Forum Machete,Modelism,Hobby: Sarma ghimpata - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Sarma ghimpata ~ metoda de confectionare ~

#1 Useril este offline   alaur 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 738
  • Inregistrat: 07-February 07

Postat 01 November 2007 - 03:02 AM

Din motive de ambitie si contradictie cu un amic :unknw: :acute: (fara legatura cu prezentul forum) m-am hotarat sa incerc o tehnica de confectionare a sarmei ghimpate, bineinteles in miniatura.
Pana la aparitia unui articol pe aceasta tema ( sa vedem si daca va fi cazul) va prezint cateva etape (mai mult foto):

Am folosit fire de cupru (cred ca 0,2mm) trase dintr-un conductor litat.
Se iau doua fire de lungime dubla fata de cea finala a sarmei ghimpate + rezerva necesara prinderilor la capete.

Unul din ele se prinde cu un capat intr-un dispozitiv fixat bine (la mine vedeti clema portocalie cu ventuza) si se intinde foarte bine cu o greutate la celalalt; am folosit o pensa chirurgicala cu blocare [hemato...bla bla, nu stiu cum ii zice, ceva de gatuit vasele de sange] pe manerele careia (unde se baga degetele) am mai agatat cate un cleste.

ESTE FOARTE IMPORTANT CA ACEST FIR (care este firul constituent al viitoarei sarme ghimpate) SA FI FOARTE BINE INTINS !!

Se poate folosi si metoda cu doua scaune cu spatar puse spate in spate (pentru fire mai lungi). De unul din spatare se prinde unul din capetele firului (de ex cu aceeasi clema sau un cleste de rufe) iar capatul celalalt (cu greutatea de intindere) se trece peste al doilea spatar. Aceasta metoda are doua avantaje: 1. este loc suficient sub fir pentru a-l manevra pe cel de-al doilea care va forma ghimpii (ca d'aia e sarma ghimpata :good: ) 2. se pot departa/apropia scaunele in functie de locul pe fir in care se lucreaza si de gabaritul mainilor "fabricantului".

Al doilea fir se prinde de primul (prin rasucire-matisare) in apropierea capatului fix sau se poate folosi aceeasi prindere.
Imagine atasata: 1.JPG

Se ia un obiect cilindric (mai bun ar fi un obiect cu sectiunea jumatate de cerc) cu diametrul de 7-10mm, se aseaza pe firul principal (cel intins) langa punctul de prinere al celui de-al doilea si se face o bucla in jurul lui cu acest fir si apoi doua spire in jurul firului principal.
Se muta cilindrul langa cele doua spire si se face o noua bucla dar pe partea opusa precedentei.
Imagine atasata: 1a.JPG Imagine atasata: 2.JPG

La lucru...........
Imagine atasata: DSCF1327.jpg

detaliu...
Imagine atasata: DSCF1328.jpg

Se continua astfel pana la mai putin de jumatate din lungimea firului principal (40-45%).Se desface firul principal de la ambele capete si capatul liber se intoarce si se rasuceste printre buclele formate.
Aceasta rasucire va impiedica viitorii ghimpi sa alunece pe firul principal.

Imagine atasata: 3.JPG

Imagine atasata: DSCF1329.jpg Imagine atasata: DSCF1330.jpg

si ...
Imagine atasata: DSCF1331.jpg

Imagine atasata: DSCF1332.jpg

Se taie buclele la aproximativ 1mm departare de firul principal...
Imagine atasata: DSCF1333.jpg

Imagine atasata: DSCF1334.jpg

Se mai rasuceste un pic pentru fixarea ghimpilor si...........................

VOILA de vezi SARMA GHIMPATA.
Imagine atasata: DSCF1336.jpg

Imagine atasata: DSCF1337.jpg

Imagine atasata: DSCF1338.jpg

Imagine atasata: DSCF1339.jpg

Imagine atasata: DSCF1340.jpg

Se vopseste dupa gust.

