Santa Leocadia - macheta din carton Realizarea unei fregate din secolul XVIII.
#82
Postat 15 July 2008 - 11:12 AM
Spor!
#84
Postat 15 July 2008 - 12:22 PM
#85
Postat 16 July 2008 - 08:34 PM
bogy, la 15 Jul 2008, 12:29, a spus:
Departe de mine gandul sau macar banuiala ca nu ai avut cele mai bune intentii. Te rog sa ma scuzi. promit ca in viitor voi cauta sa formulez mai atent. Problema e ca nu prea e nici loc si nici timp pentru dezvoltari savante iar din dorinta de a concentra ideile se mai nasc si unele nevrute sa le zic rautati. Rau e cand rautatile sunt vizibil voite.
Spor!
#86
Postat 16 July 2008 - 10:41 PM
Astept sa vad varianta finala a gratarelor.
Spor!
#87
Postat 19 July 2008 - 11:37 PM
Varianta 4.
Cum spuneam la începutul prezentării grătarelor acestea au golurile de 1mm2, am măsurat nervurile acestor gratare, de pe piesele originale, şi am constatat că au lăţimea de 1mm. Pentru realizarea grătarelor "din fâşi de carton ţesute" am folosit hârtie milimetrică – se găseşte în orice librărie- pe care am lipit-o iniţial pe carton gros de 0,5mm. După ce am verificat cum ies fâşiile de carton am constatat că acest carton este prea gros şi am lipit apoi hârtie milimetrică pe carton duplex:
[center]
Img.108
[/center]In imagine se observă modalitatea de decupare a făşiilor. Pentru a nu decupa şi lipi separat fiecare fâşie în parte am realizat 2 piese, una decupată babord-tribord şi una decupată pupa-prova. Putem deasemenea să decupez numai o piesă (de exemplu prima) şi cu fâşiile rămase din decupare să ţes grătarele dar tot ar fi trebuit să lipesc câte o fâşie separat.
[center]
Img.109[/center]
Cele 2 piese realizate anterior se lipesc una peste cealaltă şi rezultă grătarele bocaporţilor. În Img.109 este prima piesă pe care am decupat-o în aşa fel încât în momentul lipirii să pot ghida fâşiile pe poziţia lor.
[center]
Img.110
[/center]Pentru lipire aracetul l-am aplicat, într-un strat foarte subţire, pe prima piesă cu o pensulă şi am avut grijă ca acesta să nu se scurgă printre făşii. Acum am o singură piesă din care voi decupa grătarele.
[center]
Img.111
[/center]La sugestiile lui traian şi ale lui bogy am încercat cele 2 culori (maro deschis şi roşu) pentru a vedea care se potriveşte cel mai bine, în Img.111 se observă piesa finală (pe partea fără hârtie milimetrică). După ce am ales culoarea am vopsit toată piesa şi abia apoi am decupat grătarele:
[center]
Img.112[/center]
Ce mai este important de spus:
- în Img.108 se observă cele 2 cuttere cu care am făcut decupările. Cel subţire l-am folosit numai la capete iar cel obişnuit la restul decupărilor. Am avut grijă ca lama cutterului obişnuit să fie ascuţită şi să nu lase în urma sa nici un fel de grad, pentru acest motiv lama am rupt-o de 4 ori la aceste decupări.
- înainte de a realiza decupările la cele 2 piese suprapuse am adunat lungimea totală a grătarelor şi am decupat mai mult, pentru a avea şi o rezervă.
- când am lipit grătarele realizate la varianta 3 am avut inspiraţia (nu eram total mulţumit de cum arătau) de a le lipi numai în colţuri, cu foarte puţin aracet, de aceea le-am putut desprinde foarte uşor de rame.
- dacă alegeţi varianta 4 va trebui să faceţi multe tăieturi (decupări) foarte apropiate de aceea când obosiţi luaţi o pauză să vă odihniţi ochii, este de ajuns o singură tăietură greşită şi aţi compromis ce aţi făcut până atunci.
- din cele 4 variante, prezentate (probabil mai sunt şi altele), de realizare a grătarelor voi o alegeţi pe cea care o consideraţi cea mai bună
[center]
Img.113
[/center][center]
Img.114[/center]
#91
Postat 22 July 2008 - 06:01 PM
#93
Postat 22 July 2008 - 08:23 PM
Ideea este sa obti niste "piepteni" pe care s-ai inbini unii cu altii pe perpendiculara.
In alta ordine de idei, sa sti ca-ti urmaresc cu deosebit interes evolutia lucrarii si-mi place ce-am vazut pana acum.
#94
Postat 23 July 2008 - 09:54 AM
PaperModel, la 22 Jul 2008, 16:41, a spus:
crios - metoda prezentată de tine este chiar mai bună decât varianta 4 de realizare a grătarelor, prezentată de mine. In imagini 15 şi 20 reprezintă cotele in mm ??
Se gaseste si romul, se gaseste si puntea, oare ce mai ramane...........?
