Forum Machete,Modelism,Hobby: Reconditionare - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Reconditionare

#1 Useril este offline   ButonEL 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 110
  • Inregistrat: 30-December 07

Postat 07 January 2008 - 07:41 PM

Am primit de curand un "trenulet" model Piko Junior (scara 1:87 iar sina 16,5 mm) din partea unei persoane care a decis ca nu mai are nevoie de el insa din pacate nu este functionabil. Modelul e destul de vechi iar pe site-ul celor de la Piko nu am gasit nici o informatie utila. Firele care se conecteaza de la comanda la sine sunt rupte iar o mare problema (zic eu :rolleyes: ) este ca nu stiu care este tensiunea de alimentare. :dribble: Din pacate pe cutie nu am gasit nici o indicatie. Singurul indiciu este un cod 5/0549 si faptul ca scrie Made in GDR. La prima vedere nu se vede sa lipseasca ceva din cutie, nu sunt sigur daca a avut un sistem de alimentare de la priza sau pe baza de baterii. Daca are careva informatii despre acest model si le poate impartasi este bine venit. :-D

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Picture_003.jpg
  • Imagine atasata: Picture_012.jpg

#2 Useril este offline   mersu 

• Christian von Turela
  • Postari: 1260
  • Inregistrat: 04-April 06
  • Interests:StuG fan!

Postat 07 January 2008 - 07:49 PM

9 Volti, din cate stiu eu! :dribble:

#3 Useril este offline   LDH 

• Membru senior
  • Postari: 1430
  • Inregistrat: 20-September 06

Postat 07 January 2008 - 09:18 PM

In primul rand, daca nu ai facut-o pana acuma, scoate polistirenul din cutie. Este posibil sa ai surpriza sa gasesti sub el instructiunile de utilizare.
Daca nu sunt si nu sunt iti spun sigur ca modelul se alimenteaza la maxim 12V cc.
Unele modele Junior aveau un fel de cutie in care intrau doua baterii patrate de 4,5V. Asta nu insemna ca era tensiunea maxima de alimentare.

Ca sunt rupte firele de la variator/inversor nu este o problema.
Pentru probe poti face legatura direct la bornele liniei de alimentare.

Inainte de asta ar fi bine sa demontezi locomotiva. Inainte erau mai destepti cei de la PIKO si foloseau suruburi deci ar trebui sa fie simplu.
Desfaci motorul de pe sasiu si verifici periile acestia. Spre deosebire de actualele motoare atunci se putea umbla la perii.
Poate cureti si angrenajele si le ungi ATENTIE!!!! numai cu o picatura, luata cu o sarma din bidonul cu "Ulei pentru mecanisme fine" - nimic altceva.

Faci verificarea functionarii motorului, cand este scos, la o tensiune de 6 - 9 volti care cred ca este si optima, daca nu chiar mai mica, pentru a avea o viteza reala la scara pe linie :dribble:

Montezi totul la loc daca este ok si iei la rand vagoanele.
Precis au roti de plastic. Cu toate astea trebuie unse varfurile axelor ca functionarea este prin frecare.

Trebuie sa ai rabdare.
Poti considera ca ai un model de colectie - nu se mai gasesc.

Imagine postata

L-ai recunoscut in pagina de catalog?

#4 Useril este offline   ButonEL 

• Membru senior

Postat 07 January 2008 - 11:50 PM

Din pacate nu am primit decat capacul de deasupra polistirenului cu toate ca dupa forma acestuia sunt sigur ca a avut un capac si sub polistiren. Singurul lucru pe care l-am mai gasit a fost un bilet de tren. :dribble:
Nu pot sa scot motorasul deoarece e prins intr-un sistem destul de fragil si apoi nu am pistol de lipit pentru a reface legaturile. Intradevar cand rulez locomotiva pe sina cu mana, se simte ca are o miscare un pic greoaie insa trebuie sa cumpar ulei pentru mecanisme fine deoarece nu am (o sugestie unde pot gasi asa ceva in Bucuresti, va rog). Sunt curios daca reusesc sa inlocuiesc cele doua "curele" care pun rotile in miscare deoarece cred ca cele pe care le are acum sunt originale si destul de invechite. Rotile vagoanelor sunt din plastic.
Am un transformator cu voltaje diferite si voi incerca cu acela sa vad care este valoare cea mai buna (sper sa fie motorasul bun) cu locomotiva demontata. Am recunoscut in imaginea ta locomotiva si vagoanele, chiar am putut sa disting si codul de pe cutia pe care o am, in fotografie.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: IMG.jpg
  • Imagine atasata: Picture_013.jpg

#5 Useril este offline   LDH 

• Membru senior

Postat 07 January 2008 - 11:56 PM

Biletul pastreaza-l. Ai o piesa rara.

Ulei pentru mecanisme fine gasesti la orice magazin care vinde scule si accesorii pentru lucrari de intretinere constructii, un fel de magazine menaj cum se numeau inainte.
Ungi numai capetele axelor rotilor locomotivei.

Merge orice transformator de curent continuu cu conditia sa dea in jur de 1 A deoarece motoarele vechi cam mancau curent.

Cam ciudata transmisia prin curele!!! Nu ca ar fi invechita. Liliput o fooseste dar cu curea dintata.
Am avut si eu ceva din gama Junior dar transmisia era prin pinioane.

Sper sa poti sa faci trenuletul sa mearga.

#6 Useril este offline   ButonEL 

• Membru senior

Postat 08 January 2008 - 05:50 PM

Am gasit ulei pentru mecanisme fine la pret de 2,5 lei. Sper sa fie bun. Revin mai tarziu dupa ce ung cu ulei angrenajele si testez motorul.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Picture_016.jpg

#7 Useril este offline   AdyAero 

• Die-cast 1:72
  • Postari: 1360
  • Inregistrat: 07-August 06
  • Interests:Auto 1:72 plastic & diecast

Postat 08 January 2008 - 08:14 PM

Ah, nostalgii... am gasit prin cutii un prospect de prezentare de la Piko Junior.
Contine si ceva metode de alimentare si modele de trasee.
Partea I

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: scan0001.jpg

#8 Useril este offline   AdyAero 

Postat 08 January 2008 - 08:16 PM

Partea a IIa

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: scan0002.jpg

Aceasta postare a fost editata de AdyAero: 08 January 2008 - 08:28 PM

#9 Useril este offline   AdyAero 

Postat 08 January 2008 - 08:28 PM

Partea a IIIa

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: scan0003.jpg

#10 Useril este offline   AdyAero 

Postat 08 January 2008 - 08:30 PM

Partea a IVa

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: scan0004.jpg

#11 Useril este offline   mersu 

• Christian von Turela
  • Postari: 1260
  • Inregistrat: 04-April 06
  • Interests:StuG fan!

Postat 08 January 2008 - 08:54 PM

Super!! Si eu am avut pliantul asta la trenuletul meu (primit acum mai mult de 20 ani) ! :dribble:

Trenuletul il am si acum, inca in cutia original, complet (dar fara ...capac la cutie)! :rolleyes:

#12 Useril este offline   ButonEL 

• Membru senior

Postat 08 January 2008 - 10:04 PM

Super baieti1 Nu m-am asteptat sa mai aveti aceste modele Piko Junior.
Am fost nevoit sa desfac motorul locomotivei deoarece axul a stat foarte mult pe loc si nu se mai invartea. Surprins am fost vazand ca acesta are doi mici "carbuni" care mi-au dat un pic de bataie de cap pentru ai pune la loc dar pana la urma am reusit. Cu ajutorul uni transformator de 1000 mA si setat la 6, 9 respectiv 12 volti a mers foarte bine si repede. Sincer nu m-am asteptat sa functioneze daca nu bine chiar foarte bine.
Multumesc tuturor pentru sprijinul acordat, in special lui LDH :rolleyes: care mi-a dat cateva sfaturi foarte bune. Ma bucur ca am reusit sa reconditionez acest tren (de colectie cum s-a zis pe forum) si l-am adus la viata. :dribble:
In dorinta de a continua ce am inceput, fac un apel la cei care mai au piese precum locomotive, vagoane, sine si altele, sunt dispus, contra cost sa fac un mic univers. :-D Astept raspunsuri din partea voastra.

#13 Useril este offline   LDH 

• Membru senior

Postat 08 January 2008 - 11:07 PM

Pai intra la magazinele virtuale cu trenulete si-ti iei ceva nou ca de colectie ai.

Le iei la rand, studiezi ofertele si preturile, mai intrebi, ceri un sfat si pana la urma te hotarasti de unde sa cumperi.
Chibzuieste bine inainte sa alegi magazinul, in primul rand, si modelele pe care le doresti, modele care trebuie sa fie in consens, mooa ce-am zis, cu ceea ce vrei sa faci pe viitor: modelism feroviar sau colectionar de modele feroviare sau este o "toana" de moment ce o sa treaca.
Nu cumpara numai ca sa cumperi ca o sa-ti para rau mai tarziu.

Nu uita sa tii si biletul. Nu glumesc. Are valoare.

#14 Useril este offline   ButonEL 

• Membru senior

Postat 09 January 2008 - 11:25 PM

Sunt de acord cu tine dar nu am un buget prea mare incat sa-mi permit modele noi. Am vazut preturi incepand cu 70,00 ron si ajungand la 800,00 ron ba chiar mai mult. Am inceput sa fac o pasiune pentru "trenulete" si vreau sa merg spre hobby. Nu am vazut prea multe site-uri de profil, chiar foarte putine cum ar fi trenulete.ro iar asa cum am zis m-au dat peste cap "scorurile" lor. Nu ma deranjeaza ca piesele sunt noi sau second hand, important este sa fie intr-o stare decenta si care se pot repara.
Voi cauta site-uri de profil dar va rog sa imi sugerati si voi cateva unde pot gasi modele atat noi cat si second hand.
Referitor la biletul de tren te asigur ca nu il voi da, a intrat in familie si aici va ramane. :lol:

#15 Useril este offline   LDH 

• Membru senior

Postat 10 January 2008 - 11:22 AM

Bun, atunci incearca si aici

http://www.jucarii.com.ro/

sau

http://trenulete.inext.ro/

Legat de modelele sh, nu vreau sa fiu rau, acestea, in general, provin din productii mai vechi ale firmelor si daca maine, poimaine vrei sa treci de la analog la digital o sa fie o mare, mare problema.
Stiu ca modelele noi sunt scumpe, in general, dar nu te astepta ca cele bune sau de colectie la mana a doua sa fie ieftine. Nici pe departe iar daca unele au facut parte din editii reduse sau sunt modele ce nu se mai fabrica si nu vor mai fi fabricate este posibil ca pretul lor sa fie cu mult peste cel initial de catalog.

Crede-ma ca vorbesc din proprie experienta desi nu-mi plac exemplele proprii dar este mai bine sa stii din start cum stau lucrurile.
Cand m-am reapucat de trenulete am cam cumparat dea valma cam ce-mi iesea in cale ca dupa o vreme, noroc ca m-am desteptat repede, sa-mi dau seama ca nu asta vreau, sa cumpar orice fie ca este nou sau sh.
M-am hotarat asupra unei epoci si am inceput sa vand din ce nu corespundea si am vandut in pierdere. Chiar daca modelul era nou, nerulat valoarea lui trebuia scazuta ca sa scap, asta este cuvantul, sa scap de balast.

Iti recomand sa intri si pe un forum de profil sa te lamuresti mult mai bine cum stau lucrurile.

http://www.forum.juc...om.ro/index.php

Acolo, pe langa o gramada de sfaturi, timp sa ai sa le citesti, ai sa vezi mai multe categorii de feroviari, si nu-i includ pe cei cu bani sau cei fara bani, unii care cumpara sa-si completeze colectia indiferent de perioada in care a rulat modelul real, altii, cei mai numerosi, care s-au hotarat sa colectioneze material rulant dintr-o anumita epoca, maxim doua.

Pasiunea pentru trenulete este la fel de scumpa ca orice alta pasiune ce are legatura cu modelismul, ca sa ramanem in domeniu. Nu exista modelism ieftin decat daca vrei sa devii un bun teoretician in domeniu, sa nu faci nimic, si doar sa te informezi.

Asa ca, parerea mea "care este", incearca sa uiti de achizitia unui model vechi chiar daca pretul este atractiv sau asa pare la prima vedere si cumpara un model vechi numai daca doresti neaparat sa faca parte din colectia ta cum am facut eu cu E69 PIKO, BR66 PIKO si V200 PIKO.

Mai bine strangi bani si astepti sa iti iei ceva bun, detaliat, ca si la detalii acelasi model difera de la producator la producator cum difera si pretul.
Daca pui pe primul plan pretul ma indoiesc ca nu o sa-ti para rau mai tarziu ca ai procedat asa.

Bafta la cumparaturi!

p.s. inceraca sa cumperi de la magazinele, virtuale sau nu, ce au produsul pe stoc sau il aduc la comanda fara avans altfel este posibil sa iti tocesti nervii asteptand si asteptand si, de ce nu, suntem aici sa iti dam un sfat, atat cat ne pricepem, cand vrei sa faci o achizitie si nu esti decis

#16 Useril este offline   AdyAero 

Postat 10 January 2008 - 12:32 PM

Sa completez ce a spus LDH. Intotdeauna sa pelci la cumparaturi cu portofelul gol sau cu prieena/nevasta dupa tine. Asta sa rezisti imboldurilor tipice machetistilor care ajung intr-un magazin si gasesc ceva nou si interesant. Cauta intotdeauna si al doilea pret, o parere, un review...
Ca exemplu, asta l-am vazut ieri in Diverta la 595 RONi. Asta inseamna dej ao mare-mare diferenta :lol:

#17 Useril este offline   ButonEL 

• Membru senior

Postat 11 January 2008 - 09:50 PM

Analizand toate indicatiile primite si consultand mai multe forum-uri si site-uri de profil, am ajuns la urmatoarele concluzii:
- observand ca modelismul feroviar este impartit in anumite epoci am ales sa ma indrept spre o anumita perioada in care au rulat modelele reale, aceasta fiind 1937 - 1945, respectiv epoca II (daca nu ma insel). Sincer nu sunt atras de epoca IV, fara suparare AdyAero (pentru propunerea ta), imi plac locomotivele cu aburi mai ales cele proiectate si produse de inginerii germani. Au o imagine si un design extraordinar, sunt impunatoare si grandioase.
- asadar rasfoind modele peste modele am ales trei locomotive cu care doresc sa imi incep o colectie noua. Stiu ca sunt scumpe si ca imi va lua ceva timp pana le voi cumpara dar nu ma voi da batut. Sper ca nu am ales ceva ce nu se gaseste, de aceea m-am orientat spre scara HO 1.87 cu encartamentul 16,5 mm deoarece am observat faptul ca este foarte comuna si preferata de majoritatea colectionarilor.
- inca nu m-am decis daca voi utiliza un sistem analog sau digital doar ca tind spre modelele celor de la Piko.
- nu vreau sa lungesc vorba prea mult asa ca voi prezenta alegerea facuta si astept cu mare nerabdare parerile si indicatiile voastre despre alegerile facute. Nu prea am inteles foarte bine cum sunt clasificate si denumite modelele de producatori (de ex. Piko) asa ca va rog sa imi spuneti care sunt codurile pentru modelele alese de mine in cazul in care acestea exista.

P.S. Daca moderatorii cred ca aceasta continuare a topic-ului nu mai corespunde cu tema acestuia sunt bine veniti sa mute continutul offtopic unde se crede de cuviinta ca ar trebui sa fie.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: resita.JPG
  • Imagine atasata: P8.JPG
  • Imagine atasata: dr_52.JPG

#18 Useril este offline   AdyAero 

Postat 11 January 2008 - 10:00 PM

Fara suparare. Am vrut sa dau un exemplu intre preturile dintre un magazin si altul si exemplul asta a fost la-indemana. :lol:

#19 Useril este offline   ButonEL 

• Membru senior

Postat 11 January 2008 - 10:41 PM

Am inteles mesajul, iar diferenta de pret este imensa. Multumesc pentru atentionare. :lol:

#20 Useril este offline   LDH 

• Membru senior

Postat 11 January 2008 - 11:13 PM

In primul rand ma bucur ca te-ai hotarat asupra unei perioade.
E drept ca Ep.II c iti da liber la imaginatie acoperind inclusiv WW2.

Alegerea este foarte, foarte interesanta dar 142.000 CFR derivat din 214 OBB ce a devenit BR12 nu prea este de gasit.
Daca ai noroc poate pe ebay.
A fost facut in doua variante de catre Liliput si atat. Modelul facut de Liliput aduce in mare masura cu ce a facut Malaxa si cam atat.

P8 este o masina foarte frumoasa si eleganta cum este si BR 52-ul

Nu ai gusturi rele.

Daca vrei mai multe date despre epocile feroviare si in special cele germane care, caracteristic, se impart in subepoci vezi aici:

http://www.morop.org...s/nem806d_d.pdf

iar daca mergi mai departe pe sit, mai multe date sunt in franceza, vei gasi o serie de norme aplicate in modelismul feroviar: de la definirea scarilor pana la cuple si module standard pentru machete

http://www.morop.org...rmes/index.html

Asteptam continuarea,

p.s.Referitor la analog sau digital ca sa impaci si capra si varza si sa nu coste foarte mult din start incearca sa iti cumperi modele in varianta pentru analog dar pregatite pentru digital, adica sa aiba mufa pentru decodor.

Aceasta postare a fost editata de LDH: 11 January 2008 - 11:14 PM

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

6 useri citesc topicul
0 membri, 6 vizitatori, 0 utilizatori anonimi