POFTA BUNA ! :whistle: :8P:

Aceasta postare a fost editata de alaur: 01 November 2007 - 03:23 AM

#2 Useril este offline   SteelMaster 

• Membru senior
  • Postari: 2446
  • Inregistrat: 12-April 05

Postat 01 November 2007 - 09:24 AM

Foarte interesanta metoda.
Si foarte utile foto.
Imi par insa aceleasi foto pe care le-am vazut intr-un alt forum.

#3 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04

Postat 01 November 2007 - 10:18 AM

Vezi postareaSteelMaster, la 1 Nov 2007, 09:24, a spus:

Metoda e una destul de cunoscuta, si deci e absolut normal sa semene :8P:

Foarte interesant tutorialul ALaur, si cred ca merita un articolas...
O singura observatie as avea. Daca pentru firul suplimentar de fixare (cel care-l treci prin bucle) folosesti o sarma mai subtire (dintr-un conductoru litat), in loc de al doilea fir intors, iese cu mult mai bine.

#4 Useril este offline   marhaba 

• Membru senior
  • Grup: Banned
  • Postari: 1329
  • Inregistrat: 30-November 04

Postat 01 November 2007 - 10:21 AM

http://www.railroad-...?TOPIC_ID=12235

http://forums.relicn...ead.php?t=76879

http://www.armorama.com/modules.php?op=mod...e&artid=107

Aceasta postare a fost editata de marhaba: 01 November 2007 - 10:23 AM

#5 Useril este offline   alaur 

• Membru senior

Postat 01 November 2007 - 10:52 AM

Vezi postareaSteelMaster, la 1 Nov 2007, 09:24, a spus:

.......................Imi par insa aceleasi foto pe care le-am vazut intr-un alt forum.

Ai dreptate. Iti par........ :whistle: :8P:
Sant facute de mine aseara pe la 11:30.Chiar iti inchipui ca scriam textul la persoana intai [am facut, am dres.......(la mine vedeti clema portocalie cu ventuza)] folosind poze luate de pe alt site (sau forum)? :unknw:

Noi suntem romaaaaani..., noi suntem romaaaaani............................. :acute:

Vezi postareacartula, la 1 Nov 2007, 10:18, a spus:

Metoda e una destul de cunoscuta, si deci e absolut normal sa semene ;-)Foarte interesant tutorialul ALaur, si cred ca merita un articolas...O singura observatie as avea. Daca pentru firul suplimentar de fixare (cel care-l treci prin bucle) folosesti o sarma mai subtire (dintr-un conductoru litat), in loc de al doilea fir intors, iese cu mult mai bine.

Eu am vrut sa folosesc acelasi fir pentru ca si la sarma adevarata este aceeasi grosime. Firul nu-l trec prin bucle ci printre ele (ma rog, nu e o diferenta majora dpdv constructiv dar e mai comod ).

Vezi postareamarhaba, la 1 Nov 2007, 10:21, a spus:

N-am avut pretentia ca am inventat eu metoda.
Nu am pretentia nici macar ca am imbunatatit-o, desi in exemplele date de tine (pe unele le stiam) ghimpiii stau peste doua fire rasucite si sunt lipiti cu diverse ....-glue.
Nu asa arata sarma reala, consider ca aia facuta de mine se apropie mai mult de realitate.
In fond, asa cum s-a spus de multe ori pe aici: "E chestie de gust" si cu gusturile...............

Aceasta postare a fost editata de alaur: 01 November 2007 - 10:55 AM

#6 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12661
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 01 November 2007 - 10:56 AM

Interesanta metoda, frumos explicata! Desi e putin cam laborioasa, rezultatele sunt pe masura! Merita un articol, e pacat sa se piarda printre alte postari!