#95
Postat 25 July 2008 - 11:13 PM
- navigaţia şi descoperirile geografice
- bătălii navale decisive
- piraţi şi corsari
- temerarii mărilor
- navigaţia ieri, azi, mâine
- termeni şi expresii marinăreşti
Suportul de castanea
[center]
Img.115[/center]
La suportul de castanea instrucţiunile producătorului sunt destul de reduse, practic există o singură imagine a acestui ansamblu din care nu se poate distinge ce rol are fiecare piesă din imaginea 115. Eu am folosit piesele 90-1buc.,90c-2 buc.şi 90g – 2 buc. restul pieselor se folosesc pentru lipire pe părţile vizibile ale ansamblului în cazul în care nu vopsiţi totul cu culori acrilice. Piesele menţionate le-am lipit pe carton de 2,5mm apoi le-am decupat şi vopsit cu roşu.
Soba
[center]
Img.116
[/center]Este soba pentru gătit si se află sub puntea prova (coverta) iar pentru evacuarea fumului coşul acesteia (burlanul) trece printr-un orificiu care este practicat în coverta. Nu se lipesc in acestă etapă decât piesele notate cu 91 iar după lipirea covertei se lipesc si restul de piese din componenţa buranului notate cu 229 (a, b, c). In acest acest caz instrucţiunile producătorului sunt foarte clare, chiar există o imagine separată a sobei cu rolul fiecărei piese. Piesa 91 se lipeşte pe carton de 1mm şi are tipărite cărămizile pe care stă soba de aceea această piesă nu se vopseşte ci se aplică un strat fin de aracet. Toate celelalte piese se folosesc ca atare, adică cartonul din revistă, se profilează (indoaie) după necesităţi apoi dacă doriţi se pot vopsi. Eu am vopsit soba cu negru.
[center]
Img.117[/center]
Pentru a putea lipi piesele 229 în contiunarea burlanului, după lipirea covertei, am folosit o mică piesă din lemn pe care am introdus-o în interiorul piesei 91h. Această piesă din lemn este tăiată dintr-o scobitoare rotundă, se potriveste perfect.
[center]
Img.118[/center]
Dacă comparaţi Img.118 cu Img.113 veţi observa că am dat jos grătarele bocaporţilor, le-am întors apoi le-am vopsit cu un roşu mai deschis. Este o mică diferenţă deoarece acum nervurile care se vad mai bine sunt cele longitudinale si roşul folosit este acelaşi cu cel folosit şi la alte elemente de pe puntea principală.
Aceasta postare a fost editata de PaperModel: 25 July 2008 - 11:21 PM
#97
Postat 01 August 2008 - 10:39 PM
[center]
Img.119
[/center]Este pozitionată pe puntea principală sub o traversă care susţine puntea pupa şi se realizează din piesele 92. În stâlpii de susţinere ai cavielierei sunt practicate cate 2 fante. Grosimea stâlpilor este de 2,5 mm exact cât are şi traversa sub care sunt pozitionaţi. În Img. 119 zonele notate cu O (un cerculeţ) nu se folosesc. Prima oară am lipit piesele 92, din revistă, pe carton duplex, am decupat piesele 1 (notate de mine in img.119) apoi am lipit la capetele acestora piesele notate cu 2 fară zona notată cu cerculeţ apoi piesele notate cu 3, 4 la fel ca la 2 şi la final 5. In acest fel am realizat stalpii care susţin caviliera si am şi cele 2 fante despre care vă spuneam. Piesa 92b se lipeşte pe carton de 1,5mm şi in ea sunt fixate 9 cavile.
[center]
Img.120
[/center]Datorită distanţei mici dintre cavile am folosit bolduri. Ca suprafaţă se sprijin (pentru a evita deformarea cartonului la ieşirea boldului) am folosit o bucată de cauciuc dur si cu un patent am presat un bold foarte bine ascuţit în dreptul fiecarei cavile. Apoi am bagat toate cele 9 bolduri in piesa 92b si le-am tăiat cu un ciupit (cleşte de tăiat sârmă) la lungime.
[center]
Img. 121
[/center]Cavilele au forma de fus iar boldurile au gămălie, pentru a da forma de fus am pus pe fiecare gămălie câte o picătură de aracet apoi am vopsit tot ansamblul cu roşu. După uscare (culorile acrilice se usucă foarte repede) am vopsit cavilele cu negru şi abia la final am lipit şi stâlpi de susţinere.
[center]
Img.122
[/center]
Cabsetanul de pe puntea principală.
[center]
Img.123
[/center]Piesele 93 se lipesc pe carton dupa cum urmează: 93- 0,5mm; 93a- cartonul din revistă, 93b- 1mm; 93c-cartonul din revistă (se folosesc numai dacă nu vopsiţi cu culori acrilice); 93d-1mm; 93e-0,5; 93f-1mm; 93g-0,5;93h-0,5 şi 93i- cartonul din revistă.
