Santa Leocadia - macheta din carton Realizarea unei fregate din secolul XVIII.
#248
Postat 17 September 2009 - 05:38 PM
SPOR la toti si sincer nu va invidiez pentru ca nu ati avut prilejul sa treceti prin
experienta mea, asta nu inseamna , mult mai tineri fiind ,ca nu puteti recupera handicapul, problema fiind neconstientizarea lui si peregrinarea in culoarul de deplasare dorita de altii (nu dezbat,depide cat si cum gandeste fiecare), vreti sa realizati ceva, va reprezinta, atunci lucrati si indiferent care vor fi aprecierile perseverati in a face cea ce va multumeste tinand cont de realizarile inaintasilor si de ,,bunul simt'' in materie. Chestia cu eu sunt cel mai cel e pe ring. Cine vrea pe ring se duce acolo si isi aroga pretentiile. Pentru cei ce isi aroga un mod de perceptie si traire a vietii e un inceput iar in contextul actual l-as putea defini ,,Santa Leocadia'', iar asta nu fiindca un visator a ales sa arate ceea ce il pasioneaza ci pentru ceea ce eu consider ca e un model de urmat.
E cam complicata ,,barbologia'' dar esenta e foarte simpla ca toate esentele, depinde cine savureaza.
Scuze Papy pentru eventuala poluare dar am considerat ca trebuie spus.
Spor!
#249
Postat 17 September 2009 - 08:18 PM
Ca este asa cum spui nu am nici un dubiu.Acest pas cu pas e o adevarata incantare ce ridica "cartonul" la nivel de arta.Tocmai de aceea revin si rog admin-ul de a scoate acest topic de aici dintre vopsele, aripi de avioane, ace de seringa, lacuri si ce o mai fi la aceasta sectuine de Tehnici, si de a crea o sectiune separata de cartoane(mai existand topice de lucrari de carton pe aici) sau de a le muta la sectiunile respective; Marina sau ce tematica o mai fi avand celelalte topice cu lucrari de carton..
Prin aceasta propunere, care doresc sa fie luata ca atare, o PROPUNERE, se va da lucrarilor de carton locul binemeritat, usor de accesat si de vazut/admirat si ca atare usor de a "contamina" si incuraja alti pasionati de a lucra in carton.
P.S. Fara emotii multe ca vei avea probleme la caldari .
PaperModel
Multumesc pentru acest topic si acest pas cu pas.
Cele bune.
#250
Postat 17 September 2009 - 08:53 PM
Pe undeva ne interferam in frecventa. Faptul ca SUBIECTUL va fi mutat intr-un loc mai potrivit sau nu, conteaza mai putin desi ,dupa parerea mea ar merita un loc special. Esential e ceea ce e perceput de cei ce vad, exact ca la o vitrina cu de toate unde poti vedea si plachiuri pentru toace dar si gamba care se arcuieste deasupra tocului, bulgarele de nisip din albia raului dar si pepita care se ascunde in el. Expunerea e alegerea vanzatorului si daca nu in toate cazurile e cea mai fericita, cel ce vrea sa caute va gasi ori plachiu ori pepita. Ar fi de preferat, totusi sa nu ne incurcam in copaci atunci cand vrem sa vedem padurea si in fata ne apare verzeala de la vestonul padurarului.
Spor!
#251
Postat 17 September 2009 - 08:54 PM
frigate-264 - multumesc pentru aprecieri si pentru propunere. Parerea mea ca locul unde am postat acest topic este foarte bun, cum ati vazut nu ma pricep la vapoare dar am incercat sa invat cate ceva. Consider ca nu e bine sa facem separatisme, las la aprecierea adminilor aceasta propunere cărora inca o data le multumesc.
#252
Postat 17 September 2009 - 09:07 PM
#253
Postat 18 September 2009 - 08:51 AM
frigate-264, la 17 Sep 2009, 21:18, a spus:
PaperModel, la 17 Sep 2009, 21:54, a spus:
Infiintarea unei sectiuni de "cartoane" nu se justifica. Am mai explicat asta si cu alte ocazii.
Dorinta autorului a fost sa se afle acest subiect la "Tehnici" si nu la "Marina".
