Forum Machete,Modelism,Hobby: Santa Leocadia - macheta din carton - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 16 Pagini +
  • « Prima
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Santa Leocadia - macheta din carton Realizarea unei fregate din secolul XVIII.

#121 Useril este offline   ClaudiuN 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 191
  • Inregistrat: 02-February 08

Postat 15 September 2008 - 02:35 PM

Salutare tuturor,

traian –imaginea cu volta la tachet este sugestivă, o să mă ajute cand voi trage parâmele la Santa Leocadia.

Filelele de bordaj

Sunt piesele notate cu 109l – 129l şi 109p-129p. Acestea trebuiesc lipite pe carton de 0,75mm. Nu am avut carton de 0,75mm grosime şi în acest caz am lipit filele pe carton duplex de două ori. Aceste file sunt tipărite în aşa fel încât pe ele se vede fiecare scândură din care sunt făcute. Este momentul unei decizii importante, dacă doriţi să vopsiţi fregata sau nu. In cazul în care nu vreţi să o vopsiţi filele de bordaj se decupează se lipesc iar la final puteţi aplica un strat de aracet pentru protecţie.

Eu am ales a doua variantă – vopsirea. Pentru a păstra originalul adică pe filele de bordaj să se observe călăfătuireaumplerea spaţiilor dintre filele bordajului, fundului sau a punţilor cu un amestec de zmoală şi câlţi (numit calafat) în vederea obţinerii etanşeizării acestora - am apelat la un truc.

Cu un fârf rotund am presat cartonul pe liniile de călăfătuire apoi am verificat cu vopseaua acrilică cum va arăta acestă operaţie.
[center]Imagine postata
Img.149
[/center]Seamănă foarte mult cu biguirea cartonului dar nu ştiu daca are o denumire anume, poate şti tu Dragos.
După ce am decupat fiecare filă am trecut cu respectivul fârf peste fiecare linie trasată de pe acestea. Suprafaţa de sprijin a fost un geam şi am încercat ca aceste linii curbe să le realizez cât mai fidel – fără grabă. Nu au ieşit perfect dar nici scândurile bordurilor nu erau in realitate perfect drepte. După acestă operaţie am vopsit numai cu negru şi cu roşu filele care aveau acestă culoare. Cu alb o să vopsesc la final după ce voi lipi filele bordajului fundului, etrava şi chila.Lipirea se face începând de la parapet spre chilă şi în ordinea numerotării pieselor. Atenţie – în revistă sunt 2 piese distincte notate cu acelaşi număr este vorba de 116p şi 116l, cele care sunt tiparite lângă piesele 115p şi 115l se lipesc primele. Aceste piese se lipesc cum sunt în revistă şi fac ca bordajul lateral (vopsit cu negru) să fie ieşit puţin în afară.

[center]Imagine postata
Img.150[/center]
Pentru a lipi filele cât mai apropiate nu am respectat ordinea de lipire a filelor indicată de producător. Am lipit piesele 115 şi 116 apoi am lipit 136a şi 136b apoi filele 135 şi 136. Apoi am mers mai departe cu filele 116 şi 117 apoi 118 şi 119 şamd. De menţionat că filele se lipesc de la prova la pupa.

[center]Imagine postata
Img. 151[/center]
Deocamdată am lipit numai filele de la babord.

[center]Imagine postata
[/center]
[center]Img. 152[/center]

[center]Imagine postata
Img.153[/center]

Aceasta postare a fost editata de PaperModel: 15 September 2008 - 02:38 PM

#122 Useril este offline   traian 

• Membru senior
  • Postari: 1218
  • Inregistrat: 01-May 08
  • Interests:Nave-navigatie clasica

Postat 15 September 2008 - 06:33 PM

Originalul daca ar fi de fata cred ca s-ar simti usor rusinat (deocamdata). O sa am o saptamana buna.
Portiunea din bordajul lateral putin iesita in afara e braul navei. Uite asa mai capat si eu un colt de paine. Faptul ca tribordul va fi identic babordului e de la sine inteles dar in stadiul asta se disting clar diferentele intre etapele de lucru. :rolleyes:

