Navomodele machete pentru incepatori si nu numai diverse despre ce si cum construim
Postat 09 January 2008 - 08:39 PM
sobo, la 8 Jan 2008, 22:30, a spus:
Ce bine ca intre timp ti-ai completat profilul.
Vada ca esti din Bucuresti asa ca imi este mai usor sa te sprijin cu ceva CD cu documentatii ca sa te ajute si ceva sfaturi chiar in direct la intalnirile lunare si nu numai.
Pana atunci aruncati un ochi pe planurile pe care ti le-am trimis pe e mail.
Bafta!
Postat 10 January 2008 - 12:34 PM
Postat 11 January 2008 - 01:49 PM
sobo, la 10 Jan 2008, 12:34, a spus:
Pentru putin!
Plansele alea 6 au toate masuri sau mai exact au pe ele o scar grafica.
Scara grafica este o rigla desenata, gradata, care reprezinta echivalentul dimensional de pe desen intr-un sistem de masurare specificat pe desem. In cazul nostru desematorul a scris "m" adica scara este in metri.
De exemplu: rigla din imagine este echivalenta cu 2 metrii reali, rigla fiind reducerea la scara a celor doi metri. Daca rigla ar fi de 20 de ori mai scurta decat cei 2 m reprezentati atunci scara ar fi 1:20.
sobo, la 10 Jan 2008, 12:34, a spus:
Se numeste "Cutting Mat" si poate fi achizitionata de pe hobbyx.ro asta fiind unul dintre modele.
Bafta!
Postat 11 January 2008 - 05:03 PM
Postat 11 January 2008 - 05:56 PM
NU inmultesti cu 10 decat daca e cazul.
In primul rand masori "rigla" si vezi ce lungime are. Vezi cati metri sunt scrisi acolo dupa care faci un mic calcul din care afli cu cat e mai mica "rigla" desenata decat numarul de metrii inscrisi pe ea. Aia e scara.
Daca imparti cei 2 metri la lungimea "riglei" de pe desen afli scara la care este desenul.
Pe rigla pot fi si mai multe diviziuni, Nu-i musai sa fie 2 m. In desenele care le-ai primit sunt si cu 3 m, dar principiul de calcul este acelai.
numarul de metrii inscrisi pe sara gradata : lungimea scarii gradate = scara la care este desenul
Bafta!
Postat 12 January 2008 - 03:53 PM
sobo, la 12 Jan 2008, 00:08, a spus:
OK! Asta inseamna ca scara ta este 1:64,516129.
Fireste ca asta nu este chiar cea mai buna solutie de scara de lucru.
Revin un pic la scari standardizate si la sisteme de masurare - spre deosebire de alte domenii modelistice, la nave nu este treaba chiar asa de standardizata sacrile de lucru fiind extrem de multe si de ciudate. In general sunt din 50 in 50 dar exista scari de lucru 1:720 sau 1:96 si multe, multe altele, dar nici una dintre scari nu este cu virgula. Singura scara standardizata cu virgula despre care stiu ca exista este la trenuri, respectiv LGB (1:22,5).
In intreg modelismul sistemul de masurare este in milimetrii si nu in centimetrii.
Acum revin la exemplul de mai sus cu scara de 1:64,516129. Sa zicem ca tu vrei sa faci nava la 1:100.
Ai doua posibilitati
1 - iei desenul si o linie cu tine si te duci la un copiator care micsoreaza unde reduci desenul in asa fel incat scara ta grafica sa fie echivalenta cu 1:100 (lungimea scarii grafice sa fie de 20 mm)
2 - poti folosi formula: dimensiunea de pe desen inmultita la scara de pe desen (in cazul nostru 64,516129) impartit la scara de lucru (in cazul nostru 100).
Se vede de peste tot ca scara de pe desen impartita la scara de lucru da un coeficient cu care daca inmultesti fiecare cota de pe desen obti dimensiunile de lucru.
Bafta!
Postat 12 April 2008 - 03:14 PM
Postat 12 April 2008 - 08:24 PM
Avantul, la 12 Apr 2008, 16:14, a spus:
incearca aici ( daca deranjeaza adminu sa dea jos adresa)
Nu deranjaza adminul.
La Mr Bricolage am vazut acum 2 luni. Era si ceva balsa si baghete patrate si rotunde.
Nu stiu acum.
Nu-mi este tocamai in drum.
Sincer, imi este mai usor sa comand de la Sierra sau sa-mi cumpar direct de la ei cand am drum prin la Botosani.
Bafta!
Postat 24 May 2008 - 06:22 PM
crios, la 12 Apr 2008, 21:24, a spus:
La Mr Bricolage am vazut acum 2 luni. Era si ceva balsa si baghete patrate si rotunde.
Nu stiu acum.
Nu-mi este tocamai in drum.
Sincer, imi este mai usor sa comand de la Sierra sau sa-mi cumpar direct de la ei cand am drum prin la Botosani.
Bafta!
Nu stiu cum stai cu carcotitul dar la rabdare trebuie sa recunosc ca ma intreci cu f.mult