Forum Machete,Modelism,Hobby: primer sau nu - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

primer sau nu

#1 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1116
  • Inregistrat: 18-January 08
  • Interests:Fotografie, modelism, frumosul cotidian

Postat 15 April 2008 - 09:56 AM

vreau sa pun si eu o intrebare:
lucrez la o macheta Italeri, F15, scara 1:72, la care am ajuns in faza premergatoare vopsirii fuselajului
Pana acum m-am jucat doar cu nave de dimensiuni mai mari (portavioane 1:400)
Deoarece utilizez acrilice, evident ca suprafetele trebuie bine pregatite (degresate).
Intrebarea mea este:
Sa folosesc sau nu un Primer inainte de vopsire?
Ceea ce detin eu ca si grund, este un tub de spray de culoare gri, cu uscare rapida, care dupa aplicare confera suprafetei un aspect mat si foarte rugos, care se aseamana as putea spune cu hartia abraziva foarte fina.

Astfel, intrebarea mea se muleaza pe dorinta de a alege intre doua posibilitati:

1. folosirea acelui grund, la care exista insa teama de a a coperi detaliile foarte fine de pe suprafata aripilor si a fuselajului

2. evitarea utilizarii grundului cu speranta unei bune aderente a acrilicelor pe o suprafata bine pregatita

Profit de aceasta ocazie pentru a mai intreba ceva, lucrand in premiera la un kit de avion: se pot folosi procedee specifice de vopsire pentru scoaterea in evidenta a detaliilor fine de pe aripi si fuselaj, sau se considera suficienta evidentierea lor prin reliefare (prin injectare la fabricatie)?

#2 Useril este offline   radub 

• Membru senior
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 15 April 2008 - 10:40 AM

Nu cred ca ai nevoie de grund. Trebuie sa stergi bine macheta cu alcool inainte de vopsire ca sa degresezi grasimea lasata de degete sau orice uleiuri folosite in procesul de fabricatie al machetei.
Nici grundul nu se va lipi de plastic negresat. Exista chiar lichide de preparare a suprafetelor inainte de vopsire. Testors au ceva care se cheama Plastic Prep.

Rostul grundului e simplu: daca ai folosit material disimilare, ti le uniformizeaza. Daca ai o macheta pe care ai pus niste piese din rasina, niste piese fotodecupate, ceva din lemn, niste imbinari chituite, niste imbinari umplute cu superglue, etc., toate astea se vor comporta diferit cand se aplica vopseaua. Grundul le va face pe toate aceste materiale diferite sa se comporte ca un singur material. Un alt rost al grundului este sa ajute la nivelarea imperfectiunilor: se da cu grund, apoi se slefuieste suprafata cu smirghel fin. Asta e foarte folositor daca sunt multe zgarieturi, sa zicem de la pilire, sau denivelari.

Mai sunt si grunduri specializate pentru metal sau rasini, dar din ce descrii tu, se intelege ca te referi la ceva gen MrSurfacer care face exact ce am descris eu mai sus.

Deci, ca sa scurtez o poveste lunga, daca e o macheta din plastic direct din cutie, tot ce trebuie sa faci e sa o stergi bine peste tot cu alcool (asigura-te ca nu ataca plasticul).

Radu

Vezi postareastageexp, la 15 Apr 2008, 08:56, a spus:

vreau sa pun si eu o intrebare:
lucrez la o macheta Italeri, F15, scara 1:72, la care am ajuns in faza premergatoare vopsirii fuselajului
Pana acum m-am jucat doar cu nave de dimensiuni mai mari (portavioane 1:400)
Deoarece utilizez acrilice, evident ca suprafetele trebuie bine pregatite (degresate).
Intrebarea mea este:
Sa folosesc sau nu un Primer inainte de vopsire?
Ceea ce detin eu ca si grund, este un tub de spray de culoare gri, cu uscare rapida, care dupa aplicare confera suprafetei un aspect mat si foarte rugos, care se aseamana as putea spune cu hartia abraziva foarte fina.

Astfel, intrebarea mea se muleaza pe dorinta de a alege intre doua posibilitati:

1. folosirea acelui grund, la care exista insa teama de a a coperi detaliile foarte fine de pe suprafata aripilor si a fuselajului

2. evitarea utilizarii grundului cu speranta unei bune aderente a acrilicelor pe o suprafata bine pregatita

Profit de aceasta ocazie pentru a mai intreba ceva, lucrand in premiera la un kit de avion: se pot folosi procedee specifice de vopsire pentru scoaterea in evidenta a detaliilor fine de pe aripi si fuselaj, sau se considera suficienta evidentierea lor prin reliefare (prin injectare la fabricatie)?