#123 Useril este offline   ClaudiuN 

• Membru senior

Postat 22 September 2008 - 12:10 AM

Am lipit şi filele de bordaj de la tribord:
[center]Imagine postata
Img. 154
[/center]
Etrava şi chila
Etrava este piesa de rezistenţă a extremităţii prova, piesa 131. Este tipărită de 2 ori "în oglindă", practic avem 2 piese care se lipesc pe carton de 2mm grosime apoi se lipesc spate în spate, realizăm în acest fel o piesă cu grosime de 4mm.
[center]Imagine postata
Img.155
[/center]Chila este situată longitudinal pe fundul navei şi se întinde pe toată lungimea de la prova la pupa. Chila este elementul cel mai robust şi cel mai rezistent al oricărei nave, la fel ca la etravă piesele componente 131a şi 132 sunt tiparite de 2 ori iar metoda de realizare este la fel ca la etrava.
[center]Imagine postata
Img.156
[/center]
In imaginea 156 chila se prelungeşte la pupa cu câtva milimetrii, NU TĂIAŢI CHILA în acel loc vine lipit etamboul – piesa de rezistenţă de la pupa. Etamboul este piesa nr. 166, se realizează în acelaşi mod ca etrava şi chila dar se lipeşte după lipirea filei de la pupa.

#124 Useril este offline   ClaudiuN 

• Membru senior

Postat 29 September 2008 - 05:12 PM

Cum spuneam şi acum cateva saptamâni am pus puntea pupa şi puntea prova pe poziţia lor doar pentru a putea da forma corectă bordului. În continuare voi lipi piesele componente de la chilă spre parapet şi nu voi mai ţine cont de numerotarea producatorului decât după punerea pe poziţie a tunurilor de pe puntea principală.
[center]Imagine postata
Img. 157
[/center]Piesa 151 face legătura la pupa între cele 2 borduri. Are decupate 2 saborduri de artilerie şi 6 ferestre. Am lipit-o după ce am demontat puntea pupa. Apoi am lipit cele 2 piese 159l şi 159p, acestea se lipesc pe carton de 0,5mm şi se trasează cu un vârf pe liniile de călăfătuire. Piesa 166 – etamboul- se lipeşte pe carton de 4mm grosime prin acelaşi procedeu ca la etrava. După lipirea acestor piese am vopsit portiunea corpului navei de sub linia de plutire cu vopsea albă.

Cârma
Piesa 168 trebuie să aibe la final 3,5mm grosime. Cele doua componente tiparite in oglindă se poat lipi pe un carton de 1,5 şi unul de 2mm.
[center]Imagine postata
Img.158
[/center]Inainte de a lipi cârma am trasat liniile de călăfătuire apoi am vopsit-o cu alb şi cu negru după care am lipit piesele 169, 169a, 169b şi 169c. Piesele reprezintă nişte platbande de fier care întăresc cârma, aceste piese sunt tiparite pe foiţă şi pe ele se observă niturile cu care sunt prinse, nu le-am mai vopsit ca sa nu astup acele "nituri". Înaintea de a monta cârma am lipit şi pe corpul navei piesele 167,167a, 167b şi 167c - sunt corespondentele pieselor 169 şi au acelaşi rol.
[center]Imagine postata
Img.159
[/center]Apoi am lipit piesele 163l şi 163p lipite iniţial pe carton de 0,5mm apoi vopsite cu negru.
[center]Imagine postata
Img.160
Imagine postata
Img.161
[/center]Am mai dat un strat de vopsea roşie pe cele 2 borduri şi vopsea neagră pe brâul navei.
[center]Imagine postata
Img.162
[/center]apoi am lipit piesele 140 tiparite pe foiţă. Aceste piese se lipesc pe parapeţi -reprezintă copastia. După lipire le-am vopsit cu negru.
[center]Imagine postata
Img.163
[/center]În imaginea 163 se poate observa locaşul unde intră puntea pupa. Am lasat puntea prova numai puţin mişcată spre pupa pentru a vedea ca aceste punţi inca nu sunt fixe.

