Proiectat de Vickers-Armstrong Ltd si cunoscut initial sub numele de "6-tons"tancul usor Vickers E a fost produs in doua versiuni:mk.A cu doua turele,respectiv mk.B cu o singura turela.A fost exportat,in ambele versiuni in Afganistan,Siam,China,Grecia,iar pe baza lui au fost dezvoltate si mai apoi produse cateva blindate:7TP in Polonia,T 26 in URSS sau M11/39 in Italia.A participat cam la toate teatrele de operatiuni:in Spania,Orientul Indepartat,in razboiul sovieto-finlandez roi chiar in cadrul operatiunii Barbarosa(cateva blindate din acest tip,capturate de germani au fost folosite,insa cu un rol secundar).Polonezii(modelul mai jos aratat reprezinta unul dintre ai lor)au folosit ambele variante,22 fiind din modelul A,cu 2 turele.Modelul pe care l-am realizat reprezinta o varianta imbunatatita de polonezi in sensul schimbarii celor 2 mitraliere Hotchkiss mk.25 cu 2 mitraliere Browning mk.30 cu o cadenta mai buna si caracteristici balistice superioare.Alte imbunatatiri aduse de polonezi au fost dotarea blindatelor lor cu aparatura de intercomunicatie si noi guri de admisie a aerului la motor(Armstrong Siddeley Puma racit cu aer de 92 cp)motivat de faptul ca la primele modele s-a observat o supraincalzire a motorului,datorata de proasta admisie a aerului de racire conducind la scaderi de putere destul de serioase.In general tancul a fost considerat blindat suficient cat sa faca fata focului cu arme usoare si destul inarmat pentru lupta usoara.Blindatele poloneze de acest tip au fost repartizate companiilor 12 si 121 tancuri usoare,iar dupa 1 septembrie 1939,in infruntarile cu blindatele germane(in special cea de la Annopol unde sortii de izbanda au oscilat de mai multe ori inspre cele doua tabere) majoritatea Vickersurilor E au fost distruse.
In epoca in care au aparut,erau considerate asa cum am mai spus,suficient de rapide si bine armate si protejate,fiind incadrate in categoria blindatelor usoare(6 tons) cu un blindaj intre 5 si 13 mm,asa incat se pare ca era cat pe ce sa fie achizitionate si de Romania(tara noastra a mai achizitionatarme si licente de la Vickers Ltd-vezi tunul aa de 75 mm,viitorul tun aa Resita).Modelul pe care-l prezint face parte din al doilea lot importat de polonezi,prezinta vopsirea de camunflaj tip"japonez" si are deja facute modificarile pe care le-am amintit.
[att
chment=20635:Vickers_E_mk.A_3.jpg]
Pagina 1 din 1
VICKERS E model A un proiect de succes la export
Postat 11 March 2008 - 11:50 PM
Dragos_P, la 11 Mar 2008, 23:30, a spus:
Vad ca ai raspuns la intrebarea anterioara in timp ce postam :D
Multumesc.Nici eu nu apreciez cine stie cat senilele din vinil,insa au un mare avantaj-vopsesti,dai patina,mai speli cu vopsea de ulei,le-ai lipit cap la cap si gata treaba;in schimb la cele turnate piesa cu piesa ai mai mult de munca,ba se mai potrivesc"nasol" ba nu se potrivesc si te chinui(vezi la Bison II de la Alan)insa cu multa grija poti obtine rezultate mai bune;despre cele din metal piece by piece ce sa mai vorbim.Kitul asta are un pret mai mult decat rezonabil,nu emite pretentii si cu ceva"transpiratie"poti obtine o treaba buna.
Postat 12 March 2008 - 04:46 PM
Z-mare, la 12 Mar 2008, 09:11, a spus:
Frumos facuta masinaria!
Pe tine Zetule te-as ruga sa -mi dai niste sfaturi(am vazut ca le ai bine cu vopselurile),privitor la modalitatea de a vopsi metal(in speta vorbesc despre o teava de tun din metal).Concret ce fel de grund sa aplic(daca este nevoie)si eventual vopsea(ma gandeam la vopsea spray de la Tamya- culoare. panzer grey).Sau propui alceva in locul celei spray de la Tamya?
Arata acest topic
Pagina 1 din 1