Forum Machete,Modelism,Hobby: Hamm - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Hamm US Military Cemetery, Luxembourg

#1 Useril este offline   Danu 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 328
  • Inregistrat: 02-August 05

Postat 14 April 2008 - 10:30 PM

Acum cateva saptaman am nimerit intr-una din multele reviste de specialitate de prin partea locului un articol despre George Patton Jr., si am fost surprins sa aflu ca nu este inmormantat in California natala, ci pe aici prin Europa, foarte aproape... in cimitirul militar de la Hamm. Asa ca, sambata dimineata m-am urcat in tren spre City hotarat sa vad cum arata un cimitir militar american. Ajuns in Luxemburg, sar in primul autobuz 8, care teoretic m-ar duce la Hamm, ...si ma trezesc prompt in celalalt capat al liniei. Din fericire, am un dram de noroc, caci acesta este autobuzul care ajunge la Hamm dintre cele 2 pe ora care circula in weekend, si mai aflu ca biletul pe care l-am cumparat este valid 2 ore si nu una cum scrie pe el...
Calatoria de o jumatate de ora prin vaile din jurul orasului (si timpul scurs pana a plecat autobuzul...) sunt destul de plictisitoare, dar in sfarsit ajung... Vremea tipic luxemburgheza (frig, vant, ploaie marunta sporadica) nu este tocmai potrivita pentru o asemenea vizita, iar faptul ca autobuzele sunt din ora in ora ma indispune si mai mult...
Cimitirul este destul de indepartat de satucele din jur si consta dintr-o capela, o casa de oaspeti si mormintele a 5076 de militari americani pe o suprafata de 50,5 acri. Este unul din cele 14 cimitire militare permanente ridicate de SUA in memoria celor cazuti in al doilea razboi mondial, si unul dintre cele mai mari din Europa (din cate imi aduc aminte ce din ce am citit la intrare, doar vreo 2 in Franta sunt sensibil mai mari). Locul a fost eliberat de Divizia 5 Blindata in septembrie 1944, iar in decembrie 1944 a fost folosit pentru ingropare temporara. Dupa razboi Marele Ducat a cedat terenul pentru posteritate fara taxa pentru a se amenaja un cimitir permanent, a carui constructie s-a finalizat in 1960. Festivitatea de deschidere s-a tinut, evident, pe 4 iulie.
Imagine atasata: SL380008b.JPG
Portile din fier forjat d la intrare, capela in spate, si masina de serviciu a ingrijitorului cimitirului.
Imagine atasata: SL380009b.JPG
Capela are 50 de picioare, adica ~15m inaltime (uff, americanii si sistemul lor de unitati de masura...) si este facuta din piatra alba din muntii Jura din Franta.
Imagine atasata: SL380013b.JPG
deasupra intrarii este o scupltura de 23 de picioare (~7,7m) in granit rosu Suedez infatisand ingerul pacii. Pe usa capelei sunt 8 panouri simbolizand virtutile sau atributele unui bun soldat: Physical Fitness, Fidelity, Proficiency, Sacrifice, Valor, Family Ties, Fortitude si Faith.

Imagine atasata: SL380014b.JPG

#2 Useril este offline   Danu 

• Membru senior

Postat 14 April 2008 - 10:49 PM

Imagine atasata: SL380012b.JPGImagine atasata: SL380010b.JPG[attachment=2315
:SL380015b.JPG]
In fata capelei sunt doua ...ziduri cu numele a 371 de disparuti si harti ale campaniei din vestul Europei si a bataliei din Ardeni.
In continuare...morminte. Aranjate ordonat in siruri pe un gazon ingrijit, fiecare cu cate o cruce sau o Stea a lui David de marmura la capatai, dupa caz.
Imagine atasata: SL380011b.JPG

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: SL380015b.JPG

#3 Useril este offline   Danu 

• Membru senior

Postat 14 April 2008 - 10:57 PM

Intre cele doua drapele cu dungi si stele este un mormant singuratic unde isi doarme somnul de veci aprigul californian amintit mai devreme.
Crucea este simpla, si, ca pe toate celelalte nu scrie decat numele, gradul, unitatea, statul natal si data la care a murit.
Imagine atasata: SL380016b.JPGImagine atasata: SL380017b.JPG
Trandafirul nu l-am pus eu (sunt sigur ca s-ar fi gasit cineva sa intrebe daca nu as fi clarificat asta...). De fapt, cimitirul arata ca este vizitat, cu flori ici-colo si pietre albe puse la mormintele evreilor.