#125 Useril este offline   ClaudiuN 

• Membru senior

Postat 06 October 2008 - 08:28 PM

Mai departe am lipit piesele 137(a,b,c,d,e), 138(a,b,c,d,e,f,g,h,j,l), 139 şi 139a pe carton de 0,5mm. Toate aceste piese sunt tipărite cu auriu pe carton velin şi sunt un brâu de bordaj folosit atat pentru întărire cât şi pentru ornament.
[center]Imagine postata
Img.164
[/center]Piesele 137, 138 şi 139 se decupează cu cutter-ul fiind subţiri şi lungi foarfeca le poate torsiona şi nu intotdeauna rezultatul este cel dorit. După decupare am colorat piesele pe cant cu un galben cât mai apropiat cu cel tipărit.La nivelul covertei aceste piese sunt intercalate cu portstraiurile:
[center]Imagine postata
Img.165
[/center] Portstraiurile - piesele 148,148 şi 150 (numerotate de la prova spre pupa), se lipesc pe carton de 1,5mm şi fac parte din categoria elementelor de greement (Mersi traian !). Dupa ce le-am lipit pe carton de 1,5 am lipit şi piesa corespunzătoare de pe cealaltă faţă apoi am dat găurile pentru parâme cu un burghiu de 1mm după care binenţeles le-am vopsit cu negru dar am lăsat nevopsit locul unde vin lipite guşeele (sau colţarii). La babord şi la tribord mai sunt nişte piese de întărire a bordului care vin intercalate intre piesele de ornament, acestea sunt:

[center]Imagine postata
Img.166[/center]
numerotate cu 164 şi se lipesc pe carton de 0,5mm. Observaţi cum am procedat, piesele oricum sunt tipărite câte 2, una în prelungirea celeilalte, aşa că am decupat câte 2. L-am vopsit cu negru le-am lipit la babord, după care le-am tăiat la nivelul covertei şi apoi le-am lipit şi la tribord.
Prima oară am lipit ornamentele care nu au fost intercalate cu alte piese apoi am lipit piesele de întărire 164, portstariurile 148,149 şi 150 după care am lipit şi piesele de ornament. Aceasta nu este o regulă de lipire ci doar aşa am considerat eu de cuviinţă şi mi-a fost mai uşor. Ce făceam de exemplu daca aveam o abatere de 2 mm intre piese şi lipeam prima oară ornamentele. Ori tăiam din ornament ori tăiam din piesă, mai rău era daca trebuia să adaug.

[center]Imagine postata
Img. 167[/center]
În imagine sunt colţarii, piesele 148b,149b şi 150b, se lipiesc pe carton de 1mm şi se decupează tot cu cutterul apoi se lipsec pe portstraiuri in locurile lăsate nevopsite.

[center]Imagine postata
Img.168[/center]
Aşa arată piesele lipite pe poziţie şi vopsite. Colţarii vin lipiţi pe portstraiuri, dedesuptul lor la linia de contact dintre portstrai şi bord am pus o linie de aracet mai gros ceva de genul acelei "suduri" explicate acum multe postări.

[center]Imagine postata
Img.169[/center]
[center]Imagine postata
Img.170
[/center]

#126 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12661
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 07 October 2008 - 07:22 AM

:drinks: :friends:

#127 Useril este offline   traian 

• Membru senior

Postat 07 October 2008 - 11:33 PM

Placerea e de partea mea, mai ales ca tu muncesti iar eu efectiv ma delectez. Dar m-as putea delecta daca nu as avea un bun motiv?
Spor!