[center]
Img.124
[/center] Din piesele indicate de cele 2 săgeţi negre se ralizează 2 cilindri în sensul indicat de săgeţile galbene. Ordinea de lipire este următoarea:
- pe suport (piesa 93) se lipeşte cilindrul realizat din piesa 93a
- se lipesc in zonele albe piesele 93b poziţionate ca in Img. 124
- se lipesc între piesele 93b piesele 93d după trasaj
- peste piesa 93e se lipeşte rotiţa dinţată (piesa 93f) se vopseşte cu roşu
- peste rotiţa dinţată se lipeşte piesa 93g apoi 93h şi la final se va lipi cilindrul realizat din piesa 93i.
Img.125
[/center]Am insistat asupra modalităţii de realizare deoarece in revistă este prezentată realizarea unui cabestan, dar este cel notat cu 221 şi se află pe puntea pupa. Toate cabestanele se realizează în acelaşi mod. După lipirea pieselor am vopsit totul cu roşu.
[center]
Img.126
[/center]Un alt fapt care m-a intrigat - la nici unul din cele 3 cabestane aflate pe Santa Leocadia nu sunt montate mânerele cu care aceste cabestane se roteau.
Caviliera şi cabestanul pe poziţia lor:
[center]
Img.127
[/center]
#98
Postat 02 August 2008 - 12:00 PM
Eu am testat pentru cavile scobitori din cele cu un capat ascutit iar celalalt bont, din care am taiat la lungime capatul bont iar apoi l-am ascutit cu caterul si l-am slefuit. In privinta manerelor pentru cabestan cred ca producatorul a lasat la latitudinea constructorului daca sa le monteze sau nu. In denumirea lor manele e drept ca la o macheta dau bine dar la o nava in mars mai ales pe o mare montata si cu activitatea intensa la bord a nenumaratilor membri de echipaj creeaza probleme din cauza spatiului larg ocupat si se prefera demontarea lor care e destul de simpla constand in scoaterea din locasuri si depozitare.
Tot pe acelasi considerent incearca si o pozitionare a gratarelor spre pupa sau spre prova gurii de magazie, nu in lateral si vezi cum cadreaza. Nu e chiar o regula, dar ca idee.
Am si eu o problema: la un model ca a lui Papy sunt o multime de elemente mici, as spune chiar o mare multime, care trebuiesc lipite pentru ingrosare iar apoi decupate iar asta una cate una. Are cineva vre-o metoda pentru automatizarea procedurii, exceptand pe cea cu bagheta magica?
In continuare Spor!
#99
Postat 07 August 2008 - 10:17 PM
Afetul tunurilor
Artileria de pe puntea principală este compusă din 14 tunuri tribord si 14 tunuri board. Afetul tunurilor sunt piesele notate cu 94
[center]
[/center]
[/center]
[center][/center]
[center]Img.129[/center]
Decuparea este realizată cu un cutter obişnuit şi cu unul din acela foarte ascuţit (vezi img. 108). Decuparea la aceste piese mici se realizează prin presare cu lama cutterului nu prin tragere. Pentru a decupa prin presare am poziţionat piesa de decupat la marginea mesei si am presat cu lama cutterului pe liniile drepte ale pieselor. Roţile mari sunt decupate cu o preducea de 4mm iar cele mici cu o preducea de 3mm. Nu am poziţionat intotdeauna perfect preducelele deasupra roţilor în momentul decuparii de aceea la roţi se mai observa unele linii albe. Acestă problemă se rezolvă în momentul vopsirii. Pentru a putea manevra pisele pentru lipire şi vopsire la capătul pieselor 94 (cele 2 laterale ale afetului) am lăsat o fîşie de carton, acele zone albe şi gri.
[center]
Img.130
[/center]
Ordinea de lipire a pieselor este prezentată în img.130 cu specificaţia că restul lipirilor le-am realizat în serie adica prima operatie la toate piesele apoi a doua operaţie dar am inceput cu primele lipite de la prima operaţie pentru a da posibilitatea aracetului să se usuce şi aşa mai departe. Am incercat lipirea cu SuperGlue – a iesit o catastrofă de afet, stramb, deoarece in momentul in care atingeam 2 piese între ele acestea se lipeau instantaneu nemaiavând posibilitatea de retuş al lipiturii. FOLOSITI ARACETUL. Datorită dimensiunilor pieselor cea mai folosită unealtă a fost o pensetă curbată:
[center]
[/center][center]Img.131[/center]
Pentru realizarea următoarei imagini am facut şi un tun pentru a vă da seama cam cum va arăta la final. Le-am poziţionat in cerc pentru a le observa din mai multe direcţii. Să nu uit, la pagina cu şabloane a revistei sunt tipărite şi câteva proiecţii ale acestor tunuri la scara 1:96 (adică au cotele exacte pentru macheta), folosiţi-le sunt foarte utile.
[center]
[/center][center]Img.132.[/center]
Aceasta postare a fost editata de PaperModel: 07 August 2008 - 10:24 PM