Salutare,
desi cred ca am mai citit material referitor la vopsire pe acest forum, am constatat ca la fel ca si in alte domenii, teoria este una si practica alta
sper ca nu deranjez prea mult aducand in discutie aceasta problema:
la incercarea de a vopsi linia de plutire a unui model din plastic (portavion), m-am lovit in mod repetat de migrarea vopselei sub banda pe care am folosit-o
acest lucru s-a intamplat desi am incercat sa vopsesc cu pensula "pe fir", adica de-a lungul benzii, cu o consistenta suficient de mare a vopselei, astfel incat sa fiu ferit de ventualele fenomene de capilaritate
mentionez ca am folosit banda de mascare, de tipul celei care se utilizeaza pentru zugraveli, si am cumparat vreo 3 tipuri, pana am considerat ca cea produsa de 3M ar fi optima
nu am gasit alt tip de banda, nici macar la magazinul nostru de profil din oras, de unde achizitionez diferite materiale de modelism
de asemenea am incercat a fixa pe cat de bine s-a putut banda de model (la limita la care plasticul incepea deja sa protesteze)
intrebarea mea este:
exista intr-adevar o cheie pentru un rezultat de calitate, sau totul tine in final de experienta celui care manipuleaza modelul si vopseaua
Pagina 1 din 1
Despre vopsire
Postat 22 February 2008 - 08:50 PM
Banda de hartie, asa cum o gasesti in comert, are invariabil marginea afectata datorita stocarii ei. Praf, scame, adeziv dus, etc... O idee buna la asa ceva este sa o desfasori (cat ai nevoie) si sa ii tai cu o rigla si un cutter bine ascutit marginea (2-3 mm e suficient). O sa obtii o margine mult mai buna pentru ce ai tu nevoie.
In plus, e nevoie si sa incerci cu varii tipuri de banda, vopsea, si grade de dilutie pana te prinzi care iti iese cel mai bine.
O alta varianta de banda mai e cea de vinil pentru instalatii electrice, dar trebuie sa gasesti una subtire, flexibila, dar care sa nu lase adeziv in urma si sa nici nu aiba adeziv prea puternic.
Sfatul de baza cred ca il stii. NU exersa pe macheta care vrei sa o faci, gaseste o bucata de plastic sa o macheta 'compromisa' pe care sa te joci.
In plus, e nevoie si sa incerci cu varii tipuri de banda, vopsea, si grade de dilutie pana te prinzi care iti iese cel mai bine.
O alta varianta de banda mai e cea de vinil pentru instalatii electrice, dar trebuie sa gasesti una subtire, flexibila, dar care sa nu lase adeziv in urma si sa nici nu aiba adeziv prea puternic.
Sfatul de baza cred ca il stii. NU exersa pe macheta care vrei sa o faci, gaseste o bucata de plastic sa o macheta 'compromisa' pe care sa te joci.
Postat 23 February 2008 - 02:01 PM
La cele de mai sus as mai adauga:
- banda adeziva din hirtie nu se prea impaca cu apa, avind tendinta de a se deslipi in mediu umed. Asta ar putea-o face improprie la utilizarea vopselelor acrilice;
- puterea de lipire, ca sa zic asa, scade cu vechimea benzii. O banda veche are tendinta de a se dezlipi, mai ales pe margini, deci acolo unde doare mai tare;
- vopsirea trebuie facuta imediat dupa mascare si nu a doua sau a treia zi;
- dupa fixarea in pozitie a benzii este bine ca acesta sa fie presata pe locul respectiv pentru a se lipi mai bine;
- locul de aplicare al benzii trebuie sa fie curat, fara urme de grasime, praf;
- daca vopseaua este mata, banda adeziva adera mai greu;
- daca temperatura ambianta este ridicata riscul de dezlipire este mai mare;
- foarte importat este si cum se vopseste. Dilutia trebuie sa fie normala. Nu se va urmari vopsirea "din prima" cu o consistenta suficient de mare a vopselei, cum ai spus, ci din contra. Rezultatul se va obtine in mai multe straturi succesive. De obicei, doua straturi sunt suficiente. Vopseaua nu trebuie "sa balteasca" pe marginea mastii, ci se va aseza in strat subtire, sensul de pensulare fiind dinspre masca inspre suprafata vopsita si nu invers!
Daca chiar nu-ti iese, unite un truc: pui masca si dai apoi pe merginea ei cu lac incolor. Acesta va bloca eventualele cai de absorbtie sub masca.
- banda adeziva din hirtie nu se prea impaca cu apa, avind tendinta de a se deslipi in mediu umed. Asta ar putea-o face improprie la utilizarea vopselelor acrilice;
- puterea de lipire, ca sa zic asa, scade cu vechimea benzii. O banda veche are tendinta de a se dezlipi, mai ales pe margini, deci acolo unde doare mai tare;
- vopsirea trebuie facuta imediat dupa mascare si nu a doua sau a treia zi;
- dupa fixarea in pozitie a benzii este bine ca acesta sa fie presata pe locul respectiv pentru a se lipi mai bine;
- locul de aplicare al benzii trebuie sa fie curat, fara urme de grasime, praf;
- daca vopseaua este mata, banda adeziva adera mai greu;
- daca temperatura ambianta este ridicata riscul de dezlipire este mai mare;
- foarte importat este si cum se vopseste. Dilutia trebuie sa fie normala. Nu se va urmari vopsirea "din prima" cu o consistenta suficient de mare a vopselei, cum ai spus, ci din contra. Rezultatul se va obtine in mai multe straturi succesive. De obicei, doua straturi sunt suficiente. Vopseaua nu trebuie "sa balteasca" pe marginea mastii, ci se va aseza in strat subtire, sensul de pensulare fiind dinspre masca inspre suprafata vopsita si nu invers!
Daca chiar nu-ti iese, unite un truc: pui masca si dai apoi pe merginea ei cu lac incolor. Acesta va bloca eventualele cai de absorbtie sub masca.
Postat 23 February 2008 - 05:09 PM
Z-mare, la 23 Feb 2008, 14:01, a spus:
As intreba si eu aici: Bine, ok izolezi, dar nu iti face build-up la margine, sau daca scoti masca, dat fiind stratul de lac, nu risti niste microfisuri in lac, care inevitabil va pleca cu tot cu vopseaua de pe el???
@stageex: ia de la hobbyx niste banda de mascare Tamiya. Se lipeste bine, izoleaza marginile perfect, nu "suge" dedesubt....e super. Dezavantajul e ca are un pret cam mare.
Succese!
Arata acest topic
Pagina 1 din 1