#128 Useril este offline   ClaudiuN 

• Membru senior

Postat 13 October 2008 - 09:20 PM

Promenada
Am realizat piesele de la pupa ale promenadei:

[center]Imagine postata
Img.171
[/center]
Piesele 152, 154 şi 155 se lipesc pe carton de 0,5mm apoi la piesa 154 am trasat şi liniile de călăfatuire. La piesa 153 se decupează cartonul din revistă. La această piesă am folosit tehnica decupării interioare. După cum se poate observa în imagine în zona celor 2 steluţe am gresit. Pur si simplu mi-a scăpat cutter-ul (cel mai subţire pe care-l am :drinks: ) şi gata, piesa este compromisă (deoacamdată). La ferestrele promenadei de la tribord şi babord voi folosi tehnica decuparii unor fâşi de carton subţiri şi apoi lipire în locurile coresunzătoare. Peste piesa 152 in dreptul ferestrelor am lipit o fâşie de ceolofan. Lipirea am realizat-o cu câteva picături de ojă. Am folosit oja deoarece ceolofanul nu se lipeşte cu aracet iar oja diluează puţin colofanul apoi se usucă şi face "priză" între carton şi ceolofan. Peste ceolofan am lipit piesa 153 – ferestrele apoi 154 – ramele de fereastră apoi piesa 155 suportul de ornament.

[center]Imagine postata
Img.172[/center]
Peste piesele astfel realizate am lipit coloanele dintre ferestre, piesele 158 şi piesa 157a, toate acestea lipite iniţial pe carton de 0,5mm. Am lipit piesa 156, ornamentul pupa, pe carton de 0,5 apoi am decupat zonele cu mai mult negru deoarece strălucea şi nu se potrivea cu alte piese vopsite cu negru ale fregatei.

[center]Imagine postata
Img. 173[/center]
Tot acum am decupat şi piesa 161 – cei doi îngeraşi care ţin o plachetă pe care scrie insesizabil "SANTA LEOCADIA". Am lipit pe poziţie ansamblul realizat din piesele 152-155 şi am corectat şi greşeala de la fereastră :friends: .

[center]Imagine postata
Img. 174[/center]
După care am lipit şi piesele 160, 162 şi 163 iar la final am lipit cele 2 piese de ornament.

[center]Imagine postata
Img.175
[/center]

#129 Useril este offline   traian 

• Membru senior

Postat 13 October 2008 - 11:29 PM

Imi cer mii de scuze dar trebuie sa vin cu o rectificare.Atunci cand am dezbatut problema cu locul unde se plimba comandantul navei si savureaza privelistea oferita de mare am EU am omis faptul ca e vorba de Leocadia si am facut referirea pentru nave in general.Abia acum cand ai postat mi-am dat seama de eroare si vin cu corectia.Imi asum intreaga raspundere si promit ca o sa fiu mai atent.Leocadia nu are promenada. Promenada este o punte exterioara navei in zona pupa sau deasupra puntii pupa al carei destinatie este in special iesirea la o pipa a comandantului sau/si a ofiterilor sau pentru observatii si masuratori. Ceea ce din vina mea ai numit promenada e cabina comandantului,care la tipul asta de nave era destul de spatioasa in raport cu cele ale celorlalti membri de echipaj care beneficiau de cabina, careul ofiterilor (la nave cabina cu destinatie comuna mai multor membri de echipaj,de exemplu servitul mesei,se numeste careu),si cabina rezervata oficialilor vremii aflati la bord.
E momentul in care ma bucur ca nu ai inca ridicate catargele si nu ai de ce sa ma legi iar pana cand vor fi ridicate sper sa imi fie iertata greseala. :friends:

#130 Useril este offline   ClaudiuN 

• Membru senior

Postat 14 October 2008 - 07:21 AM

Salutare, vina este şi a mea pentru ca numai ţi-am amintit la ceea ce lucram, trebuia sa îţi trimit o poză şi atunci totul era foarte clar. Cât despre căpitan, poate privi marea şi din cabina lui in timp ce savurează o pipă, fiind cabina atât de mare poate sa facă si o "plimbare" .... dar mare grijă trebuie să avem căci coloanele de la catarge sunt gata şi sunt din lemn de fag...
Dacă ar fi să mă lege capitanul :friends: de catarg aş prefera pe o mare montată, nu pe arşiţă, tu ??