Daca ar fi fost dupa dorinta mea. mutam acest subiect la Marina, dar si alte subiecte din celelalte sectiuni le mutam la "SF", inclusiv cel putin unul dintre subiectele din sectiunea "Marina".
frigate-264, la 17 Sep 2009, 21:18, a spus:
Cand incerci sa mai faci propuneri, iti propun sa faci in asa fel incat sa sune a propunere nu a minimalizare a subiectelor forumului.
Multumesc si ...
Bafta!
#254
Postat 18 September 2009 - 11:18 PM
crios, la 18 Sep 2009, 08:51, a spus:
Dorinta autorului a fost sa se afle acest subiect la "Tehnici" si nu la "Marina".
Daca ar fi fost dupa dorinta mea. mutam acest subiect la Marina, dar si alte subiecte din celelalte sectiuni le mutam la "SF", inclusiv cel putin unul dintre subiectele din sectiunea "Marina".
Cand incerci sa mai faci propuneri, iti propun sa faci in asa fel incat sa sune a propunere nu a minimalizare a subiectelor forumului.
Multumesc si ...
Bafta!
Nu inteleg.Dar nu are importanta, tot la parerea mea raman.
Cele bune.
Aceasta postare a fost editata de frigate-264: 19 September 2009 - 12:09 AM
#255
Postat 03 October 2009 - 11:26 PM
[center]
Img.323
[/center]Burghiul din imagine este de 1mm, varful este diamantat iar discul are 16mm diametru si o grosime de 0.2mm (2 zecimi de mm), cu el am decupat fiecare macara in parte. Un asemenea disc il recomand orcui are nevoie de tăieturi fine, este de la Proxxon set de 3 discuri de 16,19 si 22mm.
[center]
Img.324
[/center]
Din cele 2 baghete din imaginea precedentă am realizat 70 de macarale, in imagine sunt 3 pasi de realizare a acestora.
Am trecut la realizarea ţapapilor de pe vergi.
[center]
Img.325
[/center]Ţapap- subansamblu care serveşte la susţinerea marinarilor cand inverghează velele (strang velele) la vergi. Ochiurile realizate din sârmă le-am taiat la aceiasi lungime apoi am facut cu varful gauri in vergi unde le-am infipt in locaşurile respective.
[center]
Img.326
[/center]Prin ochiurile din imagine am trecut o parămă neagră si eram tare mulţumit ca respectiva parâmă se plimbă liber prin ele, toate bune dar traian zice ca parâma nu trebuie să se plimbe liber caci atunci marinari au oareşce probleme. Daca unul e mai grasuţ ca altul s-ar putea ca acesta să aibe o poziţie nefirească pe ţapap, adica să stea mai jos. Totul e logic aşa ca am fixat respectiva parâmă cu o mică picătura de aracet.
[center]
Img.327
[/center]Acesta e o imagine din timpul lucrului in care vreau să va arăt cu ce m-am ajutat cel mai mult la legarea macaralelor la vergi, cei 2 cleşti de rufe.
[center]
Img.328[/center]
Un detaliu care nu apare in revistă, la pic am infipt un inel din sârma, de acest inel voi prinde o macara dubla cu cârlig si aşa voi pune picul pe poziţie. Am fixat macaralele pe vergi inainte de a coase velele pe poziţia lor apoi voi fixa macaralele de sub gabii pe unde trec multe din manevrele curente, dupa care voi coase velele pe vergi si abia la final voi ridica tot ansamblul la poziţia sa. Cel puţin asa vreau sa merg mai departe.
[center]
Img.329
[/center]
#258
Postat 23 November 2009 - 10:37 PM
Velele sunt croite şi cusute de traian si le voi prezenta pe rând de la pupa spre prova. La manevrele fixe am folosit sfoară neagră deoarece in realitate acestea sunt cătrănite, la manevrele curente (mobile) voi folosi macrame de culoare bej.
Randa este vela care se inverghează la pic, în scheme este notată cu 282
[center]
Img. 330[/center]
După ce am primit velele cu bordeea cusută pe margine am trecut la lipirea grandeei. Pentru acestă operaţie am folosit aracet.
