Santa Leocadia - macheta din carton Realizarea unei fregate din secolul XVIII.
Postat 09 December 2009 - 12:19 AM
VELATURA – reprezintă totalitatea velelor unei nave cu pânze. In următoarele imagini vor fi velele aşa cum sunt ele notate in kit. De la pupa către prova – randa este deja pe poziţie.
La artimon:
[center]
Img. 342
[/center]
La arborele mare, am mai lucrat câte ceva:
[center]
Img. 343
[/center]
La trinchet:
[center]
Img. 344[/center]
Focurile:
[center]
Img. 345[/center]
[center]
Img. 346[/center]
La bompres:
[center]
Img. 347[/center]
Toate aceste vele sunt lucrate ingrijit si cu multă migală iar Santa Leocadia fi mulţumită, zic eu, cu o asemenea imbrăcăminte. Multumesc traian, acum trebuie să mă apuc să trag sforile
Postat 17 January 2010 - 02:54 AM
traian, la 11 Dec 2009, 16:54, a spus:
multumita lui crios am aflat de acest topic(eu cautand termeni marinaresti,fiind incepator)-AM RAMAS MASCA-lucrez la o corabie din lemn,e prima(la couronne)si sincer sa fiu consideram cartonul un moft pt. copii o bagatela da m-am inselat amarnic dupa acest adevarat serial.FELICITARI atat realizatorului cat si carcotasului care a stiut sa mentina tensiunea episoadelor.MULTUMIRI deasemenea pentru amanuntita prezentare a lucrarii,multi dintre cei care lucreaza sau vor lucra o corabie au in sfarsit de unde invata.
Postat 17 January 2010 - 12:15 PM
Va prezint o imagine din "altelierul de croitorie" [center]
Img. 348[/center]
Am cusut toate baierele, mai sunt cele care le-am cusut la randa iar în total la Santa Leocadia sunt 1264 de baiere. (trebuia să le numar )
Postat 14 March 2010 - 10:09 PM
[center]
Img. 349
[/center]
O poza cu verga mare a gabierului artimon ridicată pe pozitie – se observă in imagine cum am ţinut parâmele la o tensiune constantă, cu ajutorul unei pensete cu blocare şi a 2 cleşti de rufe. Se disting manevrele ce susţin verga atat in plan vertical cât si orizontal numite balansine. Acestea, împreună cu fungile servesc si la ridicarea sau coborarea vergilor nefiind balansine fixe.
[center]
Img. 350
[/center]
Mai departe am legat toate manevrele curente de vele înainte de a le ridica pe poziţie, binenţeles am măsurat înainte distanţa până la cavilieră şi am lăsat si ceva in plus.
[center]
Img. 351[/center]
În aceasta imagine am notat manevrele curente cu numere in ordinea in care le-am legat. Strangatoarele 1 (care servesc la strangerea velelor la verga) le-am legat de vergă la prova le-am trecut prin ochii de jos ai velei apoi le-am trecut prin macaralele monatate la vergă de aici am trecut prin gabie si apoi le-am legat la cavilieră. Strângatoarele din centrul velei sunt strangătoarele burţii iar cele laterale sunt strangatoare de margine şi sunt manevre circulare (ruleaza vela).
Contrascota 2 ridcă şi fixează colturile de scota ale velei la verga. La toate velele coltul de scota se ridica la varful vergii cu excepţia randunicii la care coltul se ridică la baza (mijlocul) vergii. Cu scotele 3 am intins şi fixat colturile de scotă ale velei.
[center]
Img.352
[/center]
Au urmat balansinele 4 cu care am fixat verga gabierului artimon faţă de arbore. Apoi am legat bulinele 5 – manevre care întind în vânt marginea de cădere a velelor la alura cu vant strans (adica atunci cand vantul e din lateral şi în fata 45 grade in raport cu traversul navrei). Dupa aceasta am legat bratele 6 – acestea sunt manevre care servesc la orientarea vergilor (bratare) in raport cu direcţia vantului. Tot in acesta imagine se observa de la prova strângătorile 1.
[center]
Img. 353[/center]
[center]
Img. 354[/center]
În imaginile 344 şi 345 am păstrat numerotarea manevrelor ca la vela gabier, ele se numesc la fel ca manevre, diferentierea facandu-se prin specificarea velei deservite. Cu 7 am numerotat funga care serveşte la ridicarea vergii.
In continuare o imagine unde se observa braţele de la verga mare gabier artimon, bulina din babord şi cavilera unde am legat manevrele curente.
[center]
Img. 355[/center]
Urmează trei imagini cu stadiul actual.
[center]
Img. 356[/center]
[center]
Img. 357[/center]
[center]
Img.358
[/center]
Postat 19 March 2010 - 09:18 PM
norbi, la 19 Mar 2010, 21:05, a spus:
Cu acelasi microb al avioanelor sunt si eu imbolnavit, numai ca mi-am dorit o corabie caci sunt foarte frumose si pline de istorie. Daca am reusit sa imbonavesc macar un modelist cu microbul corabiilor atunci acest topic si-a atins scopul.
Aceasta postare a fost editata de PaperModel: 19 March 2010 - 09:19 PM
Postat 08 June 2010 - 09:28 PM
[center]
Img. 359
[/center]
După montajul respectivelor macarale am ridicat vela mare pe poziţie cu ajutorul fungilor.
[center]
Img. 360[/center]
[center]
Img. 361[/center]
Vela mare am fixat-o iniţial doar cu ajutorul fungilor şi a balansinelor restul parâmelor le-am lăsat deoparte şi am trecut la montajul următoarelor vele ale arborelui mare. Am procedat aşa ca să am loc de manevră să pot să leg parâmele (să iau volte) la caviliera din spatele velei mari.
[center]
Img. 362[/center]
Am terminat legarea tuturor parâmelor de la artimon şi de la arborele mare şi vă prezint o imagine de sus a Leocadiei:
[center]
Img. 363
[/center]La această postare imaginile nu sunt foarte reuşite dar mă revanşez data viitoare.
[center]
Img. 364[/center]
[center]
Img. 365
[/center]
[center]
Img. 366 [/center]
Postat 08 November 2010 - 10:44 PM
Sunt piesele 238 pe care le-am realizat din sârmă de cupru cu diametru de 0,8mm, îndreptată prin tragere.
[center]
Img. 367
[/center]Pe mâna curentă a balustradelor am lipit o fâşie de carton de 2mm lăţime.
[center]
Img. 368
[/center]Apoi le-am vopsit negru mat.
[center]
Img. 369
[/center]şi montat pe corpul fregatei.
[center]
Img. 370
[/center]
Postat 28 November 2010 - 12:17 AM
Galionul este realizat din os de un prieten care se ocupă de gravură in timpul liber.
[center]
Img. 374
[/center]
Următoarele 2 poze sunt pentru focuri, din păcate în aceste etape nu am făcut prea multe poze...
[center]
Img. 375
[/center]
[center]
Img. 376
[/center]
Dacă voi avea posibilitatea voi merge cu Santa Leocadia la un fotograf profesionist, nu promit caci dacă ninge... nu o scot din casă.
[center]
Img.377
[/center][center]
Img. 378
[/center][center]
Img. 379
[/center][center]
Img. 380
[/center]
Revin cu pozele de final, mult nu mai este
Postat 31 January 2011 - 08:46 PM
MARE CALMA !!!!
(aici ar trebui sa fie un emoticon cu taierea ,,motului")