#131 Useril este offline   crios 

• Membru senior
  • Postari: 4898
  • Inregistrat: 29-November 04

Postat 14 October 2008 - 03:52 PM

Trebuie sa recunosc ca-mi place pana acum.
Felicitari PaperModel pentru ce ai facut pana acum si felicitari Traian pentru suportul pe care i-l acorzi!

Bafta!

#132 Useril este offline   traian 

• Membru senior

Postat 15 October 2008 - 10:20 PM

Vezi postareaPaperModel, la 14 Oct 2008, 08:21, a spus:

Salutare, vina este şi a mea pentru ca numai ţi-am amintit la ceea ce lucram, trebuia sa îţi trimit o poză şi atunci totul era foarte clar. Cât despre căpitan, poate privi marea şi din cabina lui in timp ce savurează o pipă, fiind cabina atât de mare poate sa facă si o "plimbare" .... dar mare grijă trebuie să avem căci coloanele de la catarge sunt gata şi sunt din lemn de fag...
Dacă ar fi să mă lege capitanul :friends: de catarg aş prefera pe o mare montată, nu pe arşiţă, tu ??

Daca e dupa preferinte eu as prefera sa nu. Mai bine sa ma debarce pe o insula impreuna cu bucatareasa si sa ma lase cam tot atat cat m-ar lasa legat. Iar bucatareasa sa fie Shakira :drinks:

#133 Useril este offline   ClaudiuN 

• Membru senior

Postat 20 October 2008 - 08:48 AM

Dragi modelisti, traian lucreza acum la Victory, o nava superba tot de la Shipyard. Ne-am hotarat ca si el sa va prezinte in acest topic macheta sa din carton.

traian iti urez SUCCES, esti invitatul meu. Papy

#134 Useril este offline   DragosP 

• Membru senior
  • Postari: 538
  • Inregistrat: 22-June 07

Postat 20 October 2008 - 10:28 AM

Doua abordari a unor Kit-uri Shipyard suna interesant. Personal sunt curios sa il vad pe Traian "la lucru" , vocabularul il stapaneste bine, sa vedem acum cat de bine stapaneste cartonul. :drinks: :dribble: :dribble:

#135 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior
  • Postari: 1116
  • Inregistrat: 18-January 08
  • Interests:Fotografie, modelism, frumosul cotidian

Postat 20 October 2008 - 12:20 PM

Da, abia asteptam.
Cat mai multe prezentari se constituie in tot atatea exemple si lectii de urmat pentru altii.
Pentru comunitatile unde nu se poate beneficia "live" de experienta celor care stiu, este foarte utila descrierea pas cu pas a tehnicilor utilizate.

Felicitari celor doi artisti care se completeaza reciproc cu informatii de valoare.

#136 Useril este offline   traian 

• Membru senior

Postat 20 October 2008 - 08:55 PM

Vezi postareastageexp, la 20 Oct 2008, 13:20, a spus:

Da, abia asteptam.
Cat mai multe prezentari se constituie in tot atatea exemple si lectii de urmat pentru altii.
Pentru comunitatile unde nu se poate beneficia "live" de experienta celor care stiu, este foarte utila descrierea pas cu pas a tehnicilor utilizate.

Felicitari celor doi artisti care se completeaza reciproc cu informatii de valoare.

Stageexp, multumesc si imi permit sa iti multumesc si in numele lui Papy pentru aprecieri si felicitari, totusi aprecierea ca artisti o consider ca a fi mult prea pretentioasa. De la a incerca sa faci ceva si sa iasa si bine si asa cum vrei pana la etajera artistului e o cale foarte lunga iar nasul meu cel putin nu se ridica pana acolo. Inca o data multumiri.

