Forum Machete,Modelism,Hobby: Weathering - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Weathering

#1 Useril este offline   ghidi89 

• Membru deplin
  • Grup: Members
  • Postari: 34
  • Inregistrat: 03-April 08

Postat 03 April 2008 - 08:44 AM

Salutare
As dori sa stiu si eu daca se poate face weathering cu acest produs http://www.machete.r...er-negru-de-fum si daca iese calumea. Sunt incepator si nu prea am habar de multe dintre tehnici si materiale.

#2 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12666
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 07 April 2008 - 07:52 AM

Da, se pot folosi orice pigmenti, prafuri, oxizi (creta, pudra, farduri, toner de imprimanta/xerox, rugina, pulbere de grafit etc, etc) cu o conditie: sa nu fie toxici!

#3 Useril este offline   ghidi89 

• Membru deplin

Postat 07 April 2008 - 08:08 PM

ms

#4 Useril este offline   ghidi89 

• Membru deplin

Postat 19 April 2008 - 03:40 PM

am luat negru oxid dar vad ca se diluaeza doar cu ulei de bucatarie. o fi bun de ceva??

#5 Useril este offline   crios 

• Membru senior
  • Postari: 4898
  • Inregistrat: 29-November 04

Postat 20 April 2008 - 09:10 AM

Se dilueaza cu benzina de brichete.

Bafta!

#6 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 20 April 2008 - 11:11 AM

...sau diluanti de tipul D506 sau D509.

#7 Useril este offline   ghidi89 

• Membru deplin

Postat 20 April 2008 - 02:42 PM

si se mai poate da jos de pe macheta?? ca l-am diluat cu ulei si nu se usca cand l-am dat pe macheta dar cand am incercat sa-l dau jos l-am dat f greu si a ramas putin inchisa la culoare macheta... adika nu a ramas unde trebuie printre rosturi. pe tub scrie ca e pe baza de ulei. astept sfatul vostru daca merge sigur cu diluant ca sa ma duc sa-mi iau daca nu imi iau alt pastel poate pe baza de apa.

Aceasta postare a fost editata de ghidi89: 20 April 2008 - 02:44 PM

#8 Useril este offline   crios 

• Membru senior

Postat 20 April 2008 - 03:54 PM

Fireste ca daca ai fi avut suficienta rabdare sa citesti ceea ce e scris pe aici prin forum inainte de a te arunca cu capul inainte, atunci totul ar fi fost mult mai simplu pentru tine.
Se poate si cum ai procedat tu adica mai intai sa incerci sa strici macheta si pe urma sa intrebi fara sa incerci sa cauti informatia pe forum ca doar e timp pierdut pentru tine ... dar si pentru noi devine timp pierdut sa raspundem mereu la aceleasi intrebari.
Acum, sperand ca ti-ai insusit morala desi ma indoiesc, hai sa-ti si explic ce si cum.
Curata macheta cu alcool izopropilic folosindute de o pensula moale ca sa scapi de grasimea aia care nu se va usca in veci.
Chiar daca pe tub scrie ca e vopsea de ulei, se dilueaza cu terbentina, dar pentru ca in multe cazuri terbentina ataca vopseaua chiar bine uscata, noi folosim de regula benzina de brichete. Astfel vopseaua se usuca mult mai repede decat diluata cu terbentina, nu ataca stratul de vopsea de dedesupt si nici nu se usuca extrem de repede. Faptul ca nu se usuca extrem de repede iti permite sa stergi zona unde nu ti-a placut cum a iesit.
Din cauza asta eu nu recomand incepatorilor lucrul cu uleiuri diluate cu diluanti de tipul D506 sau D509.
Fireste ca tu poti folosi orice metoda ai chef.

Bafta!

#9 Useril este offline   ghidi89 

• Membru deplin

Postat 20 April 2008 - 10:27 PM

Vezi postareacrios, la 20 Apr 2008, 16:54, a spus:

Fireste ca daca ai fi avut suficienta rabdare sa citesti ceea ce e scris pe aici prin forum inainte de a te arunca cu capul inainte, atunci totul ar fi fost mult mai simplu pentru tine.
Se poate si cum ai procedat tu adica mai intai sa incerci sa strici macheta si pe urma sa intrebi fara sa incerci sa cauti informatia pe forum ca doar e timp pierdut pentru tine ... dar si pentru noi devine timp pierdut sa raspundem mereu la aceleasi intrebari.
Acum, sperand ca ti-ai insusit morala desi ma indoiesc, hai sa-ti si explic ce si cum.
Curata macheta cu alcool izopropilic folosindute de o pensula moale ca sa scapi de grasimea aia care nu se va usca in veci.
Chiar daca pe tub scrie ca e vopsea de ulei, se dilueaza cu terbentina, dar pentru ca in multe cazuri terbentina ataca vopseaua chiar bine uscata, noi folosim de regula benzina de brichete. Astfel vopseaua se usuca mult mai repede decat diluata cu terbentina, nu ataca stratul de vopsea de dedesupt si nici nu se usuca extrem de repede. Faptul ca nu se usuca extrem de repede iti permite sa stergi zona unde nu ti-a placut cum a iesit.
Din cauza asta eu nu recomand incepatorilor lucrul cu uleiuri diluate cu diluanti de tipul D506 sau D509.
Fireste ca tu poti folosi orice metoda ai chef.

