosibile totusi).
ICM are doua linii de produse: una la 1/48 de copii dupa excelentele Tamiya, dar au ceva mai multe probleme, in special la imbinari, decat originalul (normal, si pretul e la 1/2). La 1/72 au o linie care mie imi place f mult, cu subiecte interbelice si o textura a suprafetei foarte realist (dupa parerea mea) reprezentata. Greu de montat insa din cauza suprafetelor de contact mici a pieselor si din cauza finetii extraordinare a detaliilor care se pot distruge usor.
Amodel are in general o matritare grosolana mai ales la matritele vechi. Fac progrese insa. Piesele sunt inecate in plasticul de turnare, infundarile in plastic sunt la ele acasa, geamurile sunt semioipace. Au in schimb titluri de machete foarte originale (de negasit in alta parte) si la preturi foarte bune si cu mici exceptii sunt corecti la redarea formelor generale ale aeronavei. Machete pentru cei ce nu se sperie sa puna mana pe pila sau pe chit si smirghel. Asta ar fi dupa parerea mea ordinea in care pot fi abordate de cineva care este incepator.
#9
Postat 23 April 2008 - 09:28 AM
Eu sunt la "categoria" incepatori, asamblez kiturile din placere (multa), nu am deocamdata o linie directoare clara in ceea ce priveste o epoca sau un anumit tip de model. Imi plac navele cu caracter utilitar, dar am cumparat si portaviane, imi plac avioanele mari, dar recent dupa ce am dat jos de pe situl de la betah o gramada de carti despre aviatie, am prins si gustul avioanelor de lupta.
Stiu ca e greu sa se faca un clasament, pentru ca fiecare are gusturi proprii.
Studiind un pic mai in detaliu ofertele de la machete, Parc models, hobbyx si citind din postarile celor care "se stiu" pe forum, am vazut si alte nume vehiculate: Trumpeter, Tamiya, Plastyk.
Acestea sunt dedicate celor experimentati, sau pot sa-i mag si eu nasul?
#11
Postat 23 April 2008 - 10:08 AM
horia, la 23 Apr 2008, 10:37, a spus:
Toate trei au evoluat de-a lungul timpului de la machete realizate in serie foarte mica spre machete realizate la tehnologie de serie. In general, cea mai buna calitate o gasesti pe la Eduard, urmat de Special Hobby si MPM...
Ultimele machete de la Eduard (adica cele realizate in ultimii cativa ani) sunt excelente ca turnare (poate chiar peste producatori consacrati) si au in general PE-uri si masti, Special Hobby si MPM inca sunt in stilul 'short run', cu piese de rasina si PE pentru detaliile interioare. Personal, dat fiind ca ataca niste subiecte mai neobisnuite, si sunt puncte de plecare bune, le-as recomanda.
Ca idee, la Eduard asteapta-te la niste kit-uri in stilul uzual (adica in special plastic, poate niste PE-uri in functie de kit), pe cand la SH si MPM asteapta-te sa muncesti mai mult, fiind ceva mai slab turnate si avand si piese de rasina.
Repet insa, nu poti sa generalizezi mai ales la cei 3 din lista ta, avand in vedere evolutia care au avut-o.
#14
Postat 23 April 2008 - 12:14 PM
Acelasi lucru si despre Mastercraft seria 2 (veche),a caror pret se invarte in jurul a 10-15 lei.Asta daca esti amator de 1/72.La scara 1/48 sau 1/40 nu as recomanda Smer.
Vezi ce mai zic si ceilalti.
#15
Postat 23 April 2008 - 01:14 PM
horia, la 23 Apr 2008, 10:37, a spus:
Eduard face treaba buna,de fapt asta se vede si la pret(eu ma refer numai la blindate 1/35,ca de astea ma ocup).
Din gama preturilor,sa le zicem medii,imi convin Dragon,Tamya(care are parca cele mai complete si explicite scheme de asamblare,incluzind si istoric bine documentat)Trumpeter(astia-s mai tinerei,fiinteaza parca de prin 2000,dar promit);oricum clasificarea este relativa,fiind o variabila,in functie de multi factori,deci in esenta,destul de subiectiva.
Daca vrei gama"scumpa"atunci priveste spre Bronco Models,AFV Club,Eduard(astea fiind mai cunoscute).
-este de remarcat ca(in general)marcile asiatice exceleaza ca detalii si grija pentru explicatii istorice(exceptie Dragon care la capitolul istoric nu spune nimic),turnari curate(mentiune pt.Bronco,dar planurile lor s-ar adresa parca,cu predilectie avansatilor)si AFV-modelele lor nu le prea vezi si pe la altii.
Italeri-la gama medie spre ieftin-lucreaza mult in tandem cu Revell(nici nu sti care matrita a cui este,de fapt)au produse mai vechi(gen Horch 801)care nu "rup gura targului" si produse noi ce merita privite cu atentie(de pilda T 17 Staghound-desi eu il prefer pe cel de la Bronco M).In toate astea factorul decisiv este cumparatorul si bineinteles "bugetul"de care dispune.
#16
Postat 23 April 2008 - 01:46 PM
#17
Postat 23 April 2008 - 02:36 PM
horia, la 23 Apr 2008, 14:46, a spus:
Inteleg,dar daca discutam 1/48 WW1(un subiect de altfel inedit,si care imi place si mie)in locul tau as opta pt.machete din lemn si panza(am uitat marca dar imi amintesc si-ti zic,parca-i americana si parca-i Guillows);astea chiar arata "shok".
Problema ar fi ca nu prea ai de unde sa le cumperi(nu prea,pe la noi)si mai si au un pret...
#18
Postat 23 April 2008 - 03:04 PM
Aceasta postare a fost editata de paul: 23 April 2008 - 03:08 PM
#19
Postat 23 April 2008 - 03:59 PM
Longinus, la 23 Apr 2008, 15:36, a spus:
Problema ar fi ca nu prea ai de unde sa le cumperi(nu prea,pe la noi)si mai si au un pret...
machetele de care zici cred ca sunt 1/16 sau 1/18 la 1/48 nu am auzit din lemn. oricum la scara 1/18 mi le fac singur, vezi Grunau Baby (RG3) iar acum am in lucru un Morane L 1/18.