Tot pe
puntea principală se lipesc şi piesele
32-41 (stâlpi de susţinere).
Producătorul a notat cu un număr fiecare pereche (stânga-drepta) de astfel de sâlpi începând de la prova către pupa. [center]
[/center]
Fiecare stâlp este compus din 2 piese care se lipesc spate în spate, câte 2 piese
32a care vin lipite pe lateral şi o piesă
32b care trebuie lipită pe cant peste cele 2 piese principale . Pentru piesele principale ale fiecărui stâlp producătorul specifică lipirea pe carton de 1mm (in acest fel grosimea stâlpului va fi de 2mm) iar pentru piesele laterale lipirea pe carton de 0,5mm. Am studiat cu atenţie ce rol are fiecare piesă si am ajuns la concluzia ca pot lipi si piesele laterale
32a pe acelaşi carton de 1 mm. Pisele laterale sunt destul de subţiri, dacă le decupam separat pe fiecare apoi le lipeam pe carton de 0,5 riscam să le amestec. In concluzie am detaşat piesele
32b şi apoi am lipit totul pe carton de 1mm. Am insistat un pic la acest lucru deoarece piesele
32 până la
41 deşi par identice, nu sunt, ele au o înclinaţie diferită datorită profilului punţii. [center]
[/center]În imagine sunt piesele lipte pe carton apoi decupate, uneltele folosite şi zonele în care am folosit fiecare unealtă. Primi 3 stâlpi sunt lipiţi în forma finală, apoi am lipit toţi stâlpi, i-am aranjat în aşa fel încât să se poată observa că au înclinaţii diferite:
[center]
[/center]Dacă faceţi o comparaţie între prima pereche
32, de sus, cu ultima pereche
41, de jos se poate observa o diferenţă foarte mică de înclinaţie. Tentaţia de a realiza aceşti stâlpi, în serie (la grămadă), este foarte mare dar rezultatele pot sa vă nemulţumească – realizaţi-i separat păstrând întotdeauna ordinea perechilor. După decupare şi lipire aceşti stâlpi i-am vopsit cu o culoare cât mai apropiată de culoarea lor originală – un galben închis, mat- aceiaşi culoare am folosit şi la compartimentele de marfă.
Truc.
Revin la o imagine a punţii înainte de decupare:
[center]
[/center]
Poate unii s-au întrebat: De ce nu am decupat şi locaşurile stâlpilor după ce am lipit piesa
31 pe carton?
Imaginea am mărit-o pentru a observa că pe părţile laterale ale punţii linia de contur este
continuă iar la pupa linia de contur este
întreruptă. Acest lucru semnifică (de obicei) că zonele cu linia de contur intreruptă se decupează înainte de îndoire şi lipirea piesei; iar zonele cu
linia de contur continuă se decupează numai după îndoire şi lipirea piesei pe poziţia finală. Daţi atenţia necesară acestui truc deoarece, de exemplu, la un fuselaj de avion, dacă aveţi o piesă cu linia de contur continuă şi decupaţi înainte de lipire zona respectivă riscaţi ca piesa să nu o mai puteţi îndoii exact aşa cum doriţi.
Ţinând cont de cele prezentate mai sus am trecut la decuparea locaşurilor stâlpilor: [center]
[/center]Aceste locaşuri au rolul de ghidare a stâlpilor şi conferă o rezistenţă sporită lipiturii realizate.
Atenţie: se decupează numai puntea nu şi suportul acesteia, adică numai 0,5mm din grosime.
Am trecut la lipirea stâlpilor pe punte doar după ce i-am vopsit. Lipirea se face pe perechi pentru a verifica aliniamentul acestora pe verticală. [center]
[/center]
[center]
[/center][center] [/center]