#4 Useril este offline   Danu 

• Membru senior

Postat 14 April 2008 - 11:07 PM

Cum ora pe care trebuia sa o petrec abia incepuse sa treaca, m-am plimbat printre un pic morminte. Cimitirul are 3 sectoare, impartite de 2 drumuri.
Pe fiecare drum sunt cate 2 fantani fiecare purtand numele unuia dintre cei patru evanghelisti. Tot cimitirul este inconjurat de gard viu, care arata cam dezolant in perioada asta a anului. In afara de mine se mai erau cativa veterani si niste familii americane.
Imagine atasata: SL380018b.JPGImagine atasata: SL380019b.JPG
Imagine atasata: SL380020b.JPGImagine atasata: SL380021b.JPG

#5 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior
  • Postari: 7548
  • Inregistrat: 06-March 08

Postat 14 April 2008 - 11:18 PM

Aprig general Patton asta.Apropos Danule,tu sti cum a murit Patton?
Intr-un extrem de banal accident de masina!!
Daca era dupa mintea lui,nu s-ar fi oprit la Elba si poate,ca,poate ca...
Cand i-a vazut prima dat pe rusi,pe malurile Elbei,a zis ca nu da mana cu ticalosul(that bastard,over there)evident era ofiterul rus,ce apare si in poza istorica supercunoscuta in toata lumea,cu americanii si rusii,buni amici.

Aceasta postare a fost editata de Longinus: 14 April 2008 - 11:19 PM

#6 Useril este offline   Danu 

• Membru senior

Postat 14 April 2008 - 11:20 PM

Am incercat sa citesc unele cruci, dar m-am plictisit repede... Totusi, venind inapoi spre casa de oaspeti, am dat peste o cruce care, mai mult ca oricare alta, m-a impresionat profund.
Imagine atasata: SL380024b.JPG
La casa de oaspeti nu am mai gasit pe nimeni - ora mesei - dar, fiind totusi deschisa, am intrat si am citit cateva statistici depre cimitir. Intre cei 5076 de militari americani 2 au fost decorati cu Medalia de Onoare a Congresului American, cea mai inalta distinctie militara a SUA (unul post mortem). Pe pereti sunt poze cu cele doua cruci, localizarea lor si o mica descriere a faptelor pentru care au primit decoratia.
Imagine atasata: SL380025b.JPGImagine atasata: SL380026b.JPG
Cimitirul in sine este decorat cu Inima Purpurie.
De asemenea in cimitir mai este ingropata si o infirmiera.

#7 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior

Postat 14 April 2008 - 11:23 PM

Vezi postareaDanu, la 15 Apr 2008, 00:20, a spus:

Am incercat sa citesc unele cruci, dar m-am plictisit repede... Totusi, venind inapoi spre casa de oaspeti, am dat peste o cruce care, mai mult ca oricare alta, m-a impresionat profund.
Atasament SL380024b.JPG

O exprimare scurta,concisa si filosofica:"aici zace in glorie si onoare un camarad de arme NUMAI DE DUMNEZEU STIUT"
Intr-adevar emotionant.

Aceasta postare a fost editata de Longinus: 14 April 2008 - 11:26 PM

#8 Useril este offline   Danu 

• Membru senior

Postat 14 April 2008 - 11:26 PM

Vezi postareaLonginus, la 14 Apr 2008, 23:18, a spus:

Aprig general Patton asta.Apropos Danule,tu sti cum a murit Patton?
Intr-un extrem de banal accident de masina!!
Daca era dupa mintea lui,nu s-ar fi oprit la Elba si poate,ca,poate ca...
Cand i-a vazut prima dat pe rusi,pe malurile Elbei,a zis ca nu da mana cu ticalosul(that bastard,over there)evident era ofiterul rus,ce apare si in poza istorica supercunoscuta in toata lumea,cu americanii si rusii,buni amici.

Da, stiu. Accidentul a fost cu adevarat banal, nici prea serios, toata lumea coborand imediat din masina vie si nevatamata, mai putin el. Cat despre anticomunismul sau, a fost destul de criticat dupa razboi. Probabil sentimentul era destul de general, dar ceilalti erau 'politically correct' in spiritul intalnirii de la Ialta. Aparent spre sfarsitul razboiului a ordonat unitatilor sale sa mai crute din nemti, ca s-ar putea sa fie utili mai incolo...

#9 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior

Postat 14 April 2008 - 11:30 PM

Un barbat intre barbati.In timp ce ailalti sa straduiau sa-l pupe pe Stalin prin ...urechi,el l-a simtit pe(nu pot sa-i zic,ca-mi taie Cartula macaroana)"tatuc".Cat despre nemti,a avut dreptate:n-ar fi fost o idee buna sa-i termine pe toti,iar istoria ce-a urmat(si pe care,vai,am trait-o,si inca o mai traim)i-a dat dreptate.Crunta dreptate.

