MANEVRE CURENTE - sunt parâme vegetale cu ajutorul cărora se manevrează vergile şi velele.
Velele sunt croite şi cusute de
traian si le voi prezenta pe rând de la pupa spre prova. La manevrele fixe am folosit sfoară neagră deoarece in realitate acestea sunt cătrănite, la manevrele curente (mobile) voi folosi macrame de culoare bej.
Randa este vela care se inverghează la pic, în scheme este notată cu 282
[center]

Img. 330[/center]
După ce am primit velele cu bordeea cusută pe margine am trecut la lipirea grandeei. Pentru acestă operaţie am folosit aracet.
[center]

Img. 331[/center]
Pentru linia de tertarolă am tras la maşină (nu eu ci o croitoreasă draguţă - Ana) 2 linii paralele la distanţa de aproximativ 2mm. Apoi am început să cos baierele de tertarolă, am lasat aproximativ 2cm din parâmă apoi am făcut un nod –am trecut prin velă, la ieşirea din velă am mai făcut un nod după care am mai făcut un nod la aproximativ 4cm, iar am trecut prin velă parâma respectivă, la ieşirea din velă iar am făcut un nod si tot aşa de la tribord la babord. Rezultatul este cel din imagine:
[center]

Img. 332[/center]
Aceste bucle de la babord si de la tribordul randei le-am tăiat la aceiaşi lungime şi am obţinut baierele. Am invergat (legat)
randa la
pic
[center]

Img. 333[/center]
La inelul de la baza picului am pus o macara dublă cu cârlig şi am legat manevrele curente la randă. Parâma neagră din imagine este legată la un capăt al piesei
281a realizată din preşpan, după ce voi ridica picul la poziţie voi trece această parâmă pe după catarg si o voi lega de celălalt capăt al piesei amintite.
[center]

Img. 334[/center]
Sub gabia trinchetului am legat o macara dublă, la capătul de jos al acestei macarale am legat o manevră curentă cu care voi ridica picul pe poziţie.
[center]

Img. 335[/center]
La vârful picului am mai legat o macara simplă prin care va trece o manevră care va susţine în partea de sus picul, această manevră pleacă de la o macara simplă fixată ceva mai liber la cruceta trinchetului apoi trece prin macaraua de la vârful picului trece prin macaraua de la crucetă şi merge în jos la un tachet de pe catarg.
Vă prezint şi o imagine unde am greşit, în planuri nu se indică nicăieri că manevrele cu care se strânge randa ar trece paralel cu picul şi apoi in jos, aşa că eu am facut conform schemelor. Concluzia : nu este bine, a trebuit să modific.
[center]

Img. 336[/center]
Pentru a corecta aceasta greşeală am legat la catarg sub gabie 2 macarale triple care le aveam pregătite pentru alte operaţii şi am trecut cele 6 manevre prin acestea.
[center]

Img. 337
[/center]
Rezultatul obţinut se observă în imaginea următoare:
[center]

Img. 338
[/center]
Vă mai prezint o imagine de la babord a randei invergată la pic, aici se vede si modalitatea de legare, nu este o operaţie care să dea bătăi de cap.
[center]

Img. 339
[/center]
Cam asta este pentru acestă postare, voi reveni cu o nouă postare când voi ridica vele la trinchet. SPOR !![center]

[/center]