[center]
Img. 331[/center]
Pentru linia de tertarolă am tras la maşină (nu eu ci o croitoreasă draguţă - Ana) 2 linii paralele la distanţa de aproximativ 2mm. Apoi am început să cos baierele de tertarolă, am lasat aproximativ 2cm din parâmă apoi am făcut un nod –am trecut prin velă, la ieşirea din velă am mai făcut un nod după care am mai făcut un nod la aproximativ 4cm, iar am trecut prin velă parâma respectivă, la ieşirea din velă iar am făcut un nod si tot aşa de la tribord la babord. Rezultatul este cel din imagine:
[center]
Img. 332[/center]
Aceste bucle de la babord si de la tribordul randei le-am tăiat la aceiaşi lungime şi am obţinut baierele. Am invergat (legat) randa la pic
[center]
Img. 333[/center]
La inelul de la baza picului am pus o macara dublă cu cârlig şi am legat manevrele curente la randă. Parâma neagră din imagine este legată la un capăt al piesei 281a realizată din preşpan, după ce voi ridica picul la poziţie voi trece această parâmă pe după catarg si o voi lega de celălalt capăt al piesei amintite.
[center]
Img. 334[/center]
Sub gabia trinchetului am legat o macara dublă, la capătul de jos al acestei macarale am legat o manevră curentă cu care voi ridica picul pe poziţie.
[center]
Img. 335[/center]
La vârful picului am mai legat o macara simplă prin care va trece o manevră care va susţine în partea de sus picul, această manevră pleacă de la o macara simplă fixată ceva mai liber la cruceta trinchetului apoi trece prin macaraua de la vârful picului trece prin macaraua de la crucetă şi merge în jos la un tachet de pe catarg.
Vă prezint şi o imagine unde am greşit, în planuri nu se indică nicăieri că manevrele cu care se strânge randa ar trece paralel cu picul şi apoi in jos, aşa că eu am facut conform schemelor. Concluzia : nu este bine, a trebuit să modific.
[center]
Img. 336[/center]
Pentru a corecta aceasta greşeală am legat la catarg sub gabie 2 macarale triple care le aveam pregătite pentru alte operaţii şi am trecut cele 6 manevre prin acestea.
[center]
Img. 337
[/center]
Rezultatul obţinut se observă în imaginea următoare:
[center]
Img. 338
[/center]
Vă mai prezint o imagine de la babord a randei invergată la pic, aici se vede si modalitatea de legare, nu este o operaţie care să dea bătăi de cap.
[center]
Img. 339
[/center]
Cam asta este pentru acestă postare, voi reveni cu o nouă postare când voi ridica vele la trinchet. SPOR !![center][/center]
#260
Postat 23 November 2009 - 11:05 PM
#262
Postat 09 December 2009 - 12:19 AM
VELATURA – reprezintă totalitatea velelor unei nave cu pânze. In următoarele imagini vor fi velele aşa cum sunt ele notate in kit. De la pupa către prova – randa este deja pe poziţie.
La artimon:
[center]
Img. 342
[/center]
La arborele mare, am mai lucrat câte ceva:
[center]
Img. 343
[/center]
La trinchet:
[center]
Img. 344[/center]
Focurile:
[center]
Img. 345[/center]
[center]
Img. 346[/center]
La bompres:
[center]
Img. 347[/center]
Toate aceste vele sunt lucrate ingrijit si cu multă migală iar Santa Leocadia fi mulţumită, zic eu, cu o asemenea imbrăcăminte. Multumesc traian, acum trebuie să mă apuc să trag sforile
#264
Postat 17 January 2010 - 02:54 AM
traian, la 11 Dec 2009, 16:54, a spus:
multumita lui crios am aflat de acest topic(eu cautand termeni marinaresti,fiind incepator)-AM RAMAS MASCA-lucrez la o corabie din lemn,e prima(la couronne)si sincer sa fiu consideram cartonul un moft pt. copii o bagatela da m-am inselat amarnic dupa acest adevarat serial.FELICITARI atat realizatorului cat si carcotasului care a stiut sa mentina tensiunea episoadelor.MULTUMIRI deasemenea pentru amanuntita prezentare a lucrarii,multi dintre cei care lucreaza sau vor lucra o corabie au in sfarsit de unde invata.
#265
Postat 17 January 2010 - 12:15 PM
Va prezint o imagine din "altelierul de croitorie" [center]
Img. 348[/center]
Am cusut toate baierele, mai sunt cele care le-am cusut la randa iar în total la Santa Leocadia sunt 1264 de baiere. (trebuia să le numar )