Pensule
#1
Postat 19 March 2008 - 07:43 AM
In poza vedeti doua - primele. Cea cu capat albastru e sintetica si e buna. Cea cu capat verde e cu par natural si mie nu mi-a placut. E mult prea moale parul.
Vi le recomand cu caldura pe cele sintetice cu urmatoarele "tip's-uri". Nu va luati dupa numerele scrise pe coada. Luati-va grosimea de pensula de care aveti nevoie (la ochi). Eu am doua nr. 4 care arata total diferit.
Mai sunt si late si bineinteles multe alte firme de pensule. Dar astea eu maner de cauciuc si coada transparenta si palnia in care sunt prinse firele e foarte bine finisata.
Locul e: Hanul cu Tei, cum intrati dinspre lipscani pe partea dreapta a pasajului pe la mijloc.
Pretul este in jur de 11 lei (siu mai ieftine si mai scumpe in f. de dimensiuni).
Supces si cascati ochii si la alte materiale!
#3
Postat 11 December 2008 - 10:17 AM
#4
Postat 11 December 2008 - 04:51 PM
Ar mai fi ceva...
stufozimea pensulicii se numeroteaza incepand de la 0 pana la cat o fi?Adica 0 cea mai miculuta si subtirica numa buna sa-i pictezi culoarea ochisorului?
Stiu ca ma intind dar ai putea sa-mi recomanzi (cunoscator in domeniu fiind) un set de pensule pentru vopsitul figurinelor?Adica de cate am nevoi si pt ce. Asa ca pentru un entuziast incepator Daca ai timp si chef(oricum le iau de la tine )
merci tare mult
#5
Postat 11 December 2008 - 05:24 PM
Exista cu fir lung, mediu si scurt.
Drepte, oblice, rotunde, aspre, moi, din par natural, sintetic......mai pot.
Eu am vreo 40 de bucati.
Vezi cam ce-ti convine si foloseste-le.
Unele merg mai bine la emailuri, unele la uleiuri, unele la drybrush.
Vallejo, tamiya, raphael, windsor&newton sunt excelente.
Ai grija la acrilice, ca poti distruge o pensula foarte usor.
#6
Postat 11 December 2008 - 05:49 PM
PS: Nu ai spus ce ce figurine vrei sa lucrezi, in special ce scara. Conteaza foarte mult. Ce am scris mai sus se preteaza pentru 1/35 si 1/32 (54mm), iar rata de succes pentru mine a fost destul de mica pana acum - de multe ori mi-au iesit fie privind crucis, fie privind...divergent. O sa incerc si la 1/48. La 1/72 si la scari mai mari technicile sunt altele. Ca sa nu mai vorbim de uniforme si comuflaj...
#7
Postat 11 December 2008 - 10:53 PM
Sunt nou in modelizare si la fel in figurine.Referitor la figurine vreau sa creez o diorama mai speciala putin mai originala si vreau sa o creez de la 0 inclusiv constructia omuletilor.Astept sa-mi vina materialele (chitul din care va fi facuta figurina) si-i dau bataie.Ma documentez cat pot de tehnici si produse dar tot am nevoie de ajutor si mi-am zis ca voi sunteti cei mai in masura sa mi-l dati.Figurina va fi la o scara ceva asemanatoare cu 1:72 poate ceva mai mare.Trebuie sa invat apoi cum sa o pictez ce culori sa folosesc, cefel de vopsea,diluanti (umbre, dry brushing etc)care spre rusinea mea inca nici nu prea stiu ce sunt dar..caut si ma docomentez(adevarul ca emai usor cand cineva iti pov experianta sa ).Problema pe care o intampin e ca nu am gasit niciunde nimic despre pensule.Ce fel de pensule sa folosesc pt fata, uniforme, pentru diferite tehnici din ce material etc.Stiu ca cititi toate astea si ziceti oooo tinere e cam mult da si tu un google :).Sper sa ma puteti ajuta.
Merci mult anticipat si scuze de hausul creeat
#8
Postat 11 December 2008 - 11:13 PM
Dupa ce am luat pensula 5/0 si 10/0 am descoperit ca cel mai bine pictez cu 0, chiar si detalii mai fine pentru ca tine in ea mai multa vopsea. Si descopar ca incep sa-mi placa din ce in ce mai mult cele din par artificial, ceea ce pentru unii poate parea sacrilegiu. Totul tine de obisnuinta.
#9
Postat 12 December 2008 - 09:39 AM
Pe urma, am constatat ca dupa folosirea pensulelor de cateva mii de ori, aceste pierd firele cate putin, o pensula de 2 ajunge sa fie de 2/0 fara sa-i fie stricat varful.
Am mai cumparat si pensule Vallejo cu fir sintetic, gama toray, si vad ca merg perfect. Cu una din gama toray, care are 2/0 am lucrat la ochii figurinelor foarte lejer.