Citeaza

Alaur, romānul are o vorba: nu-i un singur cīne scurt de coata, in tot satul! :whistle:
Rusii au zis altfel, cind cu Buran-ul: cind cauti rezolvari pentru aceeasi problema, e normal sa ajungi la aceleasi solutii! :8P:

#7 Useril este offline   marhaba 

• Membru senior
  • Grup: Banned
  • Postari: 1329
  • Inregistrat: 30-November 04

Postat 01 November 2007 - 10:58 AM

Metoda e buna si de mare interes (in special pt. "dioramisti"). Fotografiile sunt reusite si intr-adevar merita un articol mai detailat. Acuma e adevarat ca modul in care ai inceput ar puteai sa-i faca pe unii sa creada ca ai descoperit gaura din macaroana. De aceea poate ar fi bine ca in articolul respectiv sa inserezi si citeva rinduri referitoare la locurile unde ai mai intilnit metoda si eventual asemanari/deosebiri in tehnica de executie. In rest nu cred ca e cazul sa devii defensiv cu comentarii de genul " noi suntem romani" pentru ca asta va genera doar mai multa "opareala" si povesti de doi bani, cind de fapt importanta este tehnica pe care ai prezentat-o si articolul pe care il asteptam. Spor la treaba.

#8 Useril este offline   alaur 

• Membru senior

Postat 01 November 2007 - 11:18 AM

Vezi postareaZ-mare, la 1 Nov 2007, 10:56, a spus:

Interesanta metoda, frumos explicata! Desi e putin cam laborioasa, rezultatele sunt pe masura! Merita un articol, e pacat sa se piarda printre alte postari!

Alaur, romānul are o vorba: nu-i un singur cīne scurt de coata, in tot satul! :whistle:
Rusii au zis altfel, cind cu Buran-ul: cind cauti rezolvari pentru aceeasi problema, e normal sa ajungi la aceleasi solutii! :8P:

Sa stii ca nu e chiar asa laborioasa, poate am dat eu prea multe detalii. Dureaza mai mult pregatirea (fixare, intindere...).

Citeaza

e normal sa ajungi la aceleasi solutii!

.................care de multe ori sunt si foarte comune (vezi gluma [oare???] cu creionul rusilor si SUPERINSTRUMENTULDESCRIS al americanilor).

Problema este atitudinea asta tipic romaneasca (subconstienta uneori): da' de unde? ..........da' de ce?...........da' nu cumva? :acute: (MIB).

Nu cred ca SteelMaster a facut-o intentionat dar problema este ca nu s-a gandit putin inainte sa scrie despre poze (mai ales daca si citise postarea mea)

#9 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04

Postat 01 November 2007 - 11:22 AM

Citeaza

Eu am vrut sa folosesc acelasi fir pentru ca si la sarma adevarata este aceeasi grosime. Firul nu-l trec prin bucle ci printre ele (ma rog, nu e o diferenta majora dpdv constructiv dar e mai comod ).

ALaur, la sarma reala nu exista respectivul fir de fixare, din pacate. Cel putin nu am vazut-o la tot ce-am avut in mana ca sarma ghimpata. Asa ca zic ca totusi ar fi o idee mai buna cea cu un fir foarte subtire... Dar asta e dupa placerea fiecaruia.

PS: nu cunosc nici o persoana pe forumul asta sa fi inventat o tehnica originala, nemaivazuta, de capul lui, fara inspiratie de nicaieri. Asa ca tot ce avem tutoriale, tehnici si altele, sunt in fix exact aceeasi situatie cu acesta. Cei care "au impresii" ar face bine sa faca ceva cu ele, dar nu sa le posteze, daca sunt doar impresii :8P:

PPS: Ca tot vad ca e la moda sa ai 'impresii', mai bine clarific. Cine are cumva impresia ca dupa acest mesaj mai poate continua discutia despre romani, "impresii", si alte chestii absurde, inutile, si stupide, se insala amarnic. Sunt satul de asemenea discutii, care nu fac decat sa incinga spiritele.

#10 Useril este offline   FlyBoy 

• Membru senior
  • Postari: 1937
  • Inregistrat: 24-February 06

Postat 01 November 2007 - 11:28 AM

:whistle: Foarte tare Alaure...absolut superb. O sa incerc si eu diseara sa vad daca iasa...si apropos de gusturi, mie intr-adevar mi se pare a ta mai realista, poate si din cauza ca impletitura dintre cele doua fire principale e mai laxa, si nu asa densa si festa ca la ceilalti ... Oricum, chestie de gust :8P:

Aceasta postare a fost editata de FlyBoy: 01 November 2007 - 11:31 AM

#11 Useril este offline   alexie 

• Membru senior
  • Grup: Validating
  • Postari: 1701
  • Inregistrat: 04-December 04

