Cu foarte mult timp in urma, prin publicatiile de profil, a aparut ideea ca am fi avut avioane cu dungi rosii sau galbene sau albastre, pe fuselaj si aripi. Ulterior acest aspect a fost preluat mai de toata lumea si au tot aparut articole, reviste, carti, machete, decaluri etc invocand acelasi detaliu, rosu sau galben sau albastru. Pentru mine dubiul in privinta existentei dungilor rosii sau albastre a inceput cu pozele acestui avion in discutie acum, PZL-11b nr25, sunt mai multe poze existente cu acest avion din acea perioada, care au acelasi aspect,vechile cocarde si dungile inchise la culoare pe extrados si deschise la culoare pe intrados, imi era foarte greu sa cred ca s-au acoperit toate vechile insemne si s-au lasat neacoperite doar presupusele dungi rosii. Studiind subiectul si pe alte avioane am concluzionat ca aceste dungi au fost mereu doar galbene, si ulterior au fost acoperite cu verde inchis la extrados si bleau la intrados. Simplu.
Ulterior a iesit la iveala de prin arhiva un decret care face referinta la aceste dungi pre WW2, galbene mereu, de 25cm pe fuselaj si aripi si totul s-a clarificat.
Pentru mine dungile pre WW2 sunt un subiect inchis, au fost mereu galbene, ulterior la reinmatriculari acestea s-au pastrat asa galbene, alteori au fost acoperite integral, verde la extrados si bleau la intrados.
Daca nu ma insel prima si singura carte pana acum care clarifica aceasta situatie este a doua carte a lui Radu despre IAR-80, cea cu copertile cartonate.
Aceasta postare a fost editata de Mgc151184: 17 June 2020 - 07:50 PM