I-16 Tip 29 inmatriculat ARR
#1
Postat 30 November 2007 - 02:34 PM
Kit-ul este un Eduard la 1/48, inmatricularea este chiar cea din foaia de decal a kit-ului. Kit-ul de felul sau a pus multe probleme de asamblare, notabile fiind:
* grosimea bordului de fuga al aripilor... Eduard mai are de munca in domeniul asta, cred, e o regula pentru generatia de kit-uri din care face parte si acest I-16 sa aiba un bord de fuga extrem de gros, si care da batai de cap la subtiat.
* imbinarile din zona botului. Direct din cutie, jumatatile fuselajului sunt prea apropiate, si daca nu se introduce un distantier pentru a le indeparta si a avea forma circulara corecta, nici o cantitate de chit nu mai rezolva problemele de imbinare. Aviz amatorilor. Introducerea distantierului insa va da batai de cap la adaugarea esapamentelor, dupa cum am aflat prea tarziu.
Kit-ul in sine e dragut, si aparent simplu, lucru pe care m-am si bazat atunci cand l-am ales ca subiect de concurs. Din pacate, acum ca l-am terminat, realizez ca n-a fost nici pe departe asa de simplu precum parea, imbinarile complexe, trenul de aterizare extrem de imbarligat si fragil, au transformat kit-ul intr-o lupta care a necesitat mult prea mul timp, timp care din pacate a fost foarte restrans pentru mine in aceasta luna. Daca nu mi-ar fi fost frica de rosiile lui Alexie, probabil nu ar fi fost terminat prea curand.
In schimb, restul sunt invitati sa dea cu rosii (sau doar cu parerea), urmeaza pozele (doar atat am apucat sa fac, si probabil inca vreo 2-3 zile nici n-o sa fac altele mai bune)
#2
Postat 30 November 2007 - 02:47 PM
Citeaza
Frumos. Mi-a adus aminte ca am si eu un I-16 (Hobbycraft) la 1/48 de care tot vreau sa ma apuc si nu reusesc.
E bine ca cei de la Eduard s-au gandit si la decal cu inmatriculare rom.
#5
Postat 30 November 2007 - 03:16 PM
Mie-mi place rezultatul "proiectului", calitatea constructiei este indiscutabila si primeste toata aprecierea mea. Un model frumos!
La capitolul carcoteli, nu prea inteleg ce se intampla cu linia de demarcatie bleu/verde pe planul exterior stanga, de ce nu-i la fel cu dreapta? Este o particularitate a exemplarului reprezentat? Apoi am o nelamurire legata de modul in care kit-ul reproduce particularitatile "Tip 29". La extrados (asta pentru ca nu ne-ai aratat si o poza cu intradosul, ar fi fost interesant) sar in ochi capacele metalice, de forma dreptunghiulara, de pe zona impanzita a planului ("planurile exterioare") - din cate stiu eu (dar am sa ma conving spre seara studiind documentatia), acestea n-au ce cauta pe "Tip 29" (pentru ca nu exista armament in planuri).
Spor la modelit,
mack
#6
Postat 30 November 2007 - 03:34 PM
Daca matale ai ales, ca tona de superproiecte superbengoase, sa fie data la o parte pentru a face loc acestui "harasoi cielavec"...
Foarte fain arata. Si masinaria in sine, dar si modelul lu' matale !
Slava Overlordului, ca mai sunt si unii buni fratiori... care mai si lucreaza.
Sa fii sanatos, Gabi !
#7
Postat 30 November 2007 - 03:37 PM
Personal, nu stiu prea multe despre I-16 ca nu m-a interesat inainte sa ma apuc de el, asa ca se prea poate sa fi scapat din vedere chestii mai subtile. La cele 2 observatii ale tale, lucrurile stau asa:
Nu stiu care e faza cu acel plan stang, insa se vede clar acea diferenta. E ciudata zona, pentru ca mai in spate se vede ca e vorba de acceasi nuanta, care insa se inchide spre bordul de atac, si continua pe intrados. Am ales varianta de mijloc, nu am folosit alta vopsea, ci doar am saturat mai tare vopseaua de baza pentru a obtine ceva similar. Repet, nu stiu ce era in realitate, era alta vopsea, era o zona revopsita in aceeasi culoare, dar fiind proaspata arata mai inchis... Nu stiu. Probabil culoarea continua pe toata piesa de la bordul de atac, lucru confirmat partial si de alte poze.
Ref. la respectivele capace, ele nu sunt cele de armament (armamentul era mai spre fuselaj, intre fuselaj si banda de ranforsare a aripii). Sunt cele de la punctul de acrosaj de sub aripa, din cate imi dau seama. Nu stiu foarte bine avionul, insa in ce am avut documentatie ele apar la tipul 29
#8
Postat 30 November 2007 - 03:57 PM
Citeaza
Se pare ca acea parte de aripa este un replacement de la alt I-16
#10
Postat 30 November 2007 - 05:30 PM
Aceasta postare a fost editata de dany: 30 November 2007 - 05:40 PM
#11
Postat 30 November 2007 - 05:39 PM
cartula a spus:
Nu stiu care e faza cu acel plan stang, insa se vede clar acea diferenta.