#3 Useril este offline   MiG 

• Membru senior
  • Postari: 827
  • Inregistrat: 19-January 05

Postat 15 April 2008 - 11:03 AM

Mai are un rol grundul (mai ales cel gri), scoate in evidenta imperfectiunile de la imbinari/chituiri. In plus avand o culoare mata si neutra ajuta la judecarea mai corecta a formelor modelului (daca de exp ai piese de culori diferite, chituiri care induc in eroare asupra formei)

#4 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12659
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 15 April 2008 - 12:30 PM

Ma autocitez nitel.
Cite bordee, atitea obicee!. Eu nu am folosit niciodata grund, si nu am avut nici un fel de probleme! Singura vopsea care cere o grunduire este cea duco, care nu prea prinde direct pe plastic! Sau partile metalice, dar acestea cer un grund de calitate. Cartula stie de care!
Ce trebuie facut, obligatoriu, este sa speli bine macheta inainte de vopsire, cu apa si detergent. Vopseaua de tip email este mai ingaduitoare!
Stratul de grund poate estompa uneori detaliile fine de aceea unii recomanda sa "slefuiesti" macheta cu o hirtie abraziva foarte fina, undeva la 1500..2000. Am incercat o data, dar rezultatul a fost neconcludent.
Este drept ca stratul de grund scoate in evidenta unele imperfectiuni de montaj, dar mult mai buna pentru asa ceva este vopseaua metalica, aluminiul, data in strat diluat, sau chiar pulberea de aluminiu, foarte fina, frecata cu degetul de macheta.

Citeaza

se pot folosi procedee specifice de vopsire pentru scoaterea in evidenta a detaliilor fine de pe aripi si fuselaj,
Da, e chiar indicat, dar atentie la exagerari!

#5 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior
  • Postari: 1116
  • Inregistrat: 18-January 08
  • Interests:Fotografie, modelism, frumosul cotidian

Postat 15 April 2008 - 12:38 PM

multumesc pentru raspunsuri
am folosit cantitati mici de adeziv pentru a completa micile imperfectiuni ale formelor turnate din plastic, dupa care am slefuit cu smirghel fin cu apa
la machete similare (din plastic) dupa vopsire nu am remarcat diferente asa ca probabil nici aici nu vor fi :pardon:
Oricum am remarcat un lucru interesant: plasticele gri de la Italeri de exemplu sunt mai rezistente la actiunea unor adezivi, in timp ce plastcul alb prezent in macheta vasului Savanah de la Revell a avut tendinta de a fi atacat in prezenta unei cantitati mai mari de adeziv, ceea ce implica o usoara corectare

#6 Useril este offline   bogy 

• Membru senior
  • Postari: 1367
  • Inregistrat: 26-May 05

Postat 15 April 2008 - 12:39 PM

Da, Z-mare are dreptate, eu folosesc ca strat de primer vopsea de aluminiu diluata si data la aerograf, mai ales la machete lucrate din greu - gravate, chituite, modificate - pentru a scoate in evidenta eventualele imperfectiuni. O recomand mai ales la avioane moderne, unde imperfectiunile chiar nu au ce cauta.

#7 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04

Postat 15 April 2008 - 12:53 PM

Ca multe alte lucruri pe lumea asta, si intrebarea din titlu are un raspuns devenit deja clasic... DEPINDE

Personal, prefer sa grunduiesc tot timpul. NU de nevoie, ia-o mai degraba ca o polita de asigurare impotriva cazurilor in care se smulge vopseaua cu tot cu banda de mascare.
INSA... Nu toate grundurile sunt egale. Unele nu prind de nici o culoare pe macheta, in loc sa te ajute te incurca si mai rau. Si NICIODATA nu am grunduit la spray. Cu un spray e foarte probabil sa incarci detaliile. Daca am spray, il descarc si il dau cu aerograful.

Mi-a luat mult timp sa gasesc un set de grunduri care sa ma incante, si in mod cert nu exista o solutie unica. Ce am gasit ca merge foarte bine pentru mine este:

* MrSurfacer . Orice granulatie, oricum il dau diluat cu nitro. 500-le e cel mai economic, ca e mai gros si la aceiasi bani tine de cateva ori mai mult decat un 1000 sau 1200. Prefer la sticluta, din motivul de mai sus. Daca iei spray, deja trebuie sa iei un 1000 sau 1200 (o compozitie ceva mai diferita fata de cel la sticluta)
Excelent si foarte fin, merge perfect ca baza pentru multe lucruri (in special metalice, putand fi slefuit frumos)

* Alclad Grey Primer. Singurul primer care nu am mai reusit sa-l curat de pe macheta. Diluat cu nitro, reactioneaza superficial cu plasticul machetei si acolo ramane. Trebuie grija, daca e aplicat aiurea sau balteste evident va increti plasticul. E ceva mai grunjos.

* Duplicolor styrene primer. La fel, coroziv dar fin, se usuca destul de greu.

Cam astea ar fi cele comune. MrSurfacer il folosesc cam tot timpul, celelalte 2 doar in cazuri speciale. Sper sa te ajute, impreuna cu ce s-a scris mai sus...

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi