Forum Machete,Modelism,Hobby: Diorama HO - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Diorama HO Suprafata pentru diorama HO

#21 Useril este offline   ButonEL 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 110
  • Inregistrat: 30-December 07

Postat 01 March 2008 - 12:39 AM

Este prea mare suprafata pentru mine. Propunerea ta este de laudat insa sunt la inceput in acest domeniu fata de tine si cei de la club. Sunteti profesionisti, aveti cunostinte mult mai avansate fata de mine iar ce imi propui este un salt prea mare si nu il pot "sari" fara sa pic. Dar imi place "fusta" si cred ca voi tine cont de ea, poate voi face o "fusta" detasabila pentru a fi mai usor de transportat. :lol:

#22 Useril este offline   LDH 

• Membru senior
  • Postari: 1430
  • Inregistrat: 20-September 06

Postat 01 March 2008 - 07:14 AM

Vezi postareaButonEL, la 29 Feb 2008, 22:34, a spus:

Pentru planseta cred ca voi folosi o placa OSB cu grosime de 10 mm sau 12 mm pe care va trebui sa o consolidez precum in imaginea alaturata. Daca am noroc si reusesc sa ma incadrez in dimensiunea standard a placii respectiv 2500 x 1250 ar fi perfect. Peste placa OSB atasez o alta placa din polistiren cu grosime de 5 - 7 mm.
Referitor la sine ma voi folosi de cele Feller numai pentru probe si masuratori in final diorama fiind alcatuita numai de sine Piko.

Nu te mai inteleg!

Tu spui ca vrei sa te incadrezi intr-o suprafata de 2500x1250 iar eu ti-am spus sa faci patru module de 1220x610 mm

Daca faci patru asemenea module ai o suprafata totala de 2440x1220 mm deci mai mica de ce ti-ai propus tu.

Cum este prea mare suprafata?

Cat priveste chestia cu profesionistii uita de ea.
Nu am facut altceva decat sa respectam niste desene de executie si atat.

#23 Useril este offline   ButonEL 

• Membru senior

Postat 01 March 2008 - 10:30 AM

Stupid me!!! :unsure: :blink: Ai dreptate, am facut un calcul rapid si total gresit din care rezultase ca cele patru suprafete de 1220x610 ar fi iesit 8 mp. Sa nu mai spui la nimeni te rog. :lol:

#24 Useril este offline   ButonEL 

• Membru senior

Postat 16 January 2009 - 11:52 PM

Asa cum am promis trebuie sa termin ce am inceput.
Astazi am inceput sa construiesc cele patru module 1220x610x150 mm pentru diorama. Am folosit placa OSB de 15 mm atat pentru laterale cat si pentru blat deoarece le-am construit din cateva placi mai mari primite de la un coleg de serviciu. Nu sunt terminate, trebuie sa mai tai lateralele pentru doua blaturi apoi sa le montez cu suruburi pentru lemn.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: DSC00143.JPG
  • Imagine atasata: DSC00141.JPG

Aceasta postare a fost editata de ButonEL: 16 January 2009 - 11:57 PM

#25 Useril este offline   ButonEL 

• Membru senior

Postat 19 January 2009 - 10:21 PM

Revin cu o nelamurire:
am vazut ca la multe diorame s-a folosit peste blat o "foaie" de polistiren extrudat si ma bate gandul sa pun un strat insa nu stiu care este grosimea cea mai buna. Ma puteti ajuta cu un sfat?

#26 Useril este offline   LDH 

• Membru senior

Postat 19 January 2009 - 11:51 PM

Polistirenul extrudat eu il folosesc exclusiv sub linii pentru a inlocui pluta.
Deh, diferenta de pret.

Folosesc polistiren extrudat de 3 mm grosime. Este polistirenul utilizat pentru izolatii sub parchet.
Se mai gaseste de 6 mm grosime si ma bate gandul sa-l incerc desi, in acest caz, mu mai respect inaltimea prisei de balast. Asta daca numeri niturile.

Modulele tale sunt ok.
Eu am adoptat alta tehnica, nu la diorama TT, dar pentru urmatoarea. O sa am doar scheletul, partea de rezistenta, restul o sa fie pe coaste, ca la navomodele.

Nu e rau ce ai facut dar incerca sa nu pui linia direct pe planseta. Inalt-o cu cel puti 2-3 cm pe o cale din pfl montata pe picioare din sipca de brad. Nu de alta dar daca ai sa doresti sa faci un lac sau o mlastina va trebui sa sapi in osb. Ridicand linia ai avantajul creerii rambleului ceea ce da un farmec aparte machetei.

Spoor

#27 Useril este offline   ButonEL 

• Membru senior

Postat 20 January 2009 - 10:47 PM

Inspirandu-ma din desenul in creion care se afla pe prima pagina a acestui topic ma gandesc sa "pregatesc" terenul dupa cum am facut prezentarea de mai jos. Peste placa de osb a cutiei pun un strat de polistiren gros de 40~50 mm iar sinele vor fi montate pe o talpa de pluta groasa de 4 mm.
Cat despre pluta am trei foi de 90x49x4 mm si sper sa imi ajunga pentru tot traseul dioramei.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: straturi_placa.JPG
  • Imagine atasata: DSC00147.JPG

#28 Useril este offline   LDH 

• Membru senior

Postat 20 January 2009 - 11:07 PM

Montajul plutei si al liniilor ai sa-l faci exclusiv cu aracet.
In caz ca ai gresit ceva la traseu, o curba, o rupere de panta, nu prea se mai poate remedia nimic.
Atentie mare la montajul provizoriu si la probe.

Daca vrei sa-i faci automatizare o sa ai o prblema daca nu tragi toata cablaraia inainte de relief.
Ideea cu polistirenul este si nu este buna pentru varianta montarii actionarii macazelor sub planseta.

#29 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior
  • Postari: 1116
  • Inregistrat: 18-January 08
  • Interests:Fotografie, modelism, frumosul cotidian

Postat 21 January 2009 - 10:07 AM

Salut,
am urmarit si eu ce s-a scris aici.
Este un inceput frumos zic eu. Singurul lucru pe care nu il inteleg este stratul de polistiren care mie mi se pare mult prea gros (40 - 50) mm. Acesta poate sa iti fie util eventual la modelarea reliefului pentru zonele negative ale traseului, dar odata cu cresterea grosimii parerea mea este ca vor creste si problemele de gestionare ale acestui material. Ma refer la ceea ce a spus LDH, care are foarte mare experienta in domeniu, si anume montarea mecanismelor de macaze, unde va trebui sa compensezi cumva grosimea prin care trece mecanismul, dar si la montarea altor elemente pe care probabil le vei dori pe macheta: semnale si stalpi de catenara. Polistirenul (chiar cel extrudat) fiind un material moale, s-ar putea sa ai probleme in rigiditatea si soliditatea prinderilor. Elementele respective le poti lipi (lucru mai putin de dorit pentru ca devin nedemontabile) sau fixa cu suruburi pentru lemn, care la dimensiunile mici necesare nu au lungimea potrivita.
Oricum da-i inainte, asteptam continuarea lucrarilor.

#30 Useril este offline   ButonEL 

• Membru senior

Postat 29 January 2009 - 11:29 PM

Gata, astazi am terminat modulele iar dupa ce le-am asezat una langa alta nu imi venea sa cred ce suprafata mare a rezultat. Citind sfaturile si sugestiile voastre voi folosi polistiren cu grosime de maxim 3 cm ca sa nu mai zic ca blatul osb are grosimea de 1,5 cm.
Am pus cateva linii avute la indemana sa imi fac o idee despre dimensiunea modulelor in raport cu necesarul de sine. Acum urmeaza partea cea mai grea, trebuie sa fac traseul sinelor, teraformarea, cladirile, etc.
Voi incerca sa respect schema prezentata la inceputul topic-ului dar am impresia or sa apara ceva diferente.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: DSC00149.JPG
  • Imagine atasata: DSC00150.JPG

#31 Useril este offline   ButonEL 

• Membru senior

Postat 02 February 2009 - 12:32 PM

Acum imi bat capul referitor la un traseu feroviar. Am scormonit pe ici pe colo, m-am inspirat de la unii de la altii :whistle: iar in prima faza iata ce a iesit:
Nu sunt finale parca mai trebuie bibilite de aceea va rog sa-mi impartasiti experienta voastra. :bang:

Problema este ca la traseele din dreapta fiecarei imagini este prea mare fata de suparafata dioramei asa ca trebuie sa o modific.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: traseu2.JPG
  • Imagine atasata: traseu.JPG

Aceasta postare a fost editata de ButonEL: 02 February 2009 - 12:35 PM

#32 Useril este offline   AdyAero 

• Die-cast 1:72
  • Postari: 1360
  • Inregistrat: 07-August 06
  • Interests:Auto 1:72 plastic & diecast

Postat 02 February 2009 - 01:15 PM

Acum imi dau si eu cu parerea:
1) Nu e mai frumoasa o cale ferata dubla?
2) Diorama o sa aiba sii o gara mica (halta) ?