#137 Useril este offline   traian 

• Membru senior

Postat 20 October 2008 - 10:54 PM

Desi mai am mult de lucru fata de Papy iar timpul pe care il pot afecta constructiei e mai scurt sper ca cele doua nave sa navige impreuna si sa ii indemne si pe altii sa le urmeze.Nu prezint modul de realizare,prezentarea lui Papy fiind destul de amanuntita si ,,meseriasa". Ma limitez doar la a prezenta un model in diferite faze care alaturi de Leocadia sa indemne si alti iubitori ai navigatiei la construirea unei flote.Scuze pentru imagini dar nu sunt un bun fotograf, urmatoarele vor fi mai bune.

Imagine atasata: 001.jpg

001.Imagine din babord

Imagine atasata: 002.jpg

002.Babord pupa.Coverta bordul tribord e inca in lucru

Imagine atasata: 003.jpg

003.Puntea de comanda

Imagine atasata: 004.jpg

004.Decupajul sabordurilor il voi face dupa ce vor fi atasate toate ornamentele

Imagine atasata: 005.jpg

005.Prova babord

Imagine atasata: 006.jpg

006.Inca o vedere pupa babord

Tribordul e inca in stadiul de filare pentru realizarea grosimii bordajului. Dupa ce il voi aduce in
aceeasi faza cu babordul voi trece la realizarea a ceea ce la clasa asta de nave se cheama castel
pupa (portiunea cu cabinele supraetajate pe 3 punti de la pupa)

#138 Useril este offline   DragosP 

• Membru senior
  • Postari: 538
  • Inregistrat: 22-June 07

Postat 21 October 2008 - 09:07 AM

Ca si in cazut Leocadiei observ ca e un model complex ce presupune un volum mare de munca. Arata foarte bine pana acum .Cu toate ca navele , mai ales corabiile nu sunt chiar domeniul meu preferat, am insa o mica nelamurire: e normala gaura aia ?

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 002.jpg

#139 Useril este offline   ClaudiuN 

• Membru senior

Postat 21 October 2008 - 09:57 AM

Şi uite aşa ajungem mai aproape de ceea ce este un forum. Un loc de dezbatere ... nu un monolog lung şi plictisitor.
Victory este mult mai complexă decât Santa Leocadia, numai câte tunuri va avea traian de făcut .... :dribble: .. sunt sigur că la final va fi o machetă reuşită. Interesantă mi se pare şi modalitatea de realizare a sabordurilor de artilerie.

SPOR :drinks:

#140 Useril este offline   traian 

• Membru senior

Postat 22 October 2008 - 04:58 AM

Vezi postareaDragosP, la 21 Oct 2008, 10:07, a spus:

Ca si in cazut Leocadiei observ ca e un model complex ce presupune un volum mare de munca. Arata foarte bine pana acum .Cu toate ca navele , mai ales corabiile nu sunt chiar domeniul meu preferat, am insa o mica nelamurire: e normala gaura aia ?

Normal ca nu e normala dar in stadiul asta e normala.Puntea de comanda inca nu e fixata fiindca mai am inca de lucru la cabine.Si dupa fixare,asa e constructia, ramane o fanta care se acopera cu copastia si ornamentele aferente.
Si pentru ca tu esti principalul vinovat pentru ce fac eu si sunt dator,sper sa nu se supere nimeni daca ma achit de datorie si atasez doua imagini care nu au nimic comun cu subiectul in afara materialului
Imagine atasata: 100_0067.jpg

Imagine atasata: 100_0069.jpg
Asta a fost primul pas spre Victory cu toate ca in cazul meu avioanele nu sunt chiar domeniul preferat dar vazandu-l la tine mi l-am dorit si asa mi-am bagat nasul la PaperModel unde m-am lipit si de Victory.

Arata acest topic

• 16 Pagini +
  • « Prima
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

2 useri citesc topicul