[center]
![Imagine postata](http://www.papermodel.ro/_machete_/Leocadia/255.jpg)
Img.255
[/center]Dupa trecerea sârmelor care tin berbecii inferiori prin piesele mai sus amintite am studiat cu atentie panurile fregatei pentru a vedea pozitia de prindere a acestora pe corpul navei. Am facut o gaură in bord pentru fiecare berbec in parte si am fixat sîrma in gaura respectivă apoi am lipit pe sărmă o făşie de carton de aprox. 2mm (piesele 268) iar unde a fost cazul am lipit la brâul navei piesele 268a. Trei imagini de la babord cu suporţii de intinzătoare:[center]
![Imagine postata](http://www.papermodel.ro/_machete_/Leocadia/256.jpg)
Img. 256
[/center][center]
![Imagine postata](http://www.papermodel.ro/_machete_/Leocadia/257.jpg)
Img.257
![Imagine postata](http://www.papermodel.ro/_machete_/Leocadia/258.jpg)
Img. 258[/center]
MANEVRE FIXE - sunt denumite toate parâmele fixate permanent cu un capăt de arboradă şi cu celălalt capăt de corpul navei. Servesc la susţinerea arboradei în plan longitudinal şi transversal. Locul unde se leagă manevrele fixe pe arbori precum şi toate accesoriile necesare legării poartă numele de capelatură.
Sarturile susţin arborii pe plan transversal, în ambele borduri. Ele se fixează cu un capăt pe arbore iar cu celălalt capăt se fixează lateral, în borduri şi se întind cu ajutorul întinzătoarelor. Treptele prinse de sarturi, pe care urca marinarii pentru a ajunge in arboradă, se numesc grijele. (mersi kamikaze)
Sarturile se leagă la butucul coloanei in perechi cate 2 – am inceput cu cele din dreptul arborelui de la tribord apoi cu cele din dreptul arborelui de la babord şi aşa mai departe spre pupa.
[center]
![Imagine postata](http://www.papermodel.ro/_machete_/Leocadia/259.jpg)
Img. 259
[/center]Butucul coloanei fiind negru iar sarturile tot negre foarte utilă la aranjarea sarturilor a fost o lanternă pe leduri care se poartă pe cap si mai ai si 2 mâini libere ...
![:clapping:](http://www.cartula.ro/forum/public/style_emoticons/default/smile.gif)
[center]
![Imagine postata](http://www.papermodel.ro/_machete_/Leocadia/260.jpg)
Img. 260
[/center]In imaginea 253 din postarea anterioară am legat berbecii superiori cu niste parâme albe. Mă gândeam că este mai simplu să legi berbecii înainte si apoi să legi sartul de ochiul respectiv ... dar am primit o atentionare de la traian nu că este corect din punct de vedere marinăresc... sarturile se dau după berbecii superiori şi se întind cu întinzătoarele.
[center]
![Imagine postata](http://www.papermodel.ro/_machete_/Leocadia/261.jpg)
Img. 261
[/center]Pentru a da sarturile după berbecii superiori mi-am făcut un mic dispozitiv care ţine berbecul pe poziţie. Sunt 2 sîrme de cupru paralele indoite în formă de U care se bagă pe cele 2 găruri de pe orizontală ale berbecului inferior iar cel superior se pune ca în imagine.
[center]
![Imagine postata](http://www.papermodel.ro/_machete_/Leocadia/262.jpg)
Img.262
[/center]Ordinea trecerii parâmei de întinzător prin cei 2 berbeci este cea prezentată data trecuta în imaginea 254.
[center]
![Imagine postata](http://www.papermodel.ro/_machete_/Leocadia/263.jpg)
Img.263
[/center]Am legat sarturile în ordinea legării lor la coloana catargului adică 2 tribord, 2 babord, 2 tribord ş.a.m.d.
[center]
![Imagine postata](http://www.papermodel.ro/_machete_/Leocadia/264.jpg)
Img.264
[/center][center]
![Imagine postata](http://www.papermodel.ro/_machete_/Leocadia/265.jpg)
Img.265
[/center]