Pe scurt, daca vezi ca o pensula care iti place la forma, are fire naturale Kolinsky nu ezita sa dai banii pe ea. Este un mare avantaj sa avem pensule Vallejo chiar in Bucuresti. Inainte eu dadeam o groaza de bani pe posta sa le aduc din SUA. Pensule cumparate de pe net fara sa fie pipaiti inainte de a cumpara, plus aceste lucruri delicate mai pateau cate ceva si pe timpul transportului..
Succes!
#10
Postat 12 December 2008 - 10:39 PM
http://www.picturaonline.ro/shop/pensule/p...1/prod_411.html
asa ceva cauti?
10/0 inseamna o pensulica mult mai subtirica decat 0?
Aceasta postare a fost editata de Hefaistos: 12 December 2008 - 10:41 PM
#13
Postat 17 December 2008 - 11:00 PM
Hefaistos, la 17 Dec 2008, 19:21, a spus:
As mai avea o intrebarica.Cum se "ingrijesc" pensulele in timpul si dupa vopsire ?
merci
In timpul vopsirii e simplu: nu faci dry brush cu ele si nu le dai copiilor sa picteze cu ele
Dry brush = tufuire cica sau pensulare uscata, de obicei strica pensulele cu fire moi. Firele razleta, daca apar si nu se dau dupa celelalte, le tai, ca sigur la un moment dat, cand pictezi o curea la 1:72 o sa iti manjeasca armura de langa.
Dupa, le cureti. Eu le curat in 2 "ape" (citeste diluant ca sunt fan emailuri) , una imputita in care le curat pe toate de-a valma si una, mai micuta, curata si noua.
Daca vobim de acrilice, Vallejo are niste produse de genul acesta:
Brush cleaner, http://www.machete.ro/p-vallejo-28900-alco...h-cleaner-85-ml , curata ca lumea pensula pentru ca oricat de mult o speli, la radacina, cu timpul se strange vopsea. Asta cica ti-o face ca noua. Nu am incercat deoarece nu am pensula imbibata de acrilice. Pot sa iti zic insa ca solutia asta scoate foarte bine grundul Vallejo aplicat anapoda.
Brush restorer, http://www.machete.r...-restorer-85-ml , o zeama ciudata, albastra care nu miroase a nimic dar care cica ar trebui sa faca giugiuc varful pensulei. Eu am folosit mult timp saliva, dar este adevarat ca a mea este si de buna calitate, eu avand o alimentatie stiintifica pe baza de carnati cu muraturi si vin rosu.
#14
Postat 18 December 2008 - 09:21 AM
Dupa curatre pesnula se sterge obligatoriu cu o cirpa curata!!!
Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 18 December 2008 - 09:23 AM
#17
Postat 19 December 2008 - 12:07 AM
E cam ca la pescari.....Un nene are o cutie de mushte si linguri si voblere de nu mai stie de ele. Dar duminica in drum spre sifoane (sa zicem) daca trece pe langa magazinul de momeli si pacioace tot nu-l rabda inima sa-si mai ia o lingura de stiuca cu canaf rosu rotativ si bila neagra cu punct galben.
Asa si tu cu pensulele. Daca ai drum pe acolo, intri, te ascunzi dupa raft sa nu te vada cucoana de la casa si te pui pe lins pensule. Se scoate protectia de plastic (daca o mai are) si se constata ca o serie de bizoni le-au mai scos inainte da le-a fost scarba sa puie botu pe par si au indesat tubu la loc cu forta si peru s-a cam ciufulit. De aceea pensula aia devine o cenusereasa. Ea are potential dar nu-l dezvaluie decat daca o pupi pe gura si-i simti mustacioara. Atunci (dupa ce ai salivat-o) se dezvaluie varful ala de-l pierzi din vedere, care promite sa poata face ochi la 1/72.
Pensula poate sa fie o ciuperca de firma si sa fie bine facuta sau poate sa fie de firma cu pretentii si sa aiba parul pus cu palnia la cooperativa de nevazatori.
Cum zicea si Alguhan, cel mai bine e sa fi acolo impreuna cu ea cand hotarati sa va luati...
#18
Postat 19 December 2008 - 07:59 PM
Deci si prin urmare, eu folosesc de oarece timp o zeama, hai sa-i zic universala, pentru spalat pensule: 20% nitrosolv, 40% benzen, 30% alcool etilic si 10% D506. Pot spala cu ea, atit acrilice (Tamyia, Agama, Poliscale) cit si emailuri.
#19
Postat 06 January 2009 - 08:32 PM
#20
Postat 07 January 2009 - 09:38 AM
- 05 sau mai fine, pentru detalii (bord scaune, curele, treburi din astea)
- 1 si 2 pentru lucruri mai mari sau treburi de camuflaje
- 4 si 6 pentru suprafete mari.
Acuma mai e o treaba, cam nasoala: un nr.4 de la un producator poate fi nr.2 la altul sau invers. Aici nu prea stiu ce sfat sa-ti dau. Chestia, in citeva cuvinte, e ca ai nevoie de niste pensule foarte subtiri, citeva de marime medie si unele mai mari. Mai vezi ce au scris si cei dinaintea mea.