Jagdpanther "123" Kit: 1/72 Jagdpanther "Mid Type" Trumpeter
#1
Postat 28 December 2007 - 01:49 PM
Povestea acestei machete incepe intr-o zi cand am decis sa cumpar un Jagdpanther de la Trumpeter pentru piese, in special sculele si senilele de rezerva care sunt foarte bine detaliate. Canibalizand acele piese am inceput sa descopar frumusetea si corectitudinea acestui Kit. Dupa cateva masuratori si placut impresionat de formele sale, am decis fara tagada sa-i dau o sansa acestui "mic chinez", acum fara scule pe lateral si fara senile de rezerva.
Dupa indelungi cautari ocazia s-a ivit in cartea: Concord - 7046 - US Tank Battles Germany 44-45, unde este o fotgrafie cu jagdpanther care la prima vedere se potrivea modelului meu. Conform autorului este un Jagdpanther care a apartinut primei companii a Pz.Jg.Abt.654 al Kampfgruppe Paffrath, avariat la 13 Martie 1945.
Olt. Paffrath a fost seful plutonului 1/525 (Nashorn) care forma a patra companie a Pz.Jg.Abt. 654 in Februarie '45.
Kampfgruppe Paffrath (fosta Kampfgruppe Blasius, Htm. Blasius seful companiei 1/PzJgAbt 654 fiind ranit la 12 Martie 1945) a fost infiintat din ramasitele companiilor 1 si 4 ale Pz.Jg.Abt. 654 la care s-au adaugat plutonul de excorta al 11. Panzer-Division. Aceasta companie a luptat in zona orasului Mededach unde la acea data cu pretul pierderii a 3 Jagdpanther a cauzat armatei americane pierderea a 4 tancuri, 18 camionae si vehicule usoare si captrua unei jumatati de coloana de aprovizionare.
Se pare ca la data de 7 Aprilie acest grup mai functiona dar cu 7 buc. Jagdpanther din care 3 au fost dintre cele pierdute si reparate iar restul de 4 provenind din fuziunea cu 3. PzGren-Division. (sursa informatiilor internet)
#3
Postat 28 December 2007 - 02:06 PM
#4
Postat 28 December 2007 - 02:25 PM
Dupa, am mai ciufulit putin la cald aripile din fata, lucru la care producatorul a avut ideea sa la faca subtiri si bine detaliate, am montat din culee trasa cei 4 suporti de cabluri pe lateral, am refaut cordonul de sudura la capacul cazematei (acolo din productie fiind lasat doar spatiu gol) si am garvat jumatatea capacelor.
Cam atat deocamdata, va urez spor la aruncat cu rosii sau cu varza muarata, depinde de ce are ficare!
#7
Postat 01 January 2008 - 06:14 PM
Cum mi-a fost sugerat, poate trbuie sa fac niste precizari de interes general asupra modelului Jagdpanther "Erly" sau "Mildle" pentru scara 1/72:
Primcipala precizare este ca dintre toate kiturile din plastic la scara 1/72 , doar vechiul Esci (acum reimbuteliat Italeri) ofera o varinata corecta a modelului Erly sau Midle. Caracteristica definitorie a modelului "Erly/Midle" este faptul ca pe puntea motorului la aceasta varianta existau doua grile mari si doua grile mici, fata de varianta "Late" care folosea punteade Panther G cu patru grile mici. In concluzie, dintre toate aparitiile recente ale modelului "Erly/Midle" (Trumpeter, Dragon) NU SE POATE FACE un model "Erly/Midle" corect direct din cutie. Se poate face insa, cu ceva munca pentru reducerea dimensiunilor celor doua grile gresite. Ar mai fi de adaugat faptul ca la "Late" s-a renuntat la cele doua manere de pe prizele de aer la capacul motorului.
Restul de diferente sunt minore si pentru mai multe detalii puteti studia pozele atasate; poze care nu mai stiu din ce carti au fost preluate.
#8
Postat 01 January 2008 - 06:27 PM
Din pacate explicatiile sunt in limba rusa, dar, va descurcati voi.
#14
Postat 02 April 2010 - 11:49 PM
Toate bune! Frumos model!
#15
Postat 03 April 2010 - 05:09 PM
Sheniloiu, la 2 Apr 2010, 23:49, a spus:
Toate bune! Frumos model!
Multumesc de informatii. Ma intereseaza tot ce se poate, deci scan la poze si postarea lor ar fi cea mai usoara varinata.
#16
Postat 03 April 2010 - 05:40 PM
In primul rand, nu ofera prea multe detalii fata de cea pe care ai postat-o tu. Doar unghiul de fotografiere este altul si se vede spatele, din unghi 3/4. Din pacate, calitatea luminii nu a fost grozava, asa ca toata partea de la cutia de scule de pe dreapta spre stanga este in umbra, trebuie sa ghicesti cam ce e pe acolo. Ce se vede:
- cineva a incercat evacuarea sculei, se vede si in poza ta, pe dreapta, dispozitivul de remorcare montat. Pe stanga nu pare a fi, dar poza e neclara;
- configuratia spatelui este cea corespunzatoare perioadei de fabricatie februarie - aprilie 1944 sau octombrie - decembrie 1944, conform desenelor rusesti postate; pe stanga nu are cele doua tevi suplimentare de aspiratie a aerului de langa teava de esapament, dar nu pot sa spun sigur daca are sau nu tablele alea de protectie de la esapamente, toata zona e o pata neagra;
- cutia de scule de pe dreapta, din spate, este singura care se vede bine. Partea din spate a ei este complet neteda, nu are cele doua adancituri (la tine pe macheta par a fi ridicaturi) in X care apar pe desene si pe macheta ta; are acolo o cruce neagra cu borduri albe, dimensiunile ei sunt cam de 60% din inaltimea maxima a cutiei de scule;
- din ce pot vedea (din nou fotografia este neclara) cutia aia suplimentara de scule de pe placa din spate a suprastructurii, pe stanga, este perfect paralelipipedica - adica vederea plana, din spate, este un dreptunghi. Iar partea ei superioara este usor inclinata spre spate, cam la 5 grade fata de orizontala. Dar, repet, nici aici nu este foarte clar.
Din pacate, cam asta e tot ce se poate scoate din fotografia aia!
Aceasta postare a fost editata de Sheniloiu: 03 April 2010 - 05:52 PM
#18
Postat 03 April 2010 - 07:36 PM
dani, la 3 Apr 2010, 18:17, a spus:
Pai..... grilele din spate ce au gresit??? Daca par in poza doua mari si doua mai mici sa stiti sa ca este o iluzie data de unghiul de fotografiere. Au acelasi numar de ochiuri la plase deci sunt egale si sunt ambele mici. Sorry de poza.
#20
Postat 03 April 2010 - 09:12 PM