Arborada
Arborada unei nave este alcătuită din: catarge sau arbori, vergi, ghiu, pic şi bompres.
Catargul este de regulă format din trei părţi: coloana, gabierul şi arboretul.
Coloana este partea inferioară a catargului, are la limita de jos o secţiune numită călcâi, prin intermediul căruia se fixează catargul în
carlingă. Coloana este compusă din două părţi – una inferioară sub punte numită
picior şi alta exterioară deasupra punţii. La extremitatea de sus, coloana se termină cu
butucul coloanei şi o platformă ce se numeşte
gabie.
Gabierul este partea de mijloc a catargului, are călcâiul fixat în
gabie, este legat de coloană prin piesa numită
butuc şi se termină la extremitatea superioară cu o altă platformă mai mică numită
crucetă.
Arboretul este partea superioară a catargului. Este fixat cu călcâiul lui în
crucetă şi legat de
gabier prin butucul acestuia. Arboretul se termină cu o piesă în care sunt fixate unul sau două
raiuri pentru trecerea
saulelor de ridicare a pavilioanelor. Această piesă se numeşte
măr şi în limbaj marinăresc înseamnă întotdeauna vîrful catargului.
Catargele de la navele cu vele purtau următoarele denumiri:
trinchet – catargul din prova navei;
arborele mare – cel din mijloc şi
antimon – arborele din pupa. Tot la navele cu vele mai există un arbore înclinat fixat în prova navei, care se numeşte
bompres.
Voi prezenta realizarea
arborelui mare în detaliu. În revistă avem tipărite toate elementele de arboradă la cote exacte. Am măsurat cu rigla cotele din revistă si am realizat coloana, gabierul şi arboretul din lemn de esenţă tare, strunjirile le-am facut cu lemnul prins intr-o maşină de găurit care la rândul ei am fixat-o pe masa de lucru cu ajutorul unui colier metalic in spatele mandrinei, in locul unde vine prins mânerul detaşabil al maşinii de găurit. După aceste strunjiri am decupat din revista piesele:
[center]
Img. 234
[/center]In imagine am folosit urmatoarea convenţie de notare a pieselor după cartonul folosit: roşu-0,5mm, alb-carton duplex, roz-1mm, maro-2mm, albastru deschis-preşpan, albastru inchis – cartonul din revistă iar cu galben sunt notate piesele realizate din lemn. Toate aceste piese si mai sunt cateva care nu apar in acestă imagine
trebuiesc lipite în ordinea numerotării. Am început cu realizarea coloanei:
[center]
Img. 235
[/center]Prima dată am realizat profilul pătrat pentru butucul coloanei, pentru acestă operaţie am lipit pe o riglă de lemn o bucată de jmirghel. Urmează lipirea armăturilor, piesa
247a am vopist-o cu auriu şi se poziţionează longitudinal pe diracţia dată de o latură a butucului. Se lipesc armăturile tranversale, pentru acestea recomand decuparea unor fâşi din carton duplex mai lungi decăt cele din revistă, vopsirea lor in prealabil cel putin a celor negre şi lipirea pe coloană. Urmează armarea coloanei cu parâmă, am folosit o sfoară de macrame pe care am vopsit-o inainte cu acelaşi negru folosit şi la alte elemente.
[center]
Img. 236
[/center]La final am lipit armăturile de pe butuc şi l-am vopsit cu negru. În locul unde se termină armătura longitudinală –piesa
247a, în partea de sus, dar pe parţile laterale se pileşte locaşul celor 2 piese
247f, acestea sustin piesele
248e.
[center]
Img. 237
[/center]In imagine se observă şi gabia – partea de jos- pe care am lipit piesele
248c şi
248d. Am facut găurile de prindere a parâmelor cu ajutorul unui vârf foarte ascutit iar la găurile din lateral am dat 2 gauri de 1mm una lângă cealaltă şi apoi am unit aceste găuri prin deplasarea burghiuliu stanga-dreapta după care am montat cele 2 subansamble.
[center]
Img. 238
[/center]In partea de sus a imaginii este gabierul, pentru realizarea călcâiului(partea inferioară) a acestuia lăsaţi la strunjire în plus 3mm pe rază, in revistă este desenat profilul final. După strunjire călcâiiul se pileşte pe trei laturi. Pe gabier este aşezată (nu lipită) piesa
249 de legătură cu butucul coloanei. Gabierul se lipeşte pe poziţie prima oră cu puţin aracet in zona pieselor
247f apoi se centrează pe axa coloanei şi abia la final se pune aracet pe piesa de legătura
249.
[center]
Img. 239
[/center]In acestă imagine făşiile negre lipite pe gabie le-am realizat din carton de 0,5mm grosime şi lăţime de 1mm. Aceste piese nu sunt în revistă si le-am adăugat eu pentru a fi cât mai aproape de modelul original. Apoi am realizat profilul pătrat al butucului gabierului şi am lipit piesele de sprijin ale crucetei. Piesele de sprijin
250 sunt realizate din cartonul revistei, se lipeşte prima oară piesa hexagonală care are un pătrat în interior apoi se lipesc cele 6 piese de pe laturi.
[center]
Img. 240
[/center] Cruceta este realizată din 2 piese de sprijin şi alte 4 piese transversale. La cele 2 capete ale celor 3 piese identice se dă cîte o gaură prin care va trece o parâmă, lipirea arboretului de gabier se realizează în aceiaşi ordine ca la lipirea gabierului de coloană. Pe arboret este lipită piesa
253a prin care se dă o gaură de 1mm, prin acesta va trece o parâmă care va susţie o vergă. Pentru trinchet şi antimon nu voi mai prezenta realizarea ci doar imaginile finale.
Aşa arată arborele mare, vedere din prova şi din bobord:
[center]
Img. 241
[/center][center]
Img. 242
[/center]