Eu recunosc ca nu ma prea impac cu acrilicele. Pana acum am folosit emailuri dar, vrand ne-vrand am ajuns si la acrilice (si am impresia ca o sa ajungem cu totii la ele din motive de norme comunitare).
Ideea ar fi urmatoarea:
1. acrilice Agama - mie mi se par cat de cat ok, se usuca cam repede si ar fi bun un retarder; ca nuante, sunt destul de multumitoare (Z-mare are dreptate in ceea ce priveste dunkelgrau-ul, e putin cam prea spre gris si-i trebe putin verde ca sa se apropie de nuanta corecta; grau-violet-ul e bun; hellblau e bun. Nuantele pentru britanice: dark-green, dark-earth, mid-stone, ocean-grey sunt corecte). Daca nu folositi retarder, luati neaparat diluantul de acrilice de la MM. Fara nu merg, se usuca pe duza aerografului. E chin la curatarea aerografului.
2. acrilice Tamiya - nu am folosit decat IJNGreen si IJNGrey si mi s-au parut ok ca nuante. De comportat se comporta bine, diluate cu diluant de la MM. Se curata destul de usor.
3. acrilice MM - mi se par cele mai bune. Chestia ciudata e ca initial au alte nuante si dupa ce le dai cu aerograful, incet nuanta vireaza spre ce e corect sa fie. Am folosit RLM 02, Schwartz-grun si Grau-violet. Se dilueaza perfect cu diluant acrilic de la MM. Se curata super bine sub jet de apa. Merg diluate si cu apa.
Am incercat sa diluez acrilicele cu Future. Merge si nu prea. Imbacseste duza aerografului. Nu prea recomand (sau poate nu mi-a iesit mie).
S-a mai pus o problema aici:
"Referitor tot la MM Acrylic Thinner, cu cat adaug mai mult thinner (ca pentru un wash) cu atat vopseaua prinde mai putin de suprafete, si se strange in broboane. Daca folosesc acrilic nediluat nu se intampla asa. Ce pot face ca acrilicul diluat sa prinda mai bine de suprafete? ". Inainte de a vopsii cu acrilice, indiferent cat de diluate sau de nediluate ar fi, plasticul trebuie degresat inainte. E bine sa-l stergeti inainte, cu nisca-i alcool (spirt). Eu iau o bucata de vata, o dau cu spirt medicinal si sterg macheta, o degresez. Dupa treaba asta, vopsitul merge super.
Broboanele facute la vopsirea cu acrilice - mi s-a intamplat si mie treaba asta si s-a datorat faptului ca am curatat aerograful cu diluant folosit pentru emailuri si, practic, mi-a ramas diluant d'ala pe duza.
Ar mai fi o problema: eu dau un strat de primer, in general cu aluminiu la avioane si titan la blindate. Astea doua sunt emailuri. Dupa ce dau primer-ul, trebuie lasat sa se usuce bine pentru a nu aparea surprize la vopsirea cu acrilice (recomand vopsire cu acrilice abia a doua zi).
Aceasta postare a fost editata de bogy: 16 April 2008 - 06:47 AM