#33 Useril este offline   ButonEL 

• Membru senior

Postat 03 February 2009 - 12:53 AM

Am facut mici modificari si chiar daca pare ciudat traseul imi place. Ady dupa cum vezi am facut loc si pentru o mica gara insa referitor la traseu am o intrebare :
este vorba despre intersectia indicata de cercul rosu, as dori ca liniile drepte care au capat de linie la punctele unu si doi sa treaca pe sub traseul continuu insa nu stiu daca lungimile de traseu indicate cu A si A1 sunt suficient de lungi pentru a le inalta deasupra celor numerotate cu unu si doi. Voi ce ziceti, este posibil (practic) sau nu?

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: trasee.JPG

#34 Useril este offline   eugen 

• Membru senior
  • Postari: 1530
  • Inregistrat: 02-November 04
  • Interests:Aviatie post WWII

Postat 03 February 2009 - 09:10 AM

Teoretic panta ar trebui se fie de 3%. Lungimea A1 cred ca e suficienta. In plus zona A, impreuna cu restul sinelor pana la curba din stanga pot fi la acelasi nivel (sus), iar coborarea sa se faca pe zona curba. Oricum se mai poate face o dubla "rupere" de nivel: zona A1 urca, iar linia/liniile moarta(e) coboara imediat dupa macazul de circuit. In zona garii ar mai trebui cel putin o linie de asteptare.

Aceasta postare a fost editata de eugen: 03 February 2009 - 09:11 AM

#35 Useril este offline   ButonEL 

• Membru senior

Postat 03 February 2009 - 11:28 AM

Ufff... e mai greu decat am crezut :bang: Am pus inca o linie pentru gara si sper sa fie ok.
Ma bucur ca pot face acea inaltare deoarece am un plan pentru cele doua linii de retragere (ink nu spun nimic :whistle: ).

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: traseu_modificat.JPG

#36 Useril este offline   tyco 

• Membru deplin
  • Postari: 16
  • Inregistrat: 21-April 07

Postat 03 February 2009 - 12:20 PM

Vezi ca planul garii e complet gresit. Nu o sa vezi niciodata macaze in mijlocul garii. Macazele trebuie gandite astfel din orice punct intrii in gara sa poti ajunge pe orice linie si sa poti iesii pe orice linie. Avand in vedere lungimea blatului, singura solutie pe care o vad pentru a realiza acest lucru este prin introducerea macazelor curbe la intrarea si iesirea din gara. Pe liniile de la tine din gara mai mult de o locomotiva si un vagon nu vad cum o sa poti pune. In realitate un tren nu va stationa niciodata pe un macaz.
Mai gandeste putin traseul. Si ca si un sfat venit din partea unuia care a facut planuri peste planuri pentru o diorama. Ia liniile si aseazale pe diorama. Asa iti vei da seama cel mai bine cum arata diorama. Programele digitale sunt bune pentru a iti face o idee, insa cel mai bine se lucreaza cu liniile in mana direct pe blatul dioramei. Si nu in ultimul rand,sa nu iti fie frica sa folosesti sinele flexy. Desi in general, liniile au o anumita geometrie cu ajutorul careia poti realiza aproape orice, linia flexy te poate ajuta enorm, atunci cand nu se potrivesc prea bine sinele.
Toate cele bune!

#37 Useril este offline   Radu161 

• Membru deplin
  • Postari: 86
  • Inregistrat: 06-May 08

Postat 03 February 2009 - 12:21 PM

Macazele din mijlocul garii nu mi se par in regula. Mai bine pui niste macaze curbe in dreapta si in stanga. Si nu stiu daca o sa poti face linia de sus din cauza declivitatii.

#38 Useril este offline   tyco 

• Membru deplin

Postat 03 February 2009 - 12:23 PM

Am postat in acelasi timp cu colegul meu radu :whistle:

#39 Useril este offline   eugen 

• Membru senior
  • Postari: 1530
  • Inregistrat: 02-November 04
  • Interests:Aviatie post WWII

Postat 03 February 2009 - 12:25 PM

Si s-ar putea sa devina si mai greu... Din schema nu reiese ca ai folosit nici un fel de sine speciale, folosite pentru automatizari. In special cele de separatie a unor sectoare de alimentare. Ai grija ca intr-o anumita configuratie a macazelor, cele doua bucle de circuit - pe care presupun ca vei rula doua trenuri in sensuri diferite - sa nu intre in scurt.

#40 Useril este offline   tyco 

• Membru deplin

Postat 03 February 2009 - 12:29 PM

Poate foloseste digital si atunci dispare jumatate din problema

Arata acest topic

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3