Piesele 47l-50l pentru tribord şi 47p-50p pentru babord sunt tiparite în revistă pe carton, acestea le-am lipit pe carton duplex: [center]

[center]Img.68[/center]
Santa Leocadia are pe puntea principală 28 de tunuri cu pulbere, pe puntea pupa 12 iar pe puntea prova 2 tunuri pivotante. Am studiat cu atenţie schemele de asamblare si am constatat că porturile tunurilor de pe puntea principală sunt realizate intre doi pereţi laterali iar legătura dintre aceşti pereţi se face cu ajutorul unor piese subţiri 64-53:
[center]

Img.69
[/center]Aceste piese ar trebui lipite pe poziţia lor finală după lipirea filelor de bordaj pe structură. Acest lucru nu este simplu deoarece trebiesc lipite 28x4 =112 piese cu ajutorul pensetei. După lipirea acestor piese ar trebui deasemenea sa retuşăm porturile tunurilor cu culori acrilice. Prea multi de "ar trebui" nu-i aşa?? – in situaţii delicate este cazul să folosim un:
Truc
Am măsurat porturile tunurilor- au 8x9 mm- apoi lăţimea pieselor de legătură, acestea au 2mm lăţime. Pentru inlocuirea pieselor de legătură am folosit pastile de carton de 2mm (cât au piesele de legătură laţimea) şi dimensiuni de 12x13 mm adică voi avea un adaos de 2mm pe fiecare latură.
[center]

Img.70[/center]
Aceste pastile le-am lipit pe filele de bordaj peste porturile tunurilor:
[center]

Img.71
[/center]Dupa acesta operaţie am dat un strat de aracet pe pastile pentru a evita exfolierea cartonului, apoi am decupat piesele astfel obţinute cu un cutter de adâncime:
[center]

Img.72[/center]
De remarcat că piesele cu numerele 50 nu le-am decupat după contur ci am lăsat câţiva milimetrii pe fiecare latură – acestea sunt ultimele care vin lipite pe fiecare parte- inainte se dă forma lor (îndoire) apoi se verifică potrivirea pe poziţie şi abia la final le decupaţi.
Am vopsit porturile tunurilor:
[center]

Img.73[/center]
După vopsirea porturilor tunurilor am îndoit filele de bordaj, ele sunt concave. Deşi cartonul folosit este de 2mm grosime acesta se poate indoi deoarece am lasat numai cate 2 mm pe fiecare latură (8+2+2=12 si 9+2+2=13) şi cel mai important -am folosit aracet. Cum spuneam si într-o postare anterioară aracetul după uscare este ca un mastic mai dur şi se poate îndoi, dacă aş fi folosit de exemplu Super Glue acesta după uscare întărea cartonul si nici vorbă sa mai pot da forma concavă necesară.
[center]

Img.74[/center]
Bordajul astfel realizat se lipeste de la pupa la prova, eu am început cu filele de la tribord:
[center]

Img.75[/center]
[center]

Img.76
[/center][center]

Img.77
[/center]Se procedează în mod asemnanator cu filele de la babord:
[center]

Img.78[/center]
La acesta nouă postare am introdus si numere pentru imagini. Am considerat ca este mai simplu să urmărim in acest fel completările de specialitate pe care traian le consideră oportune. Pot să spun că acum Santa Leocadia începe să arate ca o fregată, nu?