Postat 01 November 2007 - 11:43 AM

Cred ca sunt singurul care nu cunostea metoda :whistle: , pare abordabila (chiar si pentru mine) cu certitudine am sa incerc in urmatoarea diorama cu sarme.
Pe forumul vechi eu chiar am inventat "o tehnica originala, nemaivazuta", am facut chiar articol :acute: si am perseverat in raspandirea ei pana cand am fost indrumat catre o metoda mai realista. din pacate abilitatile tehnice nu mi-au permis punerea in practica. Sper ca acum, datorita tie " :8P: ", sa reusesc.
Imagine atasata: 1_ghimpati.jpg

P.S. Sper sa ai contradictii cu prietenul si pe tema APA IN DIORAME

Aceasta postare a fost editata de alexie: 01 November 2007 - 11:49 AM

#12 Useril este offline   eugen 

• Membru senior
  • Postari: 1530
  • Inregistrat: 02-November 04
  • Interests:Aviatie post WWII

Postat 01 November 2007 - 11:43 AM

Mai exista si solutia asta
:8P: Alexie... am postat simultan acelasi lucru :whistle:

Aceasta postare a fost editata de eugen: 01 November 2007 - 11:50 AM

#13 Useril este offline   alaur 

• Membru senior

Postat 01 November 2007 - 12:52 PM

Vezi postareacartula, la 1 Nov 2007, 11:22, a spus:

ALaur, la sarma reala nu exista respectivul fir de fixare...............................

Vezi nr. 2 (lipseste numerotarea din poza)
Imagine atasata: monthly_11_2007/post-433-1193912949.jpg

De asemenea:
Imagine atasata: BarbedWirePatentGlidden.jpg

Imagine atasata: bw_glidden1874_6.jpg

Imagine atasata: bw_jacob1878_4.jpg

Imagine atasata: bw_putnam1877.jpg

Si exista si cu un fir subtire asa cum iti place tie....
Imagine atasata: bw_upham1878_1.jpg

Vezi postareaalexie, la 1 Nov 2007, 11:43, a spus:

.......................................................................si pe tema APA IN DIORAME

http://www.cartula.ro/forum/index.php?s=&a...ost&p=48566

Aceasta postare a fost editata de alaur: 01 November 2007 - 12:55 PM

#14 Useril este offline   admin 

• Administrator
  • Grup: Admin
  • Postari: 81
  • Inregistrat: 14-April 04

Postat 01 November 2007 - 01:00 PM

Am tinut minte gresit, din cate vad.

#15 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 01 November 2007 - 01:31 PM

Citeaza

Cartula scribit: PS: nu cunosc nici o persoana pe forumul asta sa fi inventat o tehnica originala, nemaivazuta, de capul lui, fara inspiratie de nicaieri
Ba da, eu, treaba cu scobitoarea si balustrul ( http://www.cartula.ro/index.php?option=com...view&id=716 ) ! :whistle: Abia mai tirziu am constat ca, in privinta scobitorii, ...descoperisem America! :unknw: Balustrul nu l-a revendicat, inca, nimeni! :acute:
La metoda de sus eu as fi facut buclele din mina, fara ajutorul unei piese suplimentare, l-as fi taiat, apoi as fi pus un fir alaturi si as fi rasucit/torsionat, cu o bormasina de mina, tot ansamblul (vreau brevet :8P: )

#16 Useril este offline   alaur 

• Membru senior

Postat 01 November 2007 - 02:15 PM

Vezi postareaalexie, la 1 Nov 2007, 11:43, a spus:

.......................... pare abordabila (chiar si pentru mine) .................................

Pai da, sigur............ vi cu clopte prabusite si vitralii, cu ceapa pe motocicleta,comunistii si bostanul, cu vulturii in drum spre Babele, cu................, cu................. :unknw: :good: si acum parca ti se pare o metoda abordabila CHIAR SI PENTRU TINE ala neindemanaticu'. :whistle: :8P: :acute:

#17 Useril este offline   wurger 

• Membru senior
  • Postari: 4049
  • Inregistrat: 21-February 05

Postat 01 November 2007 - 02:48 PM

Sunteti adorabili :acute:
Am si eu o inventie dar n-am postat-o pe nicaieri ca sa nu fiu dezamagit.