...
Ref. la respectivele capace, ele nu sunt cele de armament (armamentul era mai spre fuselaj, intre fuselaj si banda de ranforsare a aripii). Sunt cele de la punctul de acrosaj de sub aripa, din cate imi dau seama. Nu stiu foarte bine avionul, insa in ce am avut documentatie ele apar la tipul 29
Ref. la capace, ai perfecta dreptate, m-am repezit sa comentez din memorie.
Acum, cu documentatia intre ochi, realizez ca am batut campiile (nici macar gratios). Greseala-mi apartine.
Multam de lamuriri,
mack
#12
Postat 30 November 2007 - 08:36 PM
cartula, la 30 Nov 2007, 14:53, a spus:
Chiar vroiam, sa te intreb cum de ti-au iesit decalurile la culoarea corecta .... Am si eu acest kit si am sesizat ca sunt cam "lamaioase" crucile ...
Oceni krasivîi samaliot !!
Astept poze din pozitii mai ... sexy !!
#14
Postat 30 November 2007 - 09:28 PM
Cantacuzino are dreptate. Exista o poza cu avionul dupa capturare, si ii lipsesc aripile (textul spune ca avionul a fost demontat pentru transport). Dupa aia, exista poze care arata avionul cu aripi, inainte de revopsirea in culori romanesti, numai ca aripile par sa fie de alta culoare. Aripile nu par sa fie originale - e neclar unde au fost schimbate si de catre cine Sunt 8 poze cu avionul asta din toate unghiurile in cartea "Le Polikarpov I-16, Collection Profils Avions No. 4" de Christophe Cony et al, publicata de revista Avions.
Ca o nota supliementara, carenajul anterior al mitralierei din dreapta de pe bot lipseste si de vede mitraliera. Cat despre culoarea crucilor, nu-i bai - crucile au fost pictate cu mana (tremurand ) si sunt inegale, asimetrice, strambe si cu dungi nealiniate.
Radu
#16
Postat 01 December 2007 - 11:08 PM
Radu, pozele in cauza nu le cunosc, nu le-am vazut vreodata, si dupa cum am zis, nefiind un "fan" al I-16, nici nu e de mirare. O sa incerc sa dau de ele cumva, macar sa mai imi dau seama de niscaiva lucruri despre acest I-16 capturat, pentru ca am dat peste cateva puncte interesante ale avionului construind macheta.
Ref la galbenul insemnelor, cu toata tremuratura, era extrem de deranjanta diferenta intre galbenul decalurilor si cel al insemnelor vopsite, mai ales ca erau asa de aproape unele de altele. Cu zice si Max, sunt extrem de "lamaioase" crucile. Am crezut ca se mai rezolva cand o sa aplic decal-urile, insa problema chiar s-a agravat, decal-urile fiind si destul de subtiri.
Vopsirea galbenului am facut-o la pensula, cu destula grija insa fara sa imi fac probleme pentru eventualele greseli. Acolo unde galbenul a iesit peste celelate culori, dupa uscare, cu un betigas cu vata inmuiat in white spirit am sters vopseaua galbena in plus. White spirit-ul nu ataca sub nici o forma decalurile, si e varianta mea preferata sa rezolv eventualele probleme aparute la decal-uri. Mai ales ca, cu nitica atentie, se poate face o trecere foarte lina intre nuante si nu se mai observa retusurile.
#17
Postat 02 December 2007 - 12:01 AM
O sa scanez pozele si o sa le pun in galerie, poate sunt de folos si altcuiva. Am descoperit de fapt ca in care sunt si trei poze color cu avionul asta - sunt dintr-un film si sunt cam mici, dar cred ca ajuta.
Eu am un "Tip 24" la 1/32 de la Special Hobby, si vreau sa il modific in "Tip 29" romanesc. Pentru cei interesati, uite aici o pagina care arata tot impaienjenisul de versiuni http://vvs.hobbyvista.com/Modeling/Polikar...rison/index.php
Daca ai vreodata dubii in legatura cu alte proiecte, poti sa ma contactezi, ca nu se stie niciodata, poate am ceva de folos.
Radu
Pozele sunt aici
http://www.cartula.ro/index.php?option=com...g2_itemId=49846
HTH
Radu
#18
Postat 02 December 2007 - 10:36 AM
Mai exista o carte detaliata despre I-16, scoasa de un colectiv multinational ( Patrick Laureau, Juan Arraez Cerda, Stephane Soulard si Gilbert Duranthie, cu participarea lui Mikhail Maslov, Dan Antoniu (!!) si Alcalde de Mostoles, profile color T.L Morosanu) si editata in 2001 la Praga. Cartea are versiuni separate in limbile franceza si engleza.
I-16
In aceasta carte apar 2 fotografii color cu I-16 de captura, inca cu stele rosii pe el, inconjurat de personal romanesc, plus cateva poze alb-negru, din care o parte sunt si in cartea amintita de Radu. Toate pozele sunt din colectia Dan Antoniu, precizeaza autorii.
Abia luni le voi putea scana si pune la dispozitie in galerie.