Mai departe am lipit piesele
137(a,b,c,d,e), 138(a,b,c,d,e,f,g,h,j,l),
139 şi
139a pe carton de 0,5mm. Toate aceste piese sunt tipărite cu auriu pe carton velin şi sunt un brâu de bordaj folosit atat pentru întărire cât şi pentru ornament.
[center]

Img.164
[/center]Piesele 137, 138 şi 139
se decupează cu cutter-ul fiind subţiri şi lungi foarfeca le poate torsiona şi nu intotdeauna rezultatul este cel dorit. După decupare am colorat piesele pe cant cu un galben cât mai apropiat cu cel tipărit.La nivelul covertei aceste piese sunt intercalate cu portstraiurile:
[center]

Img.165
[/center]
Portstraiurile - piesele
148,148 şi
150 (numerotate de la prova spre pupa), se lipesc pe carton de 1,5mm şi fac parte din categoria elementelor de greement
(Mersi traian !). Dupa ce le-am lipit pe carton de 1,5 am lipit şi piesa corespunzătoare de pe cealaltă faţă apoi am dat găurile pentru parâme cu un burghiu de 1mm după care binenţeles le-am vopsit cu negru dar am lăsat nevopsit locul unde vin lipite guşeele (sau colţarii). La babord şi la tribord mai sunt nişte piese de întărire a bordului care vin intercalate intre piesele de ornament, acestea sunt:
[center]

Img.166[/center]
numerotate cu
164 şi se lipesc pe carton de 0,5mm. Observaţi cum am procedat, piesele oricum sunt tipărite câte 2, una în prelungirea celeilalte, aşa că am decupat câte 2. L-am vopsit cu negru le-am lipit la babord, după care le-am tăiat la nivelul covertei şi apoi le-am lipit şi la tribord.
Prima oară am lipit ornamentele care nu au fost intercalate cu alte piese apoi am lipit piesele de întărire
164, portstariurile
148,149 şi
150 după care am lipit şi piesele de ornament. Aceasta nu este o regulă de lipire ci doar aşa am considerat eu de cuviinţă şi mi-a fost mai uşor. Ce făceam de exemplu daca aveam o abatere de 2 mm intre piese şi lipeam prima oară ornamentele. Ori tăiam din ornament ori tăiam din piesă, mai rău era daca trebuia să adaug.
[center]

Img. 167[/center]
În imagine sunt colţarii, piesele
148b,149b şi
150b, se lipiesc pe carton de 1mm şi se decupează tot cu cutterul apoi se lipsec pe portstraiuri in locurile lăsate nevopsite.
[center]

Img.168[/center]
Aşa arată piesele lipite pe poziţie şi vopsite. Colţarii vin lipiţi
pe portstraiuri, dedesuptul lor la linia de contact dintre portstrai şi bord am pus o linie de aracet mai gros ceva de genul acelei "suduri" explicate acum multe postări.
[center]

Img.169[/center]
[center]

Img.170
[/center]