Alaur ce ma intereseaza pe mine: - de unde ai clema ? si la ce scara e sarma ? (eu sunt 1/7ejdoist convins) crezi ca se poate ?

PS. Inventia mea nu e "fierastraul wurger" din lama pe care io il stiu de la Romi si pe care probabil l-a inventat un modelist comunist care acum e bunic....sau se uita de sus la noi. :whistle:

:8P: Ninjaaaaaa !!!!

#18 Useril este offline   alaur 

• Membru senior

Postat 01 November 2007 - 03:54 PM

Vezi postareawurger, la 1 Nov 2007, 14:48, a spus:

Sunteti adorabili :-)
Am si eu o inventie dar n-am postat-o pe nicaieri ca sa nu fiu dezamagit.

Alaur ce ma intereseaza pe mine: - de unde ai clema ? si la ce scara e sarma ? (eu sunt 1/7ejdoist convins) crezi ca se poate ?

PS. Inventia mea nu e "fierastraul wurger" din lama pe care io il stiu de la Romi si pe care probabil l-a inventat un modelist comunist care acum e bunic....sau se uita de sus la noi. :unknw:

:8P: Ninjaaaaaa !!!!

Acu', ce sa zic? Depinde ce ai inventat.
Vezi ce palpitant este cu o amarata de sarma ghimpata, daca ai inventat vreo metoda de turnare in vid nongravitational asistata optohidraulic a tiribomflaxurilor si ciribiscoapelor la vectorii de lupta aeriana si terestra de fabricatie Zambia, nu mai garantez pentru ce-o sa iasa. :db: :good: :80:

Si acum ceva raspunsuri:

- clema - Hornbach (creed ca asa se scrie) raion (imprejmuit si cu casa proprie )de scule de mana, spirale si cleme portocalii cu ventuza (SAU MAGNET) de care intreaba wurger pe forum - aprox. 4,5 - 5 RON (nu mai stiu ca am luat mai multe modele)

- sarma cred ca e cam de 0,1-0,2. Tinand cont ca la o sarma ghimpata reala se foloseste sarma de 2 - 2,5mm, ar trebui ca pentru 1/35 sa avem 0.07mm si pentru 1/72 0,03mm. Cu sarma asta de 0.03 este destul de nasol de lucrat mai ales daca e dintr-un material moale. Eu am sa incerc sa fac o proba dar tu poti sa te rastesti nitel la chinezii aia din sertar (nu sunt sigur ca a fost pacaleala) si te rezolva ei :acute: :whistle: :vava:
In concluzie a mea e cam 1/35 (sarma :80: ) cu bunavointa dvs.

#19 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 01 November 2007 - 06:56 PM

Citeaza

Cu sarma asta de 0.03 este destul de nasol de lucrat mai ales daca e dintr-un material moale.
:8P: :whistle: :acute: Sirma de 0,03 mm???? :unknw: Unde ai vazut tu asa ceva???? Eu am vazut, e din wolfram, chestie de armata si NASA, mai scumpa decit greutatea ei in aur!

#20 Useril este offline   alaur 

• Membru senior

Postat 01 November 2007 - 08:48 PM

Vezi postareaZ-mare, la 1 Nov 2007, 18:56, a spus:

:8P: :whistle: :acute: Sirma de 0,03 mm???? :unknw: Unde ai vazut tu asa ceva???? Eu am vazut, e din wolfram, chestie de armata si NASA, mai scumpa decit greutatea ei in aur!

Acum n-o lua si tu chiar asa mecanic. Eu i-am dat dimensiunile ce ar trebui folosite. 0,05mm are firul de par.Cu toti chinezii lui tot trebuie sa tina tesla pe-aproape.
Dar exista 0,08 in conductoarele de la castile astea mici de le bagi in ureche. Tesla pe masa !

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

6 useri citesc topicul
0 membri, 6 vizitatori, 0 utilizatori anonimi