#10 Useril este offline   Danu 

• Membru senior

Postat 14 April 2008 - 11:46 PM

Cum timpul trecea enervant de incet, m-am intors in cimitir incercand sa gasesc mormantul celui de-al doilea soldat decorat cu Medal of Honor. Spre rusinea mea, trebuie sa recunosc ca nu am inteles din prima sistemul de numerotare al mormintelor si m-am invartit de vreo 3 ori pana sa-l gasesc.
Intre timp, am prins o poza unui Jumbo care tocmai decola de pe aeroportul international din apropiere.
Imagine atasata: SL380028b.JPG
Sperand ca puteti citi ce a facut sergentul Day G. Turner pentru decoratia sa in poza de mai sus, am sa spun cateva cuvinte despre ostasul William D. McGee, care si-a castigat-o in timpul unei mici operatiuni amfibii pentru capturarea unui satuc. Nemtii nu mai erau sa-l apere, dar plantasera mine care au ranit prompt 2 GI. McGee a sarit in ajutorul lor, a salvat pe unul dintre ei, dar cand s-a intors dupa celalalt a calcat si el pe o mina. A murit cerandu-le camarazilor sa nu-si riste viata sa-l salveze.
Imagine atasata: SL380029b.JPG
Pe scurt, am fost impresionat de ce inteleg americanii prin cultul eroilor.
Spre sud, la 1km si ceva se gaseste si un cimitir militar german, mai mic, pe care nu l-am mai vizitat. Data viitoare.
Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!

#11 Useril este offline   alexie 

• Membru senior
  • Grup: Validating
  • Postari: 1701
  • Inregistrat: 04-December 04

Postat 15 April 2008 - 08:35 AM

Laudabila initiativa!
Initial am avut o strangere de inima ("Danu ma depaseste la fabulatii!", imi ziceam) "Acum cateva saptaman am nimerit intr-una din multele reviste de specialitate de prin partea locului un articol despre George Patton Jr., si am fost surprins sa aflu ca nu este inmormantat in California natala, ci pe aici prin Europa, foarte aproape... in cimitirul militar de la Hamm. Asa ca, sambata dimineata m-am urcat in tren spre City hotarat sa vad cum arata un cimitir militar american." dar ulterior m-am dumirit, "Acum cateva saptamani" nu erai in Pitesti.
In repetate randuri am fost tentat sa solicit infiintarea unei sectiuni Cultul Eroilor, dar am renuntat observand ca 80% din ele par trase la xerox.
Multumesc pentru impresiile impartasite
Imagine atasata: DSCF0035.JPG

#12 Useril este offline   Danu 

• Membru senior

Postat 15 April 2008 - 09:29 AM

Vezi postareaalexie, la 15 Apr 2008, 08:35, a spus:

Laudabila initiativa!
Initial am avut o strangere de inima ("Danu ma depaseste la fabulatii!", imi ziceam) "Acum cateva saptaman am nimerit intr-una din multele reviste de specialitate de prin partea locului un articol despre George Patton Jr., si am fost surprins sa aflu ca nu este inmormantat in California natala, ci pe aici prin Europa, foarte aproape... in cimitirul militar de la Hamm. Asa ca, sambata dimineata m-am urcat in tren spre City hotarat sa vad cum arata un cimitir militar american." dar ulterior m-am dumirit, "Acum cateva saptamani" nu erai in Pitesti.
In repetate randuri am fost tentat sa solicit infiintarea unei sectiuni Cultul Eroilor, dar am renuntat observand ca 80% din ele par trase la xerox.
Multumesc pentru impresiile impartasite
Atasament DSCF0035.JPG

:pardon:
Cat despre monumentele din Romania, eu cred ca sunt unele la care gasesti ceva original (precum statuia aceea pe care ai postat-o tu - trebuie sa le dam credit macar ca au incercat sa faca ceva) sau ceva piese de artilerie - mi-aduc aminte ca intr-un sat din Olt am vazut chiar doua tunuri antitanc de 57mm langa un asemenea memorial...

#13 Useril este offline   alexie 

• Membru senior
  • Grup: Validating
  • Postari: 1701
  • Inregistrat: 04-December 04

Postat 16 April 2008 - 08:43 AM

Vezi postareaDanu, la 15 Apr 2008, 10:29, a spus:

:crazy:
Cat despre monumentele din Romania, eu cred ca sunt unele la care gasesti ceva original (precum statuia aceea pe care ai postat-o tu - trebuie sa le dam credit macar ca au incercat sa faca ceva) sau ceva piese de artilerie - mi-aduc aminte ca intr-un sat din Olt am vazut chiar doua tunuri antitanc de 57mm langa un asemenea memorial...

Cum ziceam identic cu...moldova, de exemplu, nu?
Imagine atasata: DSCF0014.JPG Imagine atasata: DSCF0024.JPG Imagine atasata: DSCF0022.JPG
:pardon:

#14 Useril este offline   Degrelle 

• Membru senior
  • Postari: 616
  • Inregistrat: 09-April 07

Postat 16 April 2008 - 01:39 PM

Apropo de epitafe, cel mai tare m-a impresionat un mormant, undeva in Ucraina in 1943, al unui soldat german, pe care scria: Nu e important ca noi sa supravietuim, ci Germania sa supravietuiasca.

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi