Poate ca unii ati remarcat ca in fotografia pe care o faceti pe macro, obiectele apropiate si cele departate sunt neclare, doar cele pe care aparatul a focalizat ies bine. Daca aveti aparate foto la care puteti seta deschiderea diafragmei, aici este secretul.
Pe scurt, alegeti un numar cat mai mare la diafragma (pe aparat e notata Aperture). In acest fel, campul vizual (DOF = depth of field) in care obiectele SUNT CLARE, se mareste. Deci numar mare = claritate mare a cat mai multor soldatei aflati in plane diferite ca departare fatza de privitor. Asta inseamna diafragma inchisa. Desigur, veti avea nevoie de mai multa lumina dar asta in general nu este o problema.
Pentru explicatii in detaliu, cititi aici: http://en.wikipedia..../Depth_of_field
Sau intrebati-ma ca va ajut cu drag. E pacat de asa diorame frumoase si...neclare.
Bafta si sarbatori fericite!
edit: pun si doua poze facute repede, ca exemplu. In prima am folosit pentru Aperture valoarea cea mai mica, 2.8 pe aparatul meu, se vede cum indienii din prim plan cat si vacarii din ultimul plan sunt neclari, clar este doar cel cu penele vopsite pe care am focalizat si se afla in mijloc. Pentru poza a doua am folosit 8 la Aperture si vedeti cum toti sunt mai clari.
Aceasta postare a fost editata de Alex Baccilu: 18 December 2007 - 01:11 AM