Pana la aparitia unui articol pe aceasta tema ( sa vedem si daca va fi cazul) va prezint cateva etape (mai mult foto):
Am folosit fire de cupru (cred ca 0,2mm) trase dintr-un conductor litat.
Se iau doua fire de lungime dubla fata de cea finala a sarmei ghimpate + rezerva necesara prinderilor la capete.
Unul din ele se prinde cu un capat intr-un dispozitiv fixat bine (la mine vedeti clema portocalie cu ventuza) si se intinde foarte bine cu o greutate la celalalt; am folosit o pensa chirurgicala cu blocare [hemato...bla bla, nu stiu cum ii zice, ceva de gatuit vasele de sange] pe manerele careia (unde se baga degetele) am mai agatat cate un cleste.
ESTE FOARTE IMPORTANT CA ACEST FIR (care este firul constituent al viitoarei sarme ghimpate) SA FI FOARTE BINE INTINS !!
Se poate folosi si metoda cu doua scaune cu spatar puse spate in spate (pentru fire mai lungi). De unul din spatare se prinde unul din capetele firului (de ex cu aceeasi clema sau un cleste de rufe) iar capatul celalalt (cu greutatea de intindere) se trece peste al doilea spatar. Aceasta metoda are doua avantaje: 1. este loc suficient sub fir pentru a-l manevra pe cel de-al doilea care va forma ghimpii (ca d'aia e sarma ghimpata ) 2. se pot departa/apropia scaunele in functie de locul pe fir in care se lucreaza si de gabaritul mainilor "fabricantului".
Al doilea fir se prinde de primul (prin rasucire-matisare) in apropierea capatului fix sau se poate folosi aceeasi prindere.
Se ia un obiect cilindric (mai bun ar fi un obiect cu sectiunea jumatate de cerc) cu diametrul de 7-10mm, se aseaza pe firul principal (cel intins) langa punctul de prinere al celui de-al doilea si se face o bucla in jurul lui cu acest fir si apoi doua spire in jurul firului principal.
Se muta cilindrul langa cele doua spire si se face o noua bucla dar pe partea opusa precedentei.
La lucru...........
detaliu...
Se continua astfel pana la mai putin de jumatate din lungimea firului principal (40-45%).Se desface firul principal de la ambele capete si capatul liber se intoarce si se rasuceste printre buclele formate.
Aceasta rasucire va impiedica viitorii ghimpi sa alunece pe firul principal.
si ...
Se taie buclele la aproximativ 1mm departare de firul principal...
Se mai rasuceste un pic pentru fixarea ghimpilor si...........................
VOILA de vezi SARMA GHIMPATA.
Se vopseste dupa gust.
POFTA BUNA !
Aceasta postare a fost editata de alaur: 01 November 2007 - 03:23 AM