Bafta!

Ai dreptate m-am cam aruncat aiurea dar e abia doua macheta asa ca de pe la a 10-a ar trebui sa-mi iasa :) si oricum nu stiam la ce fol terebntina. Oricum cam asa arata inainte sa-i fac wash-ul http://www.cartula.ro/forum/index.php?show...c=3791&st=0 oricum i-am scos segmentul ala final care era in plus.
Ms pt sfaturi si scuze de deranj

#10 Useril este offline   crios 

• Membru senior

Postat 21 April 2008 - 07:53 AM

Vezi postareaghidi89, la 20 Apr 2008, 23:27, a spus:

Din partea mea n-a fost mare deranj, dar daca citeai p-aici n-ar fi fost deranj pentru tine si nu ma refer la scris ci la macheta.
Daca acum 20 ani n-aveai de unde sa iei informatii si sfaturi si ajungeai sa rasolesti 4 - 5 machete ca sa faci una cat de cat, acum informatie este garla, o cauti si ti-o insusesti.
Incepator fiind, daca mai inghiti un sfat de la mine, incearca sa acumulezi cunostinte despre materialele cu care lucrezi si proprietatile lor. Chestia asta te va scuti de foarte multe probleme, iar daca informatia nu-ti este clara, ai nelamuriri cu privire la tehnici sau materiale, incearca sa pui intrebarea inainte nu dupa.
Spor la machete si ...

Bafta!

#11 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 21 April 2008 - 08:20 AM

Citeaza

Nu-i nici un deranj, decit daca deranjul este, asa cum spunea si Crios, in van! Intr-adevar, despre tehnica asta s-a vorbit la greu pe forum, nu cred ca este macheta prezentata la care sa nu se vorbeasca de asa ceva, fiind prezentate o gramada de metode. Din pacare, si aici cred ca ar trebui facut ceva, sfaturile si metodele sunt imprastiate rau! Nu ar strica un articol de sine statator :hi: . Ma rog, pina atunci trebuie sa tii cont de ce a spus Crios si de cele de mai jos:
- tehnicile de uzura se aplica, functie de tipul lor, fie pe suptafata mata [drybrushing(tufuire)/pulberi/postumbrire], fie pe suprafata lucioasa [washing (spalare)];
- indiferent de metoda aplicata, macheta trebuie sa aiba toate decalurile/detaliile puse pe ea, altfel acestea vor ramine nefirec de ...curate;
- in unele cazuri trebuie sa ai un strat de "protectie" pe macheta (un lac incolor lucios/mat, dupa caz), de obicei un lac acrilic.
Acuma, in cazul tau, fiind vorba de un avion, iti propun a)metofa tufuirii/postumbrire pentru evidentierea linilor de panou, a detaliilor motorului si b) cea a spalarii pentru baia trenului si a jambelor.
a) ai nevoie de o pensula, de preferinta lata, cu peri scurti si asprii. O bagi in vopsea (de preferinta ulei, se poate corecta prin stergere), apoi o stergi usor pe o cirpa pina aproape nu mai ramin dire. Cu pensula astfel pregatita dai in lungul liniilor de panou pentru a le "umbri", scotindu-le in evidenta. Pata de culoare trebuie sa apara, nu din prima trecere a pensulei, ci abia dupa 5 - 10 treceri repetate, astfel ai control asupra intensitatii ei. Operatiunea se executa pe suprafata mata!!
b) diluezi vopseau cu alcool (daca e este acrilica) sau "benzina" de bricheta, daca este ulei sau email(atentie, nu benzen sau benzina de masina!!!!!!!), pina obtii o "zeama" de consistenta asemanatoare apei, cu foarte putin pigment in solutie. Cu aceasta pensulezi jambele si baia trenului. Datorita capilaritatii, vopseaua astfel diluata se va stringe in interstitii, marginile detaliilor etc, scotindu-le in evidenta! In acest caz suprafetele trebuie sa fie lucioase, altfel ramin pete inestetice.
Cam asta, pe scurt!

Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 21 April 2008 - 08:24 AM

#12 Useril este offline   ghidi89 

• Membru deplin

Postat 21 April 2008 - 09:10 AM

O sa va urmez sfaturile. banuiesc ca benzina pt brichete e aia zippo care se gaseste peste tot.

#13 Useril este offline   alaur 

• Membru senior
  • Postari: 738
  • Inregistrat: 07-February 07

Postat 21 April 2008 - 01:06 PM

Vezi si aici: http://www.cartula.r...?showtopic=3643

Aceasta postare a fost editata de alaur: 21 April 2008 